Her kan du se præcist hvordan du koger en hamburgerryg, så kødet ikke bliver tørt og kedeligt. Komplet guide med korrekt kogetid og gode tips.
Her er en god guide til kogning af hamburgerryg, så du aldrig ender med et tørt stykke kød.
I stedet bliver det helt perfekt og mørt - med den helt rigtige smag og den korrekte kogetid.
Opskriften er beregnet som hovedret til fire personer
Opskrift på kogt hamburgerryg
Hamburgerryg kogetid (guide til kogning)
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTERESTIngredienser
- 1 kilo hamburgerryg
- 2 laurbærblade
- 2 gulerødder grofthakkede
- 1 løg grofthakket
- 10 peberkorn
Sådan gør du
- Start med at fjerne net eller plastik på kødet. Det skal ikke koges med. Dog skal det siges, at det ikke er farligt at koge plastikken på hamburgerryggen med - det er denne plastik faktisk lavet til at kunne klare uden at afgive farlige stoffer til kødet. Men jeg synes man skal pille det af - og koge et rent stykke kød.
- Kom så hamburgerryggen i en gryde - og dæk den med vand.
- Kom laurbærblade, gulerødder og løg ved, læg låg på gryden, og bring den i kog.
- Fra vandet koger skal den have 45 minutter ved en svag varme, hvor der hele tiden er kog i gryden. Det skal altså ikke bulderkoge, men kogningen må heller ikke gå i stå.
- Når kødet er kogt, tager du gryden af komfuret, og lader hamburgerryggen trække i 15 minutter i kogevandet.
- Så kan du tage hamburgerryggen op - men lad den atter lige hvile i fem minutter inden udskæring. Sådan koger den du den perfekte hamburgerryg.
Tips
Hamburgerryg er meget saltet, og derfor skal du ikke tilsætte salt til kogevandet.
Serveres evt. med grønlangkål til.
Sovs til hamburgerryggen
I denne video kan du se hvordan du laver en hvid sovs til hamburgerryggen:
Hvad er hamburgerryg?
Hvis du har undret dig over den mere specifikke forklaring, så er hamburgerryggen en udskæring af svinekammen, der så bliver saltet og røget.
Det er denne proces der afgør, om du får et godt eller mindre godt stykke kød.
Der laves også udskæringer af svineryggen, men den er efter min mening ikke så god og ren i kødet. Men det er selvfølgelig en smagssag.
Husk altid at købe en god kvalitet af kød. Ofte får du en langt bedre hamburgerryg hos din slagter end i supermarkedet, fordi de sidstnævnte tit er pumpet med mere saltvand end godt er. Bare min erfaring.
Naturligvis for at holde prisen nede, men det gør altså ikke kødet en tjeneste. Jeg køber dem hos Slagter Theilgaard i Esbjerg (via webshop), hvor du kan handle over nettet, men der er masser af andre dygtige slagtere også. Så kig dig godt for. Og nej, denne henvisning er ikke betalt indhold, men bare info til dig.
Hamburgerryggen er god som varm ret, men også fremragende som pålæg dagen derpå.
Her kan du iøvrigt se hvordan du tilbereder hamburgerryggen i ovnen.
Fakta om hamburgerryg
En hamburgerryg skal koges i cirka 45 minutter. Kogetiden starter når vandet er i kog.
Ja, kødet bliver bedst hvis du laver det hvile 15 minutter i kogevandet.
Jeg plejer altid at tage net eller plastic af hamburgerryggen inden den koges.
Du skal beregne 200-250 gram kød til hver person. Så et kilo er nok til 4-5 personer.
Se også disse opskrifter:
Hej Holger.
Først tak for en rigtig god madside, som jeg bruger meget.
Lige angående denne opskrift på sovs, som du viser på video, så tror jeg, det ville øge kvaliteten betragteligt, hvis du undervejs kommenterede, hvad du gjorde og hvad du kom i. Som det er nu, må vi jo gætte os til, hvad det er, du kommer i. Jeg gætter på muskatnød, salt og peber, men jeg kan jo ikke vide det.
Og nu jeg er ved at skrive en kommentar, så er det altså ikke let at læse, hvad jeg skriver, når teksten er kodet til at være lysegrå 🙂
Bare et par tips her fra.
Mvh. Carsten
Kan man lade hamburgryggen blive i væsken efter den er kogt til næste dag?
Hei.
Når jeg koger hamburgryg, sier jeg fra suppevisk og bruger suppevandet til
2 gange suppe middag.
I mange år har jeg brugt hamburgryg fra Slagter Kristiansen fra Fanø, gode hjemmelavet og rene hamburgryg, da der ikke opstår hvide urenheder i suppen.
Urenheder der stammer fra tilsatte salte, salte som mange producenter af hamburgryg bruge at pumpe deres dårlige produkter med.
Siden 2006 har jeg været bosiddende i Nordnorge og der lærte jeg hvor hvidt stof i suppe vandet kom fra. Iht. en slagter, der i en SPAR forretning oplyste dette på forespørgsel.
Og så her jeg også prøvet slagter Theilgårds store hamburgryg fra Esbjerg. Men der var også hvidt stof i suppevandet og kunne derfor ikke bruges..
Rigtignok er hamburgryggene fra Slagter Christiansen produkt kun halv så store, men det er der vel en grund til.
Så min kone og jeg slæber fortsat hamburgryg fra Slagter Christiansen hjem til Nordnorge et par gange om året.
Med venlig hilsen
John-Peter Frandsen
Nordnorge
Tak for en god opskrift. Jeg troede det var over en time, så jeg var rigtig glad for, at jeg læste opskriften før jeg gik i gang på egen hånd. Nogle retter har man ikke lavet, fordi ens livline var min mor, og da hun gik bort for flere år siden, så var Google virkelig en god ven. 🙂
God weekend herfra.
hvis man skal have en saftig kogt hamburgryg,så skal den ikke puttes i en gryde med koldt vand og koge XXX antal minutter.
en saftig hamburgryg får man kun hvis man putter den i en gryde med kogende vand og koger ved ca 80 grader. koge fra begyndelsen i koldt vand ,koger man det gode ud, koger man med kogende vand, så lukker overfladen sig og det gode bliver i kødet.LOGIK FOR PERLEHØNS..
Hej Nadia
Øv da - det har jeg aldrig prøvet, for en hamburgerryg bør jo ikke falde fra hinanden på den måde.
Og hvis man er mere til det, kan man godt lade nettet side på under kogning. Det er ikke en naturlov, at det skal pilles af. Jeg gør det dog altid.
Tilsvarende hvis der er plastic omkring en hamburgerryg eller skinke. Denne type plastic er lavet så det kan tåle kogning, men også det plejer jeg at pille af inden kødet kommer i gryden.
De bedste hilsner
Holger
Skulle aldrig have fjernet kødnettet før kogning da den gik helt fra hinande trods jeg gjorde det forsigtigt 🙁