Min opskrift på grønlangkål. En god og klassisk opskrift, og du kan lave grønlangkålen med frisk eller frossen grønkål. God til bla. skinke.
Grønlangkål med frisk grønkål er sund og ret nem at lave. men du kan også nemt lave den med frossen grønkål, og her er fremgangsmåden på begge metoder.
Typisk serveres den til skinke og kogt hamburgerryg, men kan også nydes til andre retter. Herunder kålpølser.
Et tip er i øvrigt at købe den færdigsnittede grønkål, der også er skyllet og dermed klar til brug. Så bliver det ikke nemmere.
Og jo. Jeg ved, at der findes mange måder at lave en grønlangkål på, og har du gode tips og råd, så skriv dem gerne i kommentarfeltet længere nede.
Se også mine opskrifter på:
Opskrift på nem grønlangkål
Opskriften er beregnet til fire personer, og du får også en video med fremgangsmåden.
Grønlangkål
Ingredienser
- 400 gram grønkål - frisk, nippet vægt
- 2 deciliter fløde
- Lidt muskatnød - revet
- 1-2 teskefulde sukker
- Lidt citronsaft - friskpresset
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Skyl grønkålen grundigt under den kolde hane, og nip kålen fri af stokkene.
- Kog vand op i en gryde, og kog kålen ved middel varme i 3 minutter. Så bliver din grønlangkål bedre.
- Hæld vandet fra, og lad grønkålen dryppe helt af i en sigte eller dørslag.
- Kom grønkålen i gryde sammen med 1-2 deciliter fløde.
- Lad det koge op, og tilsæt så lidt revet muskatnød, friskpresset citronsaft og lidt sukker.
- Lad grønlangkålen creme lidt ind i ca. 5 minutter, og smag til med salt og friskkværnet peber.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Serveringstips
Server den færdige grønlangkål til glaseret hamburgerryg eller en kogt skinke. Men altså også til en klassisk, kogt hamburgerryg. Søg opskrifterne frem i søgefeltet øverst på siden.
Sønderjysk og nordjysk kål
I Sønderjylland laver man grønkål sammen med blandt andet kogte kartofler og kogevand fra eks. hamburgerryg, mens man i Nordjylland (Vendsyssel) koger grønkålen op med fløde, men uden opbagning.
Der kan være lokale forskelle på hvordan man præcist laver grønlangkålen i de enkelte egne.
Vendelboerne kommer i øvrigt ofte kanelsukker på grønlangkålen, hvilket man nogle steder i Sønderjylland gør med stuvet hvidkål. Sådan er der så meget.
Hvorfor hedder det grønlangkål?
Hvorfor det så hedder grønlangkål er en anden snak, der ikke findes et helt klart svar på.
Det stammer muligvis fra gammel tid, hvor man først kogte grønkålen, hvorefter den blev skåret i lange strimler med en skarp kniv. Inden den blev stuvet. Men det findes der faktisk ikke et præcist svar på.
Det er nu også ligegyldigt. Hovedsagen er, at grønlangkålen smager fantastisk som tilbehør til blandt andet kogt hamburgerryg, og mange steder spises med velbehag nytårsaften.
Samtidig er grønkål jo af de allersundeste grøntsager vi overhovedet har.
Har du et bud på navnet, så kom gerne med det i kommentarfeltet længere nede.
Frossen grønkål
Jeg foretrækker altid at lave grønlangkål med frisk grønkål, men du kan sagtens også anvende en frossen grønkål.
Fremgangsmåden er sådan set den samme, men her skal du tø den frosne grønkål op, hvorefter al væden presses ud af kålen.
Det gør du ved at knuge grønkålen i hånden. Derefter er det blot at tilsætte kål og fløde, og så koge det igennem. Det er meget nemt.
Opbagt grønlangkål
Du kan også lave en opbagt grønlangkål.
Her smeltes et par spiseskefulde smør, og en stor spiseskefuld hvedemel piskes i.
Pisk derefter et par deciliter kogevand fra hamburgerryg eller noget bouillon i, og derefter mælk indtil passende konsistens.
