Min opskrift på grønlangkål. En god og klassisk opskrift, og du kan lave grønlangkålen med frisk eller frossen grønkål. God til bla. skinke.
Grønlangkål med frisk grønkål er sund og ret nem at lave. men du kan også nemt lave grønlangkålen med frossen grønkål, og her er fremgangsmåden på begge metoder.
Typisk serveres den til skinke og kogt hamburgerryg, men kan også nydes til andre retter. Herunder kålpølser.
Et tip er i øvrigt at købe den færdigsnittede grønkål, der også er skyllet og dermed klar til brug. Så bliver det ikke nemmere.
Sønderjysk og nordjysk kål
I Sønderjylland laver man grønkål sammen med blandt andet kogte kartofler og kogevand fra eks. hamburgerryg, mens man i Nordjylland (Vendsyssel) koger grønkålen op med fløde, men uden opbagning. Der kan være lokale forskelle på hvordan man præcist laver grønlangkålen i de enkelte egne.
Vendelboerne kommer i øvrigt ofte kanelsukker på grønlangkålen, hvilket man nogle steder i Sønderjylland gør med stuvet hvidkål. Sådan er der så meget.
Hvorfor hedder det grønlangkål?
Hvorfor det så hedder grønlangkål er en anden snak, der ikke findes et helt klart svar på.
Det stammer muligvis fra gammel tid, hvor man først kogte grønkålen, hvorefter den blev skåret i lange strimler med en skarp kniv. Inden den blev stuvet. Men det findes der faktisk ikke et præcist svar på.
Det er nu også ligegyldigt. Hovedsagen er, at grønlangkålen smager fantastisk som tilbehør til blandt andet kogt hamburgerryg, og mange steder spises med velbehag nytårsaften.
Samtidig er grønkål jo af de allersundeste grøntsager vi overhovedet har.
Har du et bud på navnet, så kom gerne med det i kommentarfeltet længere nede.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Opskrift på grønlangkål
Grønlangkål - nem opskrift med frisk eller frossen grønkål
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTEREST GEM OPSKRIFTIngredienser
Sådan gør du
- Skyl grønkålen grundigt under den kolde hane, og nip kålen fri af stokkene.
- Kog vand op i en gryde, og kog kålen ved middel varme i fem minutter.
- Hæld vandet fra, og lad grønkålen dryppe helt af i en sigte eller dørslag. Lad kålen køle lidt af.
- Smelt smør i en tykbundet gryde, og når smørret er ved at bruse af, kommes hvedemel i gryden mens du pisker rundt. Det skal ikke tage farve.
- Pisk så to deciliter kogevand fra kogt skinke eller hamburgerryg ind i sovsen.
- Derefter pisker du mælk i til du har den rette konsistens, altså hverken for tynd eller for tyk.
- Lad det simre i fem minutter under omrøring, så du fjerner melsmagen i sovsen.
- Tag den kogte grønkål og fordel den i 4-5 kugler. Pres vandet helt ud af kuglerne. Læg dem på et skærebræt, og hak dem groft.
- Rør den hakkede grønkål ud i den hvide sovs, og varm grønlangkålen godt igennem. Tilsæt også 1-2 teskefulde sukker. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Tips
Server den færdige grønlangkål til glaseret hamburgerryg eller en kogt skinke.
Note: Hvis ikke du har kogevand fra kødet, kan du erstatte den med samme mængde hønsefond eller bouillon.
En del af mælken kan i øvrigt også erstattes med lidt fløde, hvilket giver en mere cremet smag.
Frossen grønkål
Jeg foretrækker altid at lave grønlangkål med frist grønkål, men du kan sagtens også anvende en frossen grønkål.
Fremgangsmåden er sådan set den samme, men her skal du tø den frosne grønkål op, hvorefter al væden presses ud af kålen.
Det gør du ved at knuge grønkålen i hånden. Derefter er det bot at tilsætte kålen til den opbagte sovs, og så koge det igennem. Det er meget nemt.
Se flere opskrifter med grønkål:
Hej Helle
Tak for dit indspark, og det er korrekt. I Sønderjylland er det ikke en egentlig stuvning, og jeg har lige rettet den til.
I forhold til kanelsukker og hvidkål, så har jeg selv fået det flere steder. Men jeg ved også der er store forskelle fra egn til egn i Sønderjylland 🙂
Det smager i øvrigt super godt!
Alt det bedste
Holger
Som Gammel sønderjyde, vil jeg rette dig lidt med hensyn til grønlangkål. I Søndejylland laver vi den ikke i en stuvning. Kålen kommes i en gryde, når den er hakket og så bliver den blandet med kartofler, der er kørt igennem kødmaskinen, der er også nogen der putter hakket hvidkål i. Så bliver der tilsat smør vand fra hamburg ryg røget bacon og kålpølser og til sidst tilsættes fløde salt og peber, så får vi brunede kartofler og kødet til sammen med sennep og rødbeder.
Vi putter hverken kanel på stuvet hvidkål eller grønlangkål.