Madens Verden har lavet en smagstest af nougat. Det viser sig, at der er stor forskel på smagen - se hvilken der er bedst her.
Er der forskel på forskellige varianter af blød nougat? I denne smagstest af nougat undersøges forskellige varianter for at besvare det spørgsmål.
Nougat er en blok af cremet hasselnødde- og kakaomasse, der er særligt populær ved juletid, hvor den bruges i konfekt.
Men kan det svare sig at købe den dyre slags og hænger pris, smag og kvalitet sammen?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har lavet en smagstest af nougat og testet seks forskellige slags, for at finde ud af, hvad forskellen er og hvilke, der smager bedst.
Smagen af ristede hasselnødder
En god nougat skal have en god smag af ristede hasselnødder og kakao. Den bløde nougat skal have en blød konsistens, der smelter nemt og får en cremet konsistens i munden.
Den skal have en afbalanceret sødme, så sødmen ikke overdøver smagen af nødder.
Smagstest af nougat
I denne smagstest af nougat indgår seks forskellige varianter. De er smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens, duft og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er de inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er nougatens bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * * *
Irmas Økologisk Hasselnøddenougat
Testvinderen er Irmas Økologisk Hasselnøddenougat, der har en skøn smag af ristede hasselnødder samt en god og kraftig kakaosmag. Den har en middel og godt afstemt sødme og en lækker konsistens, der smelter nemt uden at være for blød.
Pris per 100 gram: Ca. 31 kr (47 kr for 150 gram i Irma).
Tilsætningsstoffer: Ingen.
Hasselnøddeindhold: 38 %
* * * *
Økoladen Økologisk Nougat
Økoladen Økologisk Nougat har en god smag og duft af ristede hasselnødder og en god og kraftig kakaosmag. Den har en meget blød og cremet konsistens, der er lækker i munden, men kan være svær at arbejde med i konfekt.
Pris per 100 gram: 43 kr (43 kr for 100 gram i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Ingen.
Hasselnøddeindhold: 40 %
* * *
Blød Nougat (Aldi)
Blød Nougat fra Aldi har en middel-hård konsistens, der smelter nemt i munden. Den har en ok smag af hasselnødder, men mangler de ristede noter. Den har mild kakaosmag og en middel-høj sødme.
Pris per 100 gram: Ca. 13 kr (20 kr for 150 gram i Aldi).
Tilsætningsstoffer: Emulgator (E322).
Hasselnøddeindhold: 37 %
* * *
Curré Blød Nougat
Curré Blød Nougat har en blød konsistens, der kan være svær at arbejde med i konfekt. Der er en fin smag af hasselnødder, men uden de ristede noter. Den har en mild kakaosmag og en middel-høj sødme.
Pris per 100 gram: Ca. 14 kr (22 kr for 150 gram i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Emulgator (E322).
Hasselnøddeindhold: 37 %
* *
Odense Nougat
Odense Nougat har en hård og lidt tør konsistens. Smagen er domineret af en høj sødme. Den har en kraftig kakaosmag, men kun en mild og lidt fad smag af nødder. I eftersmagen er der lidt smag af harske nødder.
Pris per 100 gram: Ca. 17 kr (25 kr for 150 gram i Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Laktoserig proteinreduceret vallepulver, emulgator (E322), naturlig aroma.
Hasselnøddeindhold: 33 %
*
Odense Nougat - Ekstra Nødder
Odense Nougat - Ekstra Nødder har en besk smag af harske nødder. Den har en middel sødme og en bitter eftersmag fra nødderne. Konsistensen er temmelig hård, og den smelter ikke så nemt i munden.
Pris per 100 gram: 25 kr (25 kr for 100 gram i Bilka).
Tilsætningsstoffer: Emulgator (E322), naturlig vaniljearoma.
Hasselnøddeindhold: 45 %
Økoladen testvinder igen igen
Vinderen af denne smagstest af nougat er Irmas Økologisk Hasselnøddenougat produceret af Økoladen.
På forsiden af pakken beskrives, at ”nødderne er ristet mørke for at give den stærke, kraftfulde smag, der kendetegner denne nougat”.
Og det kan smages!
Nougaten har nemlig præcist en rigtig dejlig smag af ristede hasselnødder sammen med en god og kraftig kakaosmag. Med en perfekt afbalanceret sødme og en lækker konsistens, er det en fantastisk lækker smagsoplevelse.
Irmas økologiske nougat er produceret af Økoladen, der også har lavet den næstbedste nougat i denne smagstest, nemlig Økologisk Nougat.
De laver desuden en fantastisk lækker marcipan, der ligeledes har vundet i vores smagstest af marcipan.
Vil du lave det perfekte stykke konfekt, skal du altså vælge både marcipan og nougat produceret af Økoladen.
Økoladen har i øvrigt også vundet vores smagstest af marcipan påskeæg, så der er noget der tyder på, at de kan deres kram hos Økoladen, når det gælder om at få den bedste smag.
Det kan godt være de er dyrere end de øvrige varianter, men så er de også produceret af økologiske råvarer, indeholder ingen tilsætningsstoffer, og har altså den bedste smag.
Hellere lidt men godt, gælder her.
Klassiker fra Odense skuffer
Odense Nougat er den klassiske nougat, som kan købes de fleste steder og nok er velkendt af mange.
Men når man smager den op imod de andre varianter på markedet, så skuffer smagen. Den er utrolig sød, har en fad og kedelig nøddesmag og en hård og lettere tør konsistens.
Ser man på indholdet, har den det laveste indhold af hasselnødder med kun 33 procent og indeholder både tilsætningsstoffer og aroma.
Den kedelige smag gør, at den klassiske Odense Nougat ender på en næstsidst plads i denne smagstest af nougat.
Odense Nougat Ekstra med harsk smag
Men det bliver endnu værre når man smager Odense Marcipans luksusnougat med ekstra mange nødder: Odense Nougat - Ekstra Nødder.
Et højt indhold af nødder burde jo give en dejlig smag af nødder, men ikke når nødderne smager harsk.
Odense Nougat - Ekstra Nødder domineres af en besk og ubehagelig smag af harske nødder og ender derfor på en sidsteplads i denne smagstest.
Der er altså ingen grund til at betale ekstra for Odenses luksusnougat, der koster cirka 25 kroner per 100 gram.
Billig nougat med ok smag
Så hellere købe testens billigste nougat, der ligger omkring 13-14 kroner per 100 gram. De billige varianter er to tyskproducerede nougat fra henholdsvis Aldi (Blød Nougat) og Føtex (Curré Blød Nougat).
De får begge en middel bedømmelse i denne smagstest af nougat og minder meget om hinanden i smagen. Ser man på ingredienslisten og næringsindholdet er de to da også meget ens, så det kan tænkes, at de er produceret samme sted.
Eneste forskel på de to er, at Curré Blød Nougat er lidt blødere i konsistensen og kan være svær at anvende, hvis nougaten skal bearbejdes en del, da den er så blød.
Men smagsmæssigt er der altså ikke stor forskel, og de har en udmærket klassisk nougatsmag (til den søde side) til billige penge.
Få inspiration til opskrifter med nougat her:
Uimodståelige marcipankugler med blød nougat
Nougattærte - opskrift på tærte med nougat
Kransekage medaljoner med nougat og cocktailbær
Sådan har vi gjort
Vi har testet blød nougat, der kan købes i almindelige supermarkeder.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Nougaten er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Del dine ideer og tanker med os andre her: