Hvad er en stegeso eller Römertopf, og hvordan bruges den? Her får du fakta og svar på alle dine spørgsmål om stegesoen og gode opskrifter.
En stegeso eller Römertopf er genial, når du skal tilberede mad, og her kan du læse hvorfor.
Se hvordan du bruger stegesoen, hvad den kan, hvordan du gør den ren og meget mere.
Det handler blandt andet om, at stegesoen holder på både saft, smag, næringsstoffer med videre mens maden tilberedes i ovnen.
Desuden fordeles varmen meget jævnt i en Rømertopf, hvilket altså giver dig et bedre resultat.
Hvad er en stegeso og Römertopf?
En stegeso og Römertopf (eller Rømertopf på dansk) er det samme.
Römertopfen er blot et specielt mærke, der fremstilles i Tyskland, og den er lavet af ler.
Der findes en del forskellige udgaver og versioner af stegesoen, som både kan fåes i glas og stentøj - og i mange forskellige mærker. Men princippet er sådan set det samme.
Dog skal man være opmærksom på, at især med en Römertopf (der som sagt er lavet af ler), at man ikke udsætter den for store temperatur udsvingninger, da den så risikerer at flække. Og så dur den ikke mere. Mere om det under anvendelsen længere nede.
Princippet i stegesoen er overordnet, at den holder på fugten og dermed fordamper hverken smag eller fugten, der er med til at tilberede det perfekte stykke kød. Uanset om det så er en kylling, oksekød eller andet.
Det bliver altid tilberedt helt perfekt i stegesoen, og samtidig kan du have tilbehøret sammen med med dit kød, så er det nemt.
Inden din stegeso tages i brug
Inden du bruger din Römertopf første gang, skal den lige vaskes af for at fjerne eventuelt støv og navns.
Her bruges varmt vand og lidt opvaskemiddel, hvorefter du giver den en tur med opvaskebørsten.
Tør den af i et viskestykke.
Anvendelse af Römertopf
Når du skal anvende din stegeso til madlavning, er det vigtigt at den først stilles i blød.
Det gør du ved at hælde vand i både låget og underdelen, som derefter står i blød i 15 minutter.
Hvis ikke du stiller Römertopfen i blød, risikerer du, at den nemt flækker under brug. Så det er vigtigt at huske! Hver gang!
Derefter hældes vandet ud, og nu kan du komme dit kød, kylling, grøntsager eller hvad du nu skal lave, ned i din stegeso og lægge låget på.
En klassisk fremgangsmåde er, at kødet kommes i stegesoen sammen med lidt væde, og derefter steges i et par timer.
Derefter kan du komme grøntsager ved, og stege videre i yderligere en times tid. Gerne uden låg det sidste kvarter, for at opnå lidt sprødhed.
OBS: Hæld aldrig kolde væsker i den varme stegeso! Varm dem op først.
I kold ovn
Det er nemt at bruge en stegeso, men du skal også huske, at den ALTID skal i en kold ovn.
Det er igen af hensyn til risikoen for at stegesoen flækker, hvis den udsættes for store skift i temperaturen. Herunder hvis en kold Römertopf stilles ind i en varm ovn.
Så læg risten i ovnen på næstnederste rille, stil forsigtigt stegesoen ind i ovn, hvorefter der skrues op på den ønskede temperatur.
Temperatur
Som sagt skal en Römertopf altid stilles i en kold ovn.
Derefter kan du skrue op, og jeg plejer at anvende stegesoen ved 150 grader almindelig over og undervarme, hvor varmen altså indstilles efter at stegesoen er sat i den kolde ovn.
Er der behov for det, kan du efter noget tid sagtens hæve temperaturen yderligere, og til sidst tager jeg normalt låget af, og tilbereder eks. en kylling færdig ved 200 grader over- og undervarme for at gøre kyllingeskindet sprødt.
Du kan i øvrigt anvende stegesoen i såvel en almindelig ovn, som en gasovn og sågar en mikroovn.
Servering
Når du skal servere maden, er det helt oplagt blot at sætte stegesoen direkte på spisebordet.
Eller rettere, stil den på et skærebræt, da stegesoen fungerer fint som serveringsfad.
Kylling eller kød skæres ud, og lægges tilbage i stegesoen, som derefter også holder maden varm, da leret afgiver varme.
Husk aldrig at stille en varm Rømertopf på en kold overflade, da du så risikerer den revner!
Rengøring af stegeso
Når du er færdig med at spise skal stegesoen selvfølgelig gøres ren.
Nu er den sikkert også kølet så langt ned, at den kan sættes i køkkenvasken, men vær opmærksom på, at den ikke udsættes for store temperaturudsving!
Kom varmt vand i din Römertopf sammen med lidt opvaskemiddel, og gør den ren med en opvaskebørste.
Du kan også anvende en skuresvamp. Stegesoen er nem at gøre rent.
Tør den derefter grundigt af, så den er helt tør.
Du kan i øvrigt også komme din stegeso i opvaskemaskinen.
Med tiden og brugen vil leret få mere farve efter madlavningen, men det er helt normalt. Og det betyder altså ikke noget i forhold til funktionen.
Opbevaring
Når stegesoen er vasket af, kan du stille den væk.
Men for at undgå mug i din Römertopf, må du ikke lukke den sammen.
I stedet stilles overskålen omvendt ned i underskålen, så der kan komme luft ind hele vejen rundt.
På den måde undgår du at stegesoen mugner.
Størrelse
En Römertopf fås i flere forskellige størrelser, så hvor stor en stegeso skal du vælge?
Mit råd er, at du skal vælge en 5 kilos, og ikke for meget mindre.
I en stegeso til 5 kilo kan du have et komplet måltid, hvor der både er plads til kød, herunder en god kylling, grøntsager og væde/sovs.
Laver du udelukkende mad til færre personer, kan du selvfølgelig gå ned i størrelse, men stegesoen kan næsten kun blive for lille - og sjældent for stor.
Fakta om stegeso og Rømertopf
Den klassiske Römertopf produceres i Tyskland, og det er den blevet siden 1967.
Den fremstilles af ler i særlig god kvalitet, og brændes ved 1040 grader.
Og er Römertopfen så populær, vil du spørge? Ja, der er i hvert fald solgt mere end 25 millioner af dem siden 1967, så de findes i mange hjem og køkkener.
Og hvis du undrer dig over navnet Römertopf, så skal forklaringen faktisk findes i Rom.
Frit oversat betyder Römertopf faktisk blot en "romersk potte", og den blev opfundet af romeren Lucius Licinius Lucullus for ca. 2.000 år siden.
Her fik han den geniale (og indlysende) idé, at sætte låg på de romerske lerfade, hvilket pludselig førte til langt mere mørt kød under tilberedningen. Resten er så at sige blot historie.
Opskrifter til stegeso og Römertopf
Her får du lækre opskrifter til stegeso og Römertopf - og der kommer hele tiden nye opskrifter til.
Er denne artikel nyttig for dig?
-
Alt om stegeso og Römertopf
Jørgen Svennesen
Hvilken forskel er der i brugen af en støbejerns- og lerrømertopf?