Min opskrift på grønlangkål. En god og klassisk opskrift, og du kan lave grønlangkålen med frisk eller frossen grønkål. God til bla. skinke.
Grønlangkål med frisk grønkål er sund og ret nem at lave. men du kan også nemt lave grønlangkålen med frossen grønkål, og her er fremgangsmåden på begge metoder.
Typisk serveres den til skinke og kogt hamburgerryg, men kan også nydes til andre retter. Herunder kålpølser.
Et tip er i øvrigt at købe den færdigsnittede grønkål, der også er skyllet og dermed klar til brug. Så bliver det ikke nemmere.
Og jo. Jeg ved, at der findes mange måder at lave en grønlangkål på, og har du gode tips og råd, så skriv dem gerne i kommentarfeltet længere nede.
Opskriften er beregnet til fire personer, og du får også en video med fremgangsmåden.
Opskrift på grønlangkål
Ingredienser
- 400 gram grønkål frisk, nippet vægt
- 2 deciliter fløde
- Lidt muskatnød revet
- 1-2 teskefulde sukker
- Lidt citronsaft friskpresset
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Skyl grønkålen grundigt under den kolde hane, og nip kålen fri af stokkene.
- Kog vand op i en gryde, og kog kålen ved middel varme i 3 minutter. Så bliver din grønlangkål bedre.
- Hæld vandet fra, og lad grønkålen dryppe helt af i en sigte eller dørslag.
- Kom grønkålen i gryde sammen med 1-2 deciliter fløde.
- Lad det koge op, og tilsæt så lidt revet muskatnød, friskpresset citronsaft og lidt sukker.
- Lad grønlangkålen creme lidt ind i ca. 5 minutter, og smag til med salt og friskkværnet peber.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Tips
Server den færdige grønlangkål til glaseret hamburgerryg eller en kogt skinke.
Sønderjysk og nordjysk kål
I Sønderjylland laver man grønkål sammen med blandt andet kogte kartofler og kogevand fra eks. hamburgerryg, mens man i Nordjylland (Vendsyssel) koger grønkålen op med fløde, men uden opbagning.
Der kan være lokale forskelle på hvordan man præcist laver grønlangkålen i de enkelte egne.
Vendelboerne kommer i øvrigt ofte kanelsukker på grønlangkålen, hvilket man nogle steder i Sønderjylland gør med stuvet hvidkål. Sådan er der så meget.
Hvorfor hedder det grønlangkål?
Hvorfor det så hedder grønlangkål er en anden snak, der ikke findes et helt klart svar på.
Det stammer muligvis fra gammel tid, hvor man først kogte grønkålen, hvorefter den blev skåret i lange strimler med en skarp kniv. Inden den blev stuvet. Men det findes der faktisk ikke et præcist svar på.
Det er nu også ligegyldigt. Hovedsagen er, at grønlangkålen smager fantastisk som tilbehør til blandt andet kogt hamburgerryg, og mange steder spises med velbehag nytårsaften.
Samtidig er grønkål jo af de allersundeste grøntsager vi overhovedet har.
Har du et bud på navnet, så kom gerne med det i kommentarfeltet længere nede.
Frossen grønkål
Jeg foretrækker altid at lave grønlangkål med frisk grønkål, men du kan sagtens også anvende en frossen grønkål.
Fremgangsmåden er sådan set den samme, men her skal du tø den frosne grønkål op, hvorefter al væden presses ud af kålen.
Det gør du ved at knuge grønkålen i hånden. Derefter er det blot at tilsætte kål og fløde, og så koge det igennem. Det er meget nemt.
Opbagt grønlangkål
Du kan også lave en opbagt grønlangkål.
Her smeltes et par spiseskefulde smør, og en stor spiseskefuld hvedemel piskes i.
Pisk derefter et par deciliter kogevand fra hamburgerryg eller noget bouillon i, og derefter mælk indtil passende konsistens.
Tilsæt kogt grønkål, og smag til med muskatnød, citronsaft, sukker, salt og peber.
Se flere opskrifter:
Jeg har her i Nordjylland altid lært år brune kålen først og derefter lade den simre med fløde og evt. kogevand fra medister el. lig. Smag til med sukker. Mums det er godt. Lidt væde fra de brunede kartofler er også godt ovenpå.