Her er en god grundopskrift på hjemmelavet pasta, hvor du kan se og lære at lave frisk pasta fra bunden. Og intet slår hjemmelavet pastadej!
Hjemmelavet pasta er super nemt at lave, og det tager faktisk ikke så lang tid. Med eller uden pastamaskine.
Her får du min opskrift og guide til, hvordan du laver en frisk pasta og lækker pastadej, og du skal såmænd blot bruge tre ingredienser, nemlig to slags italiensk hvedemel og æg. Så nemt er det.
Bum, så er du allerede i gang med din egen produktion af pasta, og den bliver du ret hurtig afhængig af.
Den friske og hjemmelavede pasta kan du bruge til alt fra spaghetti og fettucine (eller andre pastatyper), eller til hjemmelavede lasagneplader til verdens bedste lasagne.
Opskriften giver godt og vel 500 gram frisk pasta, hvilket passer til fire personer.
Opskrift på hjemmelavet pasta
Ingredienser
- 200 gram durum mel italiensk hvedemel
- 200 gram hvedemel tipo 00, italiensk hvedemel
- 4 hele æg størrelse M/L
Sådan gør du
- Find en stor skål frem, og vej 200 gram italiensk durum hvedemel og 200 gram italiensk hvedemel tipo 00 af i skålen.
- Lav en fordybning i melet (som du kan se på billedet), og tilsæt de hele æg.
- Med en gaffel vendes æggene nu gradvist ind i melet, og du fortsætter, indtil dejen er samlet så godt som muligt.
- Tag derefter pastadejen ud på et melet køkkenbord og ælt din pastadej grundigt igennem. Jeg plejer at bruge hænderne, og det tager ikke så lang tid. Du skal ælte en hjemmelavet pasta, indtil dejen bliver glat og lidt smidig. Om nødvendigt tilsættes enten en smule mere mel eller vand.
- Så er det tid til at lave pasta. Og det her er fremgangsmåden til pastamaskine, men længere nede kan du se, hvordan du laver frisk pasta uden pastamaskine.
- Del pastaklumpen i 4-5 mindre stykker, som trykkes/trækkes lidt flade. Køres derefter igennem pastamaskinen på største tykkelse.
- Fold dette stykke sammen på tværs, så stykket nu passer med bredden på din pastamaskine. Kør pastaen igennem maskinen igen - stadig ved største tykkelse (hvilket er 6 på en klassisk pastamaskine fra Imperia, der er den berømte producent af pastamaskiner til hjemmet.
- Herfra er det så blot at køre pastaen igennem pastamaskinen på gradvist mindre tykkelse, altså 5, 4 og nedad. Du kan sagtens nøjes med at køre den hjemmelavede pasta igennem én gang på hver tykkelse, men du kan også gøre det flere gange. Det er op til dig. Jeg foretrækker kogt pasta på tykkelse 2, men du kan lave din friske pasta i ønsket tykkelse. Du undgår at pastaen klæber sammen ved at tilføre lidt durummel med mellemrum (når det er nødvendigt).
- Du kan køre alle pastaklumper/pastaplader igennem først - og derefter valse pastaen ud, eller du kan lave en plade ad gangen, som derefter valses ud. Jeg plejer at gøre det sidste, da det er nemt at tage valsen af og på.
- Som standard til en Imperia pastamaskine følger en pastavalse, der kan lave henholdsvis tagliatelle eller fettuccine. Og du laver selvfølgelig den tykkelse, som du ønsker.
- Den færdiglavede pasta opbevares, så den ikke klumper sammen. Det undgår du dels ved at have mel nok på pastaen, men også gerne ved at hænge pastaen op. Jeg har investeret i det særlige pasta-stativ, der nemt klarer den opgave. Har du ikke sådan et stativ, kan du drysse lidt durummel på bordet, og lægge din pasta ud der. Men sørg for at den ikke ligger for tæt!
- Kogning af hjemmelavet pasta: Endelig skal den friske pasta selvfølgelig koges. Her koger du en stor gryde vand op, og tilsætter et par teskefulde salt.
- Når vandet bulderkoger (og det skal det), kommes den hjemmelavede pasta i gryden.
- Kogetiden for hjemmelavet pasta er cirka tre minutter. Ikke længere.
Næringsindhold
Pasta uden pastamaskine
Det nemmeste og bedste er helt afgjort at lave din friske pasta på en pastamaskine.
Pastamaskinen koster ikke en bondegård, og den er pengene værd.
Men du kan altså også sagtens klare en hjemmelavet pasta uden pastamaskine.
Her laves dejen som anvist ovenfor, og æltes igennem som forklaret.
Derefter deles pastaen i 4-5 mindre stykker, som du ruller ud på et meldrysset bord med en kagerulle.
Den friske pasta rulles ud i ønsket tykkelse, men jo tyndere, jo bedre pasta får du.
Derefter skæres pastaen ud med en skarp kniv i ønsket størrelse.
Pastadej til ravioli
Denne opskrift på pastadej er beregnet til hjemmelavet pasta, der skæres ud og koges eller anvendes som lasagneplader.
Skal du bruge den hjemmelavede pastadej til ravioli, skal dejen være lidt mere blød og fugtig.
Det skyldes at pastadejen skal kunne lukkes helt tæt om fyldet, og derfor må pastadejen ikke være så tør.
Det løser du ved at tilsætte et æg mere til opskriften, og så opnår du den perfekte dej til den hjemmelavede ravioli.
Hvedemel til frisk pasta
Man kan godt lave en god og frisk pasta alene med en af de to typer italiensk hvedemel, altså henholdsvis typo 00 og durum mel.
Men jeg synes, man får den bedste pasta, når man bruger begge typer af mel - og i lige store mængder.
Derfor anvender jeg til denne portion 200 gram af hver type hvedemel, og det vil jeg også anbefale dig at gøre.
Her kan du i øvrigt læse mere om de forskellige typer af hvedemel.
Æg til hjemmelavet pasta
Skal æg til hjemmelavet pastadej være pasteuriserede - eller kan man bruge de almindelige hele æg?
Umiddelbart kan du bruge, hvad du synes. Fødevarestyrelsen oplyser, at der ikke længere er nogen nævneværdig risiko ved at bruge rå æg til blandt andet pasta, og her taler vi naturligvis om risikoen for salmonella i æggenene.
Så det burde ikke være noget problem - heller ikke selvom du smager/spiser rå pastadej.
Er du alligevel i tvivl, eller skal servere pastaen for svækkede personer, kan du anvende pasteuriserede æg.
Se også disse opskrifter:
Hej Holger,
Tak for lækker opskrift. Kan man gemme pastaen?
Vh. Anette