Her får du min opskrift på en skøn kartoffel jordskokkesuppe. Det er en nem og cremet suppe, der fungerer som både forret og let hovedret.
Jeg elsker jordskokkesuppe – den har en vidunderlig smag og konsistens.
Smagen er let af nødder og samtidig kan man tydeligt mærke de sunde ting i suppen.
Jeg plejer at tilsætte en smule hvidløg og en kartoffel til min jordskokkesuppe. Det gør jeg, da jeg synes det runder smagen af jordskokker fint af – så man kan sige, at opskriften her i virkeligheden er en kartoffel jordskokkesuppe.
Jordskokken er en rodfrugt og har form som en knold. Smagen er som nævnt lidt nøddeagtig og minder lidt om artiskokker. På engelsk hedder