Her er den bedste opskrift på stuvet hvidkål, hvor hvidkål vendes i en hvid sovs. Den stuvede hvidkål er god som tilbehør til frikadeller.
Jeg har her brugt 800 gram hvidkål til denne portion stuvet hvidkål. Men hvor meget du skal bruge afhænger selvfølgelig af hvad du ellers serverer til dit kød.
Har du også kartofler på bordet kan du måske nøjes med en lidt mindre portion.
Får du ikke spist op, er stuvningen fremragende til frokost dagen efter. Varm den eventuelt op sammen med lidt mere mælk.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Se også: Stuvet spidskål
Opskrift på stuvet hvidkål
Ingredienser
- 800 gram hvidkål fintsnittet
- vand plus salt til kogning
- 4 spiseskefulde smør
- 4 spiseskefulde hvedemel
- 5 deciliter vand fra kogning af hvidkål
- 2 deciliter mælk
- salt og friskkværnet peber
- muskatnød nogle riv
Sådan gør du
- Start med at fjerne de yderste blade på din hvidkål. Snit så kålen fint - 800 gram snittet kål passer nogenlunde hvis det er et lille hvidkål. Skær stokken fra - den gider vi ikke at spise.
- Kom kålen i en stor gryde, og dæk den med vand. Kom lidt salt i vandet - men ikke for meget, da vi skal bruge kogevandet til stuvningen og den hvide sovs. Og den skal ikke være for saltet.
- Kog så hvidkålen under låg i cirka otte minutter - den skal være mør, men ikke udkogt.
- Tag kålen af, hæld den i en sigte eller dørslag, men gem en halv liter af kogevandet. Nu skal vi til at lave sovs til stuvet hvidkål.
- Kom smør i gryden, og lad det bruse af. Tilsæt så hvedemel, og pisk det rundt indtil det har en let gylden farve.
- Hæld så gradvist kålvandet i under omrøring, og tilsæt efterfølgende også mælken gradvist. Husk hele tiden at røre rundt, så du får en glat og fin sovs uden klumper.
- Skru lidt for varmen, og lad det koge igennem i fem minutter. Det er vigtigt for, at fjerne smagen af mel i sovsen. Smag til med salt, friskkværnet peber og lidt reven muskatnød.
- Kom så hvidkål tilbage i gryden, og rør det forsigtigt rundt. Smag eventuelt til igen.
- Lad gryden med stuvet hvidkål stå og trække nogle minutter, og så er den klar til servering.
Næringsindhold
Tips
Stuvet hvidkål passer perfekt til min opskrift på gammeldags frikadeller.
Hvidkål opbevarer du i øvrigt bedst i køleskabet, og her kan det holde sig i op mod tre uger. Det er jo rart.
Og man kan spise kålen som i denne stuvede ret, men også rå i salater, sauteret, kogt, dampet, grillet - kort sagt, kan hvidkål bruges på alle måder.
Hvidkål indeholder i øvrigt en del kostfibre, B- og C-vitaminer. Så spis bare løs af denne vidunderlige kål.
Prøv også at lave denne opskrift: Cremet hvidkålssuppe.
Comments
No Comments