Boeuf bourguignon er en fransk klassiker af en gryderet, der gør sig som dansk vintermad. En rigtig simreret med masser af oksekød og rødvin.
Boeuf bourguignon (bøf bourguignon) er oksekød, der bliver langtidskogt i rødvin, men den koger så længe, at saucen nærmest til sidst cremer sig rundt om det møre kød.
Det er en virkelig klassiker fra det franske køkken, og en gryderet jeg aldrig bliver træt af. Allerbedst er retten selvfølgelig i de kolde måneder på året, hvor den rigtig giver varmen.
Server med en god gammeldags kartoffelmos eller andre rodfrugter, og et godt stykke hjemmebagt brød.
Opskriften på denne bøf bourguignon er til fire personer, og den skal nok give dig varmen på en kold vinterdag.
Samtidig kan du nyde den fantastisk duft i køkkenet mens gryderetten simrer. Den franske gryderet er også velegnet som gæstemad.
Opskrift på boeuf bourguignon
Ingredienser
- 800 gram oksekød gerne tykkam, i store tern på cirka 2 x 5 centimeter
- 4-5 gulerødder skåret i mindre tern på 1x1 cm
- 0,5 knoldselleri i mindre tern, 1x1 cm
- 2 store rødløg i grove stykker
- 1 flaske rødvin
- 2 deciliter kalvefond
- 200 gram bacon i tern - gerne håndskåret
- 500 gram champignon i skiver
- 3-4 kviste timian
- 2 spiseskefulde tomatpasta
- 3 spiseskefulde hvedemel
- 5 laurbærblade
- 2 håndfulde persille
- 1 knivspids spidskommen
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Brun kødet grundigt i smør i en stegegryde. Tag det af flere omgange, så det bliver brunet godt.
- Tag sidste hold kød op, og kom tomatpastaen i gryden, og den brænd det af.
- Kom så kødet tilbage i gryden, og drys det med melet.
- Derefter kommer du knoldselleri, gulerødder, løg, spidskommen, løg, timian og laurbærblade ved.
- Rør rundt og hæld så vin og kalvefond ved. Lad så retten koge under låg i tre timer ved svag varme. Spæd om nødvendigt din bouef bourguignon op med lidt vand.
- Til sidst smager du til med salt, peber og eventuelt gastrik.
- Inden servering steger du bacontern og champignon sprøde, og det kommes på retten sammen med den friskhakkede persille.
Næringsindhold
Tips
Den færdige og møre boeuf bourguignon serveres straks i gryden, og dertil som sagt en solid og cremet kartoffelmos.
En kraftig rødvin fuldender retten.
Se flere lækre retter til aftensmad her.
Vinforslag

Se flere opskrifter:
Superb ret