Der er kommet en gul gær i butikkerne, og den kan du læse mere om her. Den gule pakke gær er tilsat D-vitamin, og bruges som almindelig gær.
Måske har du opdaget, at der nu også er en gul gær i køledisken i supermarkedet, og det er såmænd en gær med en helt særlig ingrediens.
Indtil nu har du kunnet vælge mellem den almindelige gær og så en økologisk udgave, men nu er der også kommet en gul gær, eller i hvert fald en gær i gul indpakning.
Og den kigger vi lidt nærmere på i denne artikel, herunder hvordan man bruger den gule gær.
Gul gær med vitamin D
Først og fremmest er det nye i den gule pakke gær, at gæren er tilsat D-vitamin.
Nag lanceringen står De Danske Gærfabrikker, som simpelthen har tilsat vitamin D til gæren, og dermed kan du nemt få et øget tilskud af dette vitamin.
Vitamin D findes i forskellige former, og vi får det blandt andet via fisk (herunder laks), champignon og solens stråler.
Men med den nye type gær kan du nu også få D-vitamin via dit brød, og det giver dig et ekstra tilskud af vitaminet.
Vitamin er blandt andet vigtige for os i forhold til knoglerne.
Brug af den gule gær
Kort fortalt anvendes gul gær med vitamin D på præcist samme måde som den almindelige gær.
Du skal altså bruge samme mængde gær, og den gule gær kan bruges i alle de deje, hvor du normalt anvender gær.
Så du skal altså hverken tilsætte mere eller mindre gær, når du anvender gær med tilsat D-vitamin.
De Danske Gærfabrikker oplyser desuden, at gæren med vitamin D er varmestabil, hvilket betyder, at du trods de høje temperaturer under bagningen af brødet vil bevare indholdet af vitamin D.
Og vitaminerne bliver i brødet i op til et par uger efter bagning.
Indhold af Vitamin D
Så vil du måske spørge hvor meget vitamin D et brød medVitamin D-Gær indeholder?
Her fortæller De Danske Gærfabrikker, at indholdet selvfølgelig varierer afhængig af opskrifterne og mængden af gær.
Men 100 gram brød bagt med den gule gær (typisk 3,3 gram gær) vil dække 30 procent af dit daglige behov af vitamin D (1,5 µg).
Det svarer typisk til en gærdosering på 50 gram gær pr. et kilo mel, hvilket er meget normalt.
Her kan du også læse mere om tørgær.
Næringsindhold i den gule gær
Indhold pr. 100 gram (oplyst af De Danske Gærfabrikker)
Kalorier: 114
Fedt: 1,6 gram
Kulhydrater: 8,8 gram
Protein: 12,0 gram
D-vitamin: 45 µg
Comments
No Comments