Her er min opskrift på et nemt græskarbrød, der bages i gryde. Et såkaldt no knead brød med græskarkerner, der ikke skal æltes, men som er let og luftigt.
Jeg elsker et nybagt græskarbrød, og med denne opskrift og metode her kan det simpelthen ikke blive nemmere.
Græskarbrødet bages efter den såkaldte no knead-metode, hvor dejen ikke skal æltes. No knead betyder blot ingen æltning. Så simpelt.
I stedet røres dejen sammen, hvorefter gæren får lov til at arbejde under hævningen, og du får et fantastisk og luftigt brød. Nogen siger, at det er bedre end bagerens brød.
Dertil kommer så metoden med at bage brødet i en gryde. Her holdes på fugten i brødet, og du får samme effekt som i en professionel dampovn, hvilket er med til at dette græskarbrød er i særklasse godt.
Du skal huske, at gryden skal være gennemvarm inden du kommer dejen i. Og gryden må ikke smøres, men dejen skal blot i den meget varme gryde, låget lægges på og så bages der ellers i ovnen.
Efter en halv time tages låget af og græskarbrødet bages færdigt.
Opskriften giver et lækkert brød med masser af græskarkerner.
Ingredienser til græskarbrød i gryde
400 gram lunkent vand
5 gram gær
450 gram Manitoba hvedemel
10 gram bageenzymer (kan udelades)
1,5 teskefuld salt
100 gram græskarkerner
Fremgangsmåde
- Vandet vejes af i en skål og gæren røres ud i vandet.
- Med en grydeske vender du nu hvedemel i sammen med bageenzymer, salt og græskarkerner. Bageenzymerne kan sagtens undværes og dit græskarbrød bliver stadig topklasse.
- Beklæd skålen med husholdningsfilm, så det lukker tæt, læg et viskestykker og lad dejen hæve på køkkenbordet i cirka seks timer.
- Stil en gryde ind i ovnen og tænd på 250 grader varmluft. Vær lige sikker på at eventuelle håndtag på gryde og låg kan klare varmen, men det er kun gryden der skal ind i ovnen nu, låget holdes uden for.
- Dejen tages ud på et meldrysset bord, og her foldes det sammen et par gange, men du må ikke ælte dejen. Den er en smule til den tynde side, og sådan skal den være.
- Tag den gennemvarme gryde ud af ovnen, og læg dejen i. Drys med græskarkerner. Læg låg på og stil gryden tilbage i ovnen, hvor den nu skal have 30 minutter.
- Efter de 30 minutter fjernes låget, og dit græskarbrød bages færdig i yderligere 15 minutter uden låg. Stadig ved 250 grader varmluft.
Efter bagning
Det færdigbagte græskarbrød, der nu ser helt uimodståelig dejligt ud, køles af på en rist i mindst 15 minutter inden det skæres ud.
Som sagt kan alle typer gryder bruges, men jeg har bedst erfaring med mim støbejernsgryde.
Se her hvordan du vedligeholder en støbejernsgryde.
Se også mine opskrifter på:
Koldhævet grydebrød med surdej
Kristina
Hej.
Jeg tænker, at jeg vil prøve at bage dette brød en af de kommende dage. Hvilken størrelse gryde passer opskriften til?
Madensverden.dk
Hej Kristina
Det skal du da gøre - det er et lækkert brød, som du bliver glad for.
Størrelsen kommer sig ikke så nøje, men min gryde her er cirka fire liter, og det klarer det fint.
Husk at varme gryden helt igennem i ovnen inden dejen lægges i.
God fornøjelse 🙂
Bedste hilsner
Holger
Bjarne
Er der en bestemt salgs gryde ? og vil man evt. kunne bruge en stegeso ?