• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Råvareguide › Gær (fakta og forskellen på almindelig og økologisk gær)

Gær (fakta og forskellen på almindelig og økologisk gær)

Billede med gær.
Del gerne:
258
SHARES
FacebookMessenger258PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 2. maj 2025 - Udgivet: 12. april 2025

Gær er uundværlig når du bager, og der er forskel på almindelig og økologisk gær. Det kan du læse mere om her, og der er også opskrifter på gærbrød.

Oversigt over indhold
  • Gær er uundværlig når du bager, og der er forskel på almindelig og økologisk gær. Det kan du læse mere om her, og der er også opskrifter på gærbrød.
  • Brug mindre gær
  • Forskellen på almindelig og økologisk gær
  • Hvordan virker gær?
  • Anvendelse
  • Værd at vide
  • Gærtyper
  • Produceres i Grenaa
  • Opskrifter med gær
  • Hjemmebagte boller med smør
  • Luftigt franskbrød opskrift bagt med mælk og smør
  • Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning
  • Verdens bedste grydebrød
  • Fødselsdagsboller
  • Kanelsnegle
  • Verdens bedste gulerodsboller
  • Søren Ryges kringle - bedste opskrift
  • Brunsviger - nem opskrift
  • Naanbrød - indiske naan
  • Kommentarer

Gær består af levende celler, der ved de rigtige temperaturer og sukkermængder danner kuldioxid.

Kuldioxiden der dannes i gæren, er blandet andet det der gør, at vores brød bliver let, lækkert og luftigt.

Gæren bruges desuden også til fremstilling af alkohol, som eksempelvis øl.

Brug mindre gær

Hvis du skal bage, og skal bruge gær i din opskrift, så er det klart at foretrække den økologiske gær, frem for den almindelige slags. Også selvom den er noget dyrere i supermarkedet.

Der er nemlig stor forskel på, hvordan disse to er fremstillet, og hvilke behandlinger de er gået igennem, inden de ligger klar til dig i køleboksen i supermarkedet.

Desuden kan det anbefales, at bruge lidt mindre af gæren, end hvad der står i nogle af dine opskrifter. Større mængder af gæren er nemlig ikke særlig sundt, uanset hvordan gæren er fremstillet.

Et lille tip : Når du bruger mindre gærmængder i opskriften, skal du blot lade din dej til brødet hæve lidt længere. Prøv eventuelt langtidshævede brød eller ciabattabrød, der begge hæver i lang tid.

Når du hæver brød i længere tid, skal du tilsvarende også reducere gærmængden, og i koldthævede brød anvendes kun ganske små mængder af gæren.

Se også her hvad gul gær er for noget.

Forskellen på almindelig og økologisk gær

Udover prisen på de to slags gær, så er der stor forskel på fremstillingen af dem – og det kan derfor godt betale sig, at give lidt mere for den økologiske slags.

Den økologiske gær koster typisk omkring fem gange så meget som den almindelige. Men det er der en grund til.

Økologisk gær

Den økologiske Malteserkorsgær er fremstillet af melasse fra økologiske roer. Udover sukkerstof har gær brug for kvælstof for at vokse under produktionen.

Kvælstofkilden til denne økologisk gær er baseret på økologisk soja. Under gæringen bruges endvidere økologisk solsikkeolie som skumdæmper, oplyser De Danske Gærfabrikker.

  • Fremstillet af økologisk dyrkede råvarer, typisk melasse fra økologisk sukkerroer eller sukkerrør.
  • Produktionen foregår uden syntetiske tilsætningsstoffer, pesticider eller kunstige hjælpestoffer.
  • Godkendt og mærket i henhold til EU's økologimærkning.
  • Bruges præcis som almindelig gær i bagning.

Almindelig gær

Den almindelige gærtype er fremstillet af melasse fra konventionelt dyrkede danske roer. Kvælstofkilden i den konventionelle produktion er ammoniak, og der tilsættes også fosforsyre.

Ifølge Nils Arneborg, der er lektor i fødevaremikrobiologi på Københavns Universitet, omsættes ammoniak og fosforsyre i gæren. Det findes derfor ikke i det færdige produkt og udledes ikke i spildevandet.

Påvirkningen af naturen er stort den samme ved økologisk og konventionel gærproduktion. Se også her hvordan du anvender tørgær.

  • Fremstilles industrielt, ofte med konventionelt dyrkede råvarer.
  • Der kan anvendes kemiske hjælpestoffer i gæringsprocessen (dog ikke i slutproduktet).
  • Er billigere og bredt tilgængelig.
  • Identisk i funktion og bageevne med økologisk gær.

Hvordan virker gær?

Gær er en encellet mikroorganisme (en type svamp), som bruges i madlavning og bagning til at hæve dej.

Den omdanner sukkerarter til kuldioxid (CO₂) og alkohol gennem en proces kaldet gæring – hvilket får dejen til at hæve.

  • Gær spiser sukker i dejen → omdanner det til CO₂ + alkohol
  • CO₂ danner luftbobler i dejen → hæver og gør brødet luftigt
  • Alkohol fordamper under bagning
  • Gær bidrager også med smag og aroma.

Anvendelse

Du ved sikkert godt, at man skal passe på med varmen i forhold til gæren. Gæren tåler nemlig ikke for høje temperaturer, og den arbejder bedst ved en temperatur på omkring 37 grader.

Hvis den væske du rører gæren ud i er over 45 grader, ja så risikerer du simpelthen, at gæren dør, og at brødet derfor ikke hæver. Desuden er gæren følsom overfor direkte udrøring i salt og sukker.

Udover de to ovenstående gær-typer, kan du også købe tørgær. De har den fordel, at de kan holde længere.

I forhold til mængde, så svarer 12 gram tørgær til gæren i en almindelig 50 grams pakke.

Værd at vide

Gær har været brugt i over 5000 år, bl.a. i brød og ølbrygning.

For meget salt eller for varm væske kan dræbe gæren.

Gær er levende og aktiveres bedst ved 25-37 grader.

Gærtyper

  1. Frisk gær (bagegær)
    • Findes som en fast, grålig blok
    • Opbevares på køl, holdbar i 2–3 uger
    • Bruges ofte i brød, boller, pizzadej og søde deje
  2. Tørgær
    • Lang holdbarhed, skal opbevares tørt
    • Aktiveres i lunken væske (35–37 grader)
    • 6 g tørgær = 25 g frisk gær
  3. Ølgær / ernæringsgær
    • Ikke hæveaktiv, bruges som kosttilskud eller smagsgiver
    • Rig på B-vitaminer

Produceres i Grenaa

Gæren i de danske butikker produceres i øvrigt af De Danske Gærfabrikker i Grenaa.

Virksomheden er ejet af den canadiske koncern Lallemand, og på adressen i Grenaa produceres der cirka 25.000 ton om året. Så det er altså store gærmængder, der går ud til forbrugerne.

Opskrifter med gær

Her er nogle af de mest populære opskrifter på gærbrød på Madens Verden.

Hjemmebagte boller med smør

4.8 fra 667 stemmer
Få min bedste opskrift på hjemmebagte boller. Bollerne er nemme at bage, bløde, lige så lækre som hos bageren og fryseegnet.
Gå til opskrift
billede med boller

Luftigt franskbrød opskrift bagt med mælk og smør

4.9 fra 409 stemmer
Denne opskrift giver dig et både nemt og meget luftigt franskbrød med en blød krumme og en lækker skorpe. Nemt at bage og så kan det fryses.
Gå til opskrift
billede med franskbrød

Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning

4.8 fra 140 stemmer
Opskrift på verdens mest sprøde ciabattabrød. Hemmeligheden er en rimelig tynd dej, der får lov at hæve i fem timer.
Gå til opskrift
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.

Verdens bedste grydebrød

4.8 fra 109 stemmer
Grydebrød. Her er min opskrift på verdens bedste brød bagt i gryde, der med garanti aldrig slår fejl. Giver et luftigt brød med sprød skorpe.
Gå til opskrift
billede med grydebrød

Fødselsdagsboller

4.7 fra 701 stemmer
Opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette, luftige og nemme at lave. Perfekte til enhver festlig anledning eller hverdag.
Gå til opskrift
billede med fødselsdagsboller

Kanelsnegle

4.8 fra 104 stemmer
Nem og lækker opskrift på kanelsnegle. Sneglene er både lækre og snaskede, fyldt med remonce og creme, og så er de meget nemme at bage.
Gå til opskrift
billede med kanelsnegle

Verdens bedste gulerodsboller

4.8 fra 223 stemmer
Opskrift på nemme og luftige gulerodsboller. Du kan også se, hvordan du laver den grove, koldhævede og sunde udgave af boller med gulerod.
Gå til opskrift
billederesultat for gulerodsboller

Søren Ryges kringle - bedste opskrift

4.8 fra 236 stemmer
Søren Ryges kringle opskrift er en af de bedste kringler, og kringlen er rimelig nem at bage selv. Her kan du se hvordan.
Gå til opskrift
Billederesultat for Søren Ryges kringle

Brunsviger - nem opskrift

4.8 fra 27 stemmer
Her er min bedste opskrift på brunsviger med masser af snask. En meget nem og lækker brunsvigerkage med fremgangsmåde i tekst og video.
Gå til opskrift
billede med brunsviger hjemmebagt

Naanbrød - indiske naan

4.7 fra 33 stemmer
Min opskrift på verdens bedste naanbrød. Med eller uden hvidløg. Det indiske brød bages med gær og yoghurt, og du kan også se hvad naan er.
Gå til opskrift
Billede med naan indisk naanbrød.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Tove Jensen

    april 14, 2025 at 6:49 pm

    I " Kogebog for fattigrøve" af Rolf Lund. er der en opskrift på hurtigt Grovbrød som jeg er glad for , jeg er ikke en ørn til at bage der for skal det være nemt. Har du et ligne grød?? vil jeg være glad for den. jeg kan ikke finde ud af surdej og jeg vil grene bage mit Rugbrød. Jeg håber at høre fra dig . venlig hilsen Tove Jensen

    Svar
  2. Tove Jensen Kirkevænget " Faxeladeplads

    april 14, 2025 at 6:21 pm

    I skriver Hvad er forskelligt på Gær og økologisk gær ?? , jeg fik da ikke svaret på det spørgsmål ?? Er der en forskel ?? jeg køber det billigste , er der en forskel på mit bagværk ???????venlig hilden tove jensen

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Forsiden lige nu

billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften
billede med kylling cacciatore italiensk jægergryde
Kylling cacciatore (nem og lækker italiensk jægergryde)→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
billede med fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller (nemme og bløde boller til fødselsdag)→ Se opskriften
billede med marmorkage
Marmorkage (nem og lækker skærekage i form)→ Se opskriften
fryse avocado
Kan man fryse avocado? Se den hurtige guide!→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her