Hvad er bacon og hvordan steges det i ovn eller mikroovn? Og hvorfor smager det så godt? Her kan du læse alt du skal vide om bacon, plus gode 10 opskrifter.
Bacon er livets salt, og her kan du læse alt det du skal vide om bacon.
Her kan du dykke ned i 10 populære opskrifter med bacon, og det er måske en liste du bør gemme.
Baconopskrifterne er i hvert fald allesammen lækre på hver deres måde, og de har det til fælles, at de alle har det tydelige aftryk af den røgede og saltede baconsmag.
Og den er vi rigtig mange, der holder meget af.
Altsammen selvfølgelig med måde, men bacon giver altså en god og nærmest umami-agtig smag i mange retter.
International bacondag
Alle baconfans skal først og fremmest vide, at der faktisk findes en særlig dag, hvor man hylder baconen.
Det er International Bacondag, som naturligvis er opfundet i USA.
Normalt afholdes den internationale bacondag lørdagen før den såkaldte Labourdag.
I 2021 er det således bacondag den 4. september.
Fakta om bacon
Der mangler noget, hvis du laver æg til morgenmad. For ingen røræg uden den sprøde og saltede bacon. Men hvordan kan det være, at baconen er blevet så fast et inventar, når det især kommer til morgenbordet?
Det er søndag, og det er tid til den helt store brunch. På det store brunchbord skal der naturligvis være røræg, cocktailpølser og ikke mindst baconskiver.
Mange vil gå så langt at sige, at det ikke er en rigtig brunch, hvis ikke der er sprøde baconskiver på bordet.
Du kender nok til udsagnet: ”Alt er bedre med bacon”. Og det er ikke kun på brunchbordet, at baconen finder vej til vores smagsløg.
Det bruges både som tilbehør til supper, klynges omkring mørbrad og endda i nogle tilfælde finder vej på desserttallerkenen.
Baconen smager herligt, og du ved sikkert, at det kommer fra en gris. Men har du lyst til at vide mere om bacon, så kan du læse med her.
Hvad er bacon?
Bacon er en udskæring fra grisens brystflæsk. Det klassiske stykke bacon bliver skåret fra grisens sider mellem dens bov og skinke.
Den danske bacon stiksaltes, hvilket betyder at der er tre til fire procent salt i baconet, du køber i supermarkedet.
Danmark eksporterer desuden store mængder bacon til blandt andet Storbritannien. Her betyder bacon ’saltet flæsk’, hvilket jo giver mening, da det netop er flæsk med salt i.
Især i Storbritannien og i USA er baconen et must til spejlæggene (eller en omelet) om morgenen.
Du har sikkert set mange engelske eller amerikanske film, hvor der serveres spejlæg og baconskiver til morgenmad.
Hvorfor smager bacon så godt?
Men hvordan kan det egentlig være, at bacon smager så godt. Det kan vi forsøge at forklare dig. Baconen er saltet, og det er fyldt med fedt. Det kommer nok ikke som den store overraskelse hos jer, der spiser det.
Det vil sige, at bacons to grundsmage er salt og umami. Smagen af umami kommer fra baconens store indhold af fedt, som bliver nedbrudt ved tilberedningen.
Når du spiser bacon, er det ikke kun smagene, som du ligger mærke til. Du kender nok alt til, at du bliver sulten, hvis du kan dufte, at der laves mad i køkkenet. Det samme sker egentlig, når du spiser bacon.
Når du steger baconen, bliver der afgivet en masse aromastoffer, fordi fedtet bliver opløst.
På den måde vil der dufte af bacon i hele huset. Duften er med til at give smagsoplevelsen et ekstra kick.
Og netop duften gør rent faktisk meget for vores opfattelse af baconen. I Danmark er det næsten kultur, at der skal laves svinekød til familiearrangementer og højtider. For eksempel flæskestegen til jul.
Så er du opvokset i en traditionel dansk familie, vil de mange madoplevelser gennem årene med tilberedt svinekød gøre, at du genkender baconduften.
Den genkendende aroma kan få dig til at føle dig hjemme og påvirke dit indtryk på en positiv måde, fordi du kan associere det med noget godt.
Tilberedning
Du kan tilberede bacon på flere forskellige måder, men går du efter den klassiske tilberedning, så kan du gøre det på tre følgende måder.
Stegning
En af de mest brugte metoder til at tilberede bacon på er ved at stege baconstrimlerne på en pande.
Først tager du baconen ud af pakken og lægger det på noget papir i stuetemperatur i cirka et kvarter.
Herefter lægger du baconstrimlerne på en kold pande, hvor strimlerne ikke overlapper hinanden.
Du tænder komfuret og tilbereder dem på en varm pande i omkring ti minutter.
Når baconen er flot stegt, tager du dem af og lægger dem igen på et rent stykke køkkenrulle, så det kan dryppe af. Så sparer du lidt kalorier.
I ovn
En anden og meget nem metode at tilberede baconen, så det bliver lækker og sprødt. Du tænder ovnen på 200 grader og lader den blive varm.
Imens tager du en bageplade og strækker et stykke bagepapir på. Her placerer du baconstrimlerne med et lille mellemrum imellem.
Der er cirka plads til én pakke bacon per bageplade. Derefter sætter du det i en opvarmet ovn i 12-15 minutter eller til at baconen er sprød.
Når det er sprødt nok, tager du baconen ud af ovnen og placerer det på et stykke køkkenrulle, så fedtet kan dryppe af.
I mikroovn
Har du brug for, at tilberedningen skal gå lidt tjept, så kan du bruge mikroovnen til at tilberede din bacon.
Baconen placeres på et godt lag køkkenrulle. Du lægger herefter endnu et stykke køkkenrulle ovenpå baconen og lægger det ind i mikroovnen.
Giv det fire til seks minutter, og det er klar til at spises.
Er bacon sundhedsskadeligt?
World Health Organization (WHO) har for nogle år siden placeret rødt kød i to kategorier.
Almindeligt rødt kød mener de muligvis er kræftfremkaldende. Samtidig har de udtalt, at rødt kød som er forarbejdet er kræftfremkaldende.
Forarbejdet rødt kød vil sige, at det røde kød enten er saltet, tørret, fermenteret eller røget.
Det vil altså sige, at WHO har placeret baconen som kræftfremkaldende.
Det er derfor ikke ligefrem den sundeste spise. Med bacons høje fedtindhold er det naturligvis heller ikke sundt, når det kommer til kalorieindholdet.
Om baconen decideret er sundhedsskadeligt er ret usikkert, og det er nok ikke tilfældet, hvis du spiser det i små mængder.
Det kan nok sagtens gå hen at blive sundhedsskadeligt for dig, hvis du spiser det i meget store mængder og meget tit.
Men når det så er sagt, så behøver du ikke at være bange for baconen. Det er ikke sådan, at du får kræft af at spise en baconskive i ny og næ.
Holder du dig inden for anbefalingerne, og du bare nyder en baconskive til maden engang i mellem, så skal det hele nok gå.
Der er jo intet som lidt knust og sprødt bacon til kartoffel-porrer-suppen, en baconskiver eller to ovenpå æggekage eller til røræggene engang i mellem.
Alt er jo bedre med bacon, så længe det ikke bliver en dårlig vane.
Opskrifter med bacon
Baconflødesovs til hakkebøffer
Flødekartofler med baconskiver
Fakta om bacon
Bacon fremstilles af brystflæsk fra svinekød, og oftest er det røget.
De baconstykker, som vi køber i pakker i supermarkedet, kan være fremstillet på mange forskellige måder.
Det kan være alt fra tørsaltede baconstykker af høj kvalitet (og dermed mindre svind ved tilberedning), til den langt mere fabriksagtige produktion.
Her mørnes kødstykkerne i store vakuumtumblere i timevis, hvorefter det udtørres inden baconstykkerne hænges til røgning.
Men kig selv på baconpakken inden du putter det i indkøbsposen, og husk at kvalitet koster. Så et godt stykke tørsaltet bacon er oftest noget dyrere end de tynde skiver, som også indeholder en del vand.
Det meste af den bacon vi spiser i Danmark stammer fra Danmark Polen, Tyskland og Holland, men igen kan du se på pakken hvor dit baconstykke er fra.
Danmark eksporterer i øvrigt fortsat enorme mængder bacon til blandt andet England.
Se i øvrigt her hvordan du steger baconskiver i vand.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 540
Fedt: 42 gram
Kulhydrat: 1,6 gram
Protein: 37 gram
Jørgen Kromann
Hej, dejlige opskrifter, men en gammel nørd som mig synes det er lidt irriterende, at du konsekvent ligger ting på en pande eller andre ting - på dansk lægger vi altså ting på en pande..
Undsyld jeg nævner det - er mega begejstret for dine opskrifter, som har givet inspiration til mange dejlige middage her på landet!
Venlig hilsen
Jørgen
Holger Rørby Madsen
Hej Jørgen
Tak for din besked, og du har da fuldstændig ret. Det er nu rettet, og selvfølgelig lægger man bacon på panden - og ikke ligger 🙂
Og tak for de flotte ord - dem er jeg glad for.
Alt det bedste
Holger