Her er den bedste opskrift på stuvet hvidkål, hvor hvidkål vendes i en hvid sovs. Den stuvede hvidkål er god som tilbehør til frikadeller.
Jeg har her brugt 800 gram hvidkål til denne portion stuvet hvidkål. Men hvor meget du skal bruge afhænger selvfølgelig af hvad du ellers serverer til dit kød.
Har du også kartofler på bordet kan du måske nøjes med en lidt mindre portion.
Får du ikke spist op, er stuvet hvidkål fremragende til frokost dagen efter. Varm den eventuelt op sammen med lidt mere mælk.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Ingredienser
800 gram fintsnittet hvidkål
Letsaltet vand til kogning
4 spiseskefulde smør
4 (strøgne) spiseskefulde hvedemel
5 deciliter vand fra kogning af hvidkål
2 deciliter mælk
salt og friskkværnet peber
nogle riv af en muskatnød
Fremgangsmåde
- Start med at fjerne de yderste blade på din hvidkål. Snit så kålen fint - 800 gram snittet kål passer nogenlunde hvis det er et lille hvidkål. Skær stokken fra - den gider vi ikke at spise.
- Kom kålen i en stor gryde, og dæk den med vand. Kom lidt salt i vandet - men ikke for meget, da vi skal bruge kogevandet til stuvningen og den hvide sovs. Og den skal ikke være for saltet.
- Kog så hvidkålen under låg i cirka otte minutter - den skal være mør, men ikke udkogt.
- Tag kålen af, hæld den i en sigte eller dørslag, men gem en halv liter af kogevandet. Nu skal vi til at lave sovs til stuvet hvidkål.
- Kom smør i gryden, og lad det bruse af. Tilsæt så hvedemel, og pisk det rundt indtil det har en let gylden farve.
- Hæld så gradvist kålvandet i under omrøring, og tilsæt efterfølgende også mælken gradvist. Husk hele tiden at røre rundt, så du får en glat og fin sovs uden klumper.
- Skru lidt for varmen, og lad det koge igennem i fem minutter. Det er vigtigt for, at fjerne smagen af mel i sovsen. Smag til med salt, friskkværnet peber og lidt reven muskatnød.
- Kom så hvidkål tilbage i gryden, og rør det forsigtigt rundt. Smag eventuelt til igen.
- Lad gryden med stuvet hvidkål stå og trække nogle minutter, og så er den klar til servering.
Tips
Stuvet hvidkål passer perfekt til min opskrift på gammeldags frikadeller.
Opbevaring af hvidkål
Hvidkål opbevarer du i øvrigt bedst i køleskabet, og her kan det holde sig i op mod tre uger. Det er jo rart.
Og man kan spise hvidkål som i denne stuvede ret, men rå i salater, sauteret, kogt, dampet, grillet - kort sagt, kan hvidkål bruges på alle måder.
Hvidkål indeholder i øvrigt en del B- og C-vitaminer. Så spis bare løs af denne vidunderlige kål.
Se også mine opskrifter på:
Din vurdering
-
Stuvet hvidkål