Her får du min opskrift på sønderjysk grønlangkål, der laves med kogte kartofler og fløde. Grønlangkålen er god til hamburgerryg og kålpølser.
Sønderjysk grønlangkål er en stolt traditionsret fra det sønderjyske køkken, og grønkålen smager fantastisk godt.
Grønkål er i sig selv super sundt, og i den sønderjyske udgave af den populære grønlangkål, er den med kartofler og fløde.
Da jeg selv har boet og arbejdet i Sønderjylland i en del år så ved jeg godt at der ikke kun findes én opskrift på sønderjysk grønlangkål.
Retten kan variere fra egn til egn, men her den udgave som jeg mange gange er stødt på - og som jeg synes den smager bedst.
Kender du til andre varianter, så skriv dem gerne i kommentarfeltet længere nede. Så deler vi den gerne med alle andre brugere her på Madens Verden.
Opskrift på sønderjysk grønlangkål
Ingredienser
- 500 gram grønkål frisk, skyllet, fintsnittet
- 250 gram kartofler skrællet, skåret i mindre tern
- 2 deciliter fløde
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Kartofler skrælles og skæres i mindre tern. Kommes i en gryde med vand, der netop dækker kartoflerne. Saltes lidt og koges møre - det tager ca. 10-12 minutter. Har du kogevand fra hamburgerryg, kan du med fordel koge kartoflerne i dette.
- Grønkål skylles grundigt og snittes så fint som muligt. Du kan også købe grønkål, der både er snittet og skyllet - det er endnu nemmere.
- Kog grønkålen i ca. 10 minutter i vand. Også her kan du med fordel i stedet anvende kogevand fra en hamburgerryg, men ellers er almindeligt vand også ok.
- Hæld vandet fra kartoflerne og mos dem let. Jeg plejer at bruge en gaffel til det. Det er fint når du laver en sønderjysk grønlangkål.
- Hæld også vandet fra den kogte grønkål. Kom kålen ned til kartoflerne, og rør det rundt sammen med ca. 2 deciliter fløde. Start med lidt fløde, og tilsæt lidt mere efterhånden som du rører den sønderjyske grønlangkål sammen.
- Smag grønkålen til med salt og friskkværnet. Du kan også smage til med lidt friskpresset citronsaft.
Tips
Sønderjysk grønlangkål kan serveres til bla. kogt hamburgerryg og de sønderjyske kålpølser, som altså ikke indeholder kål.
Du kan læse om de forskellige egnsretter her.
Se også disse opskrifter:
Mør og lækker kalveculotte i grill
Sådan laver du grillet spidskål
Sådan laver du grill koteletter
Hjemmelavet tærte med spidskål og bacon
Tærtedej - lav den perfekte mørdej til tærter
Hjemmelavet cheeseburger a la McDonalds
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.
Spar lidt på fløden og brug noget af kogevandet fra det røgede kød. Grønkålen skal også have lidt sukker og en lille sjat snaps.
Tilsæt bløde løg. Det giver en dejlig sødme til retten.