Tilsæt kogt grønkål, og smag til med muskatnød, citronsaft, sukker, salt og peber.
Birte Bune Smith
Det er første gang, jeg i mit 91-årige liv ikke har fået vendsysselske langkål til jul. Og det var trist. Men jeg var for træt og sov og så også, at slagteren på Kultorvet lukkede, og det var ham, der forsynede mig med lammebov og lammebryst, som jeg lavede rullepølse af. Slag kan man jo ikke få nogetsteds, det laver slagterne selv rullepølse af. De rigtige vendsysselske langkål skal koges i den suppe, som sulemaden først er kogt i, men det afstår jeg fra, ligesom fra sukker og kanel, som jeg aldrig har fået. serveret. I stedet kogte jeg kålene i suppen fra kødet. Det er min egen opskrift og ikke den autoriserede .
Nu ef der lang tid til næste jul, så måske kunne I til den tid skrive lidt om de vendsysselske kålboller som smager skønt, men desværre holder op en dag.
Tove
Jeg kommer kogt kartofler i grønlangkålen som er blevet kølet af og så skal de mases med en gaffel.
Magnus Risager Dreyer
Tiderne stemmer overhovedet ikke med frisk grønkål, nu har jeg kogt den 30 min ekstra i fløden for at få en nogenlunde konsistens.
Hanne Kristensen
Jeg har her i Nordjylland altid lært år brune kålen først og derefter lade den simre med fløde og evt. kogevand fra medister el. lig. Smag til med sukker. Mums det er godt. Lidt væde fra de brunede kartofler er også godt ovenpå.
Alice Asmussen
Kiggede lige forbi din grønlangkål , den laves så forskelligt i , tror jeg , kun det Jydske ,
Mange steder bliver langkålen lavet som du skriver , DOG uden citronsaft 😖
Gl.dags hvidkål med kanel 😖😖😖 tror du mener muskat 😍 og alt med fløde og smør 👍👍👍
Tina N
I det nordjyske bliver stuvet hvidkål serveret med et drys kanel - det prøvede jeg for første gang julen 22.
Jane Jensen
Som fynbo vil jeg til hver en tid foretrække den version, du kalder opbagt. Det skal ikke være sådan noget tyndt sjap. Vi plejer at lave den i en ret tyk konsistens, smagt til med salt og ret meget sukker, så den er sød - og en sjat eddike til sidst, så får den den helt rigtige smag. Jeg ved, mine forældre plejede at holde nytår hos nogle venner, hvor det altid var hamburgerryg og grønlangkål, der stod på menuen. Min fars faste kommentar var: Nå, så skal vi ha’ ødelagt grønlangkål igen. Værtinden lavede nemlig kålen ved at lade en stå og simre i fløde …
John Lund
Den Grønkål har fået et moderne snit. Som intet har at gøre med den velsmagende kål at gøre, som vores forældre lavede. Kald den hellere noget andet.
Helle Sønnichsen
Som Gammel sønderjyde, vil jeg rette dig lidt med hensyn til grønlangkål. I Søndejylland laver vi den ikke i en stuvning. Kålen kommes i en gryde, når den er hakket og så bliver den blandet med kartofler, der er kørt igennem kødmaskinen, der er også nogen der putter hakket hvidkål i. Så bliver der tilsat smør vand fra hamburg ryg røget bacon og kålpølser og til sidst tilsættes fløde salt og peber, så får vi brunede kartofler og kødet til sammen med sennep og rødbeder.
Vi putter hverken kanel på stuvet hvidkål eller grønlangkål.
Holger Rørby Madsen
Hej Helle
Tak for dit indspark, og det er korrekt. I Sønderjylland er det ikke en egentlig stuvning, og jeg har lige rettet den til.
I forhold til kanelsukker og hvidkål, så har jeg selv fået det flere steder. Men jeg ved også der er store forskelle fra egn til egn i Sønderjylland 🙂
Det smager i øvrigt super godt!
Alt det bedste
Holger