Dette er en artikel med en smagstest af den bedste chokolade, hvor du kan se hvilken chokolade du måske bør købe.
Hvad er den bedste chokolade, hvilket mærke skal jeg købe?
Der findes utallige mærker af mørk chokolade på markedet, men denne smagstest kårer den bedste. Og måske er det i forvejen din favorit chokolade.
Det er Forbrugerrådet Tænk, der har undersøgt 12 forskellige mærker på mørk chokolade, hvor panelet har kigget på smagen, men også på om chokoladen indeholder uønskede stoffer.
Lindt er den bedste chokolade
Og vinderen er Lindt Excellence med 70 procent kakao, der får bedømmelsen god.
Både forbrugerne og eksperterne i testen var glade for chokoladen, og den løber af med prisen som den bedste chokolade.
Lindt kan købes i stort set alle supermarkeder, men den er heller ikke en af de allerbilligste chokolader.
Andre testede chokolader
På andenpladsen følger Björnsted 70% kakao, mens Coops Dark 72% indtager tredjepladsen.
På de efterfølgende pladser kommer blandt andet mørk chokolade fra Toms Ekstra og Carletti, og fem chokolader må affinde sig med bedømmelsen under middel eller dårlig.
De fire med under middel bedømmelsen er Marabou Premium 70%, Moser Roth 70%, Vores Mørk chokolade 70% (den billigeste i testen, og den kan købes i blandt andet Bilka og Føtex) og Fairglobe Dark 70% kakao.
Taberen i testen
Helt i bunden af Tænks test finder vi noget overraskende en mørk chokolade fra Valrhona.
Det er Valrhona Noir Andoa 70% kakao, der ender med bedømmelsen dårlig.
Det dårlige resultat skyldes især indholdet af cadmium, som blandt andet er skadeligt for nyrerne.
I forhold til smagen var eksperterne glade for den, mens forbrugerne i panelet var mere lunkne.
Så samlet set ender den på sidstepladsen blandt de 12 testede chokolader.
Pas på cadmium i mørk chokolade
Generelt mener Forbrugerrådet Tænk, at man ikke skal spise for meget mørk chokolade.
Det skyldes blandt andet indholdet af cadmium, men selvfølgelig også fordi chokoladen indeholder sukker og fedt.
Se i også Madens Verdens egen og omfattende smagstest af mørk chokolade, hvor fødevareekspert Charlotte Mithril kårer den bedste og de knap gode chokolader.
Din favorit chokolade?
Hvilken chokolade er din favorit? Skriv det i kommentarfeltet længere ned.
Se også mine opskrifter på:
Peter H
Disse undersøgelser er altid interessant læsning. Har svært at det seriøst, når man anmelder chokolade fra firmaer der ikke selv producerer chockolade, men "blot" støber plader fra samme råmateriale der kommer fra de største fabrikker i verden.
Det svarer lidt til at anmelde papvin til 20 kr/liter op imod vin til 300 - 400 kr flasken.
Jørgen Christensen
Laver fyldte chokolader og er glad for Weinrichs, både mørk, lys og hvid chokolade.
Bente Schultz
Feodora chokolade er absolut min favorit!