Her er opskriften på verdens bedste grydebrød (brød bagt i gryde), og en opskrift som med garanti aldrig slår fejl. Giver et luftigt brød med sprød skorpe.
Grydebrød giver ikke kun et super godt brød, men opskriften er også nem og den slår aldrig fejl.
Hemmeligheden bag et godt grydebrød er, at brødet bages i en forvarmet stegegryde, og altså med låget på gryden.
I hvert fald de første 30 minutter, hvorefter brødet bages færdigt uden låg i 15 minutter.
Grydebrød er et lækkert og langtidshævet brød, og den del skal du selvfølgelig have tålmodighed til.
Til gengæld er det virkelig nemt blot at røre dejen sammen, og selve bagningen kører også som en leg. Længere nede er der flere tips og tricks til bagning af brød i gryde.
Opskriften giver et sprødt og lækkert grydebrød, hvor der er rigeligt med brød til fire personer.
Opskrift på grydebrød
Ingredienser
- 400 gram vand lunkent
- 5 gram gær økologisk
- 475 gram hvedemel med min. 12% protein
- 1,5 teskefuld salt
- 1 spiseskefuld akacie honning
- 10 gram bageenzymer kan udelades
- 20 gram hvedesur kan udelades
Sådan gør du
- Vej vandet af i en skål og rør gæren ud i vandet.
- Bland hvedemel sammen med hvedesur, bageenzymer og salt. Bemærk: Du kan sagtens bage dette grydebrød uden brug af hvedesur og bageenzymer.
- Kom melet i vandet og rør det sammen. Tilsæt også honning.
- Rør nu dejen sammen i et minuts tid, så den er helt samlet. Dejen skal være lidt tynd i konsistensen, men alligevel så den er en smule svær at røre i.
- Beklæd skålen med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad nu dejen til dit grydebrød stå på køkkenbordet i 6-8 timer. Her passer det helt sig selv.
- Forvarm ovnen til den 250 °C varmluft, og stil en stegegryde derind.
- Drys lidt mel på bordet og hæld dejen ud. Fold dejen ind over midten fra alle fire sider, og jo, den er lidt klistret, men sådan skal den være for at få det rette brød. Dejen er tynd, men kom vand på hænderne, så kan den sagtens foldes. Foldningen strammer dejen op.
- Tag nu den gennemvarme gryde ud af ovnen, og læg dejen omvendt ned i gryden. Altså med foldningen nedad.
- Læg låg på stegegryden og stil den tilbage i ovnen.
- Bagetiden er nu en halv time, hvorefter låget fjernes og brødet bages færdigt i yderligere 15 minutter. Samlet bagetid er altså 45 minutter. Klik her og sæt det smarte minutur med den samlede bagetid i gang.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Tips
Det færdigbagte grydebrød afkøles på en rist.
Har du en rest brød i overskud fra dagen før, kan du nemt lave det om til disse lækre brødstykker med hvidløg.
Gryden skal være gennemvarm
Det er vigtigt, og det kan ikke understreges nok, at gryden er HELT varm inden dejen kommer i. Ellers risikerer du, at brødet hænger fast i gryden.
Så stil gryden ind når du tænder ovnen, og lad den stå indtil du er helt sikker på den er meget varm.
Du må endelig heller ikke smøre gryden med olie eller andet fedtstof, du skal blot lægge dejen derned.
Gryde eller stegeso
Jeg plejer at bage grydebrød i min stegegryde, men du kan anvende alle former for gryder.
Du kan faktisk også bage grydebrødet i en stegeso, som så også forvarmes først. Du skal dog lige være opmærksom på, at stegesoen kan risikere at flække når den noget koldere dej lægges i. Jeg har dog ikke selv været ude for det, men risikoen er der, og det skal du vide.
I denne opskrift har jeg anvendt hvedesur og bageenzymer for at løfte smag og konsistens yderligere i brødet, men begge dele kan altså sagtens undlades, og du vil stadig få verdens bedste brød ud af det.
Se flere opskrifter:
Luftigt franskbrød bagt med mælk og smør
Boller - bedste opskrift på den hjemmebagte bolle
Focaccia - nem opskrift på italiensk brød med rosmarin
Kan jeg bruge Tipo 00 hvedemel?
Hej Holger
Jeg bagte dette grydebrød igår, det blev til et dejligt brød. Jeg kom 75 gram fuldkorns hvedemel i og bagte det på almindelig ovn varme 250 grader i stedet for varmluft. Jeg syntes ikke min ovn er god til varmluft, brødet bliver tørt. Jeg vil gerne spørge dig om jeg kan bage det med Tipo 00 mel i stedet for hvedemel?
Hilsen Jane