Her er min opskrift på lammekølle i ovn. Lammekøllen steges i et fad sammen med kartofler, gulerødder, rødløg og en dejlig lammesky. Med tid og temperatur.
Lammekølle er for de fleste identisk med fantastisk påskemad, og det er lammekøllen da også fremragende til.
Men lammestegen kan bestemt også spises på andre tider af året, og her er en nem måde at tilberede køllen på, hvor den steges i ovnen i et fad sammen med kartofler, gulerødder og rødløg.
Husk også masser af rosmarin og timian, der giver lammekødet en fremragende smag.
Se også: Lammeculotte - stegetid i pande eller ovn
Du kan i øvrigt med fordel øse noget af lammeskyen op over lammekøllen, mens den steges mør og saftig i ovnen.
Opskriften er beregnet til ca. 6 personer som en hovedret.
HUSK: Mængden af blandt andet balsamico, honning og grøntsager kan varieres som du synes. Persillerødder er også gode i fadet.
Opskrift på lammekølle i ovn
Lammekølle i fad med kartofler og lammesky
Ingredienser
- 1 lammekølle på ca. 2 kilo
- 5 spsk olivenolie
- 4 fed hvidløg
- 1 potte rosmarin
- 1 potte timian
- 1 økologisk citron
- 2 tsk balsamico
- 2 tsk honning
- 500 gram små kartofler
- 300 gram små gulerødder
- 4 rødløg
- 2 deciliter rødvin
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 250 grader varmluft.
- Start med at afpudse lammekøllen. Unødvendig fedt skæres fra, og derefter ridses lammekøllen på oversiden i ruder/skrå tern.
- Pres hvidløgsfed og kom det i en lille skål sammen med olivenolie og et par spiseskefulde grofthakkede blade fra rosmarinen. Røres sammen.
- Smør lammekøllen grundigt ind i marinaden, og krydr med salt og friskkværnet peber.
- Læg lammestegen i et stort, ildfast fad.
- Små kartofler og gulerødder skylles og lægges rundt om lammekøllen. Rødløg pilles og deles i kvarte, og fordeles ligeledes i fadet.
- Hæld nu lidt mere olivenolie over grøntsager og lammekølle, og krydr med salt og peber. Dryp også et par spiseskefulde balsamico og honning over det hele.
- Skær fem skiver af citronen, og tryk let fast på din lammekølle. Pres saften af resten af citronen over steg og grøntsager.
- Fordel også timianblade og rosmarinblade over fadet, hæld rødvin ved, og nu er retten klar til ovnen.
- Lammekølle med kartofler i fad skal nu først have 10 minutter ved 250 grader varmluft, hvorefter temperaturen skrues ned på 150 grader, og lammekøllen steges færdig i yderligere to timer og 30 minutter. Mål kernetemperaturen med et stegetermometer, og steg videre hvis den ønskede temperatur ikke er opnået.
Få tilsendt opskriften på mail
Kernetemperatur i lam og servering
Den præcise stegetid afhænger selvfølgelig især af størrelsen på lammekøllen og på varmen i din ovn.
Derfor vil jeg anbefale, at du anvender et stegetermometer. Her skal kernetemperaturen i lammekøllen være:
60 grader = rosa-stegt lammekød,
65 grader = gennemstegt lam.
Den færdigstegte lammekølle skæres i tynde skiver, og serveres sammen med de møre grøntsager og lammeskyen fra fadet.
Lammeskyen kan i øvrigt sagtens koges en smule ind, og jævnes med lidt koldt smør.
Se også mine opskrifter på:
Lone Andersen
Har prøvet opskriften på lammekølle i ovn.
Da der manglede en halv time af de 2 timer og 30 min. var alle grøntsager og delvis stegen komplet sort.
Jeg havde skruet ned på 150 grader efter 10 min.
Kødet var O.K., men grøntsagerne var ødelagte.
Forøvrigt synes jeg der var for lidt grøntsager til 6.
Det eneste jeg gjorde anderledes var, at jeg brugte en bradepande og kom lidt mere rødvin ved.
Tror du ikke, det skulle have været knapt 1 time og 30min?
Kødtermometret stak også helt af. Men kødet var som sagt O.K. men trevlede lidt.
Det var godt, jeg ikke havde inviteret gæster. Vi var heldigvis kun to.
Venlig hilsen
Lone Andersen
Hanne
Du skriver først (punkt 1) 250 grader almindelig varme, hvorefter du bruner ved 250 grader varmluft?
Så skruer du ned til 150 grader - er det varmluft eller almindelig varme?
Holger Rørby Madsen
Hej Hanne
Det er stadig ved varmluft, jeg præciserer den lige 🙂
Alt det bedste
Holger
Lars
Hej Holger - præciseringen er vist ikke gået ordenligt igennem - men antager at punkt 1 stadig er forkert og prøver med varmluft
Lars
Holger Rørby Madsen
Hej Lars
Tak for det, og forklaringen er muligvis, at undertegnede kom fra det igen 🙂
Men nu er den præciseret - og det er varmluft.
Med de bedste hilsner og ønsket om en god påske
Holger