Her får du min opskrift på en skøn kartoffel jordskokkesuppe. Det er en nem og cremet suppe, der fungerer som både forret og let hovedret.
Jeg elsker jordskokkesuppe – den har en vidunderlig smag og konsistens. Smagen er let af nødder og samtidig kan man tydeligt mærke de sunde ting i suppen.
Jeg plejer at tilsætte en smule hvidløg og en kartoffel til suppen. Det gør jeg, da jeg synes det runder smagen af jordskokker fint af – så man kan sige, at opskriften her i virkeligheden er en kartoffel-jordskokkesuppe.
Jordskokken er en rodfrugt og har form som en knold. Smagen er som nævnt lidt nøddeagtig og minder lidt om artiskokker. På engelsk hedder jordskokker i øvrigt Jerusalem artichoke.
Jordskokker er i sæson fra september til april og er som så mange andre rodfrugter mest aktuel i køkkenet i de kolde måneder. Jordskokkesuppe er derfor en rigtig efterårs- og vinterklassiker. Se også fremgangsmåde i min video.
Prøv også mine lækre opskrifter på:
Opskrift på nem jordskokkesuppe
Opskriften her er til fire personer, og mængden passer nok bedst som forret.
Vil du bruge suppen som hovedret, skal du beregne en lidt større mængde – selvom jordskokkesuppen er meget mættende.
Jordskokkesuppe
Ingredienser
- 500 gram jordskokker - i mindre stykker
- 1 stor kartoffel - gerne bagekartoffel
- 1 løg - hakkes groft
- 2 fed hvidløg - hakkes groft
- olivenolie
- 1 teskefuld timian - tørret - eller frisk timian
- 8 deciliter grønsagsfond - en liter vand med to terninger
- 0,5 citron - friskpresset citronsaft
- 1 deciliter piskefløde
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- 500 gram jordskokker skrælles og deles i mindre tern. 1 stor kartoffel skrælles ligeledes og skæres ud i små tern.
- Hak 1 løg og 2 fed hvidløg groft.
- Start med at sautere løg og hvidløg i olivenolielidt i en tykbundet gryde.
- Kom jordskokker og kartofler ved sammen med 1 teskefuld timian, og lad det svitse videre et par minutter.
- Tilsæt så 8 deciliter grønsagsfond og saften af 0,5 citron, og lad det nu koge mørt. Det tager cirka 20 minutter.
- Blend den kogte jordskokkesuppe med en stavblender, og vend 1 deciliter piskefløde i.
- Smag suppen til med salt og friskkværnet peber, og varm jordskokkesuppen igennem.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
Anret den færdige jordskokkesuppe i lune skåle eller dybe tallerkner, og pynt med lidt olivenolie og bredbladet persille.
Du kan også pynte med løgringe, der er sauteret af i lidt smør. De passer perfekt til den cremede suppe med jordskokker.
Et godt brød er også altid en sikker vinder, når der serveres suppe – prøv for eksempel med et friskbagt ciabattabrød. Søg opskriften frem i søgefeltet øverst på siden.
Jordskokkerne behøver reelt ikke at blive skrællet – så længe du vasker dem grundigt og sørger for, at al jord er fjernet. Dog vil det give suppen en lysere farve, hvis du skræller både jordskokker og kartofler.
Jordskokkesuppen er virkelig god som forret, men den kan bestemt også gå som en hovedret, hvor du laver en lidt større mængde suppe.
Peter Norsell
Hvorfor kommer du citron i de fleste af dine opskrifter?
Holger Rørby Madsen
Hej Peter
På grund af smag. Citronsaften er smagsforstærkende og giver lidt syre. Eksempelvis er den fremragende i en persillesovs, hvor den sammen med en smule sukker løfter smagen. Men jeg bruger citronsaft i virkelig mange retter.
Alt det bedste
Holger
Eileen
Hej
Hvor lang tid bør man blende suppen, når der er kartoffel i? 😀
Vh Eileen
Holger Rørby Madsen
Hej Eileen
Den skal bare blendes indtil den er jævn 🙂
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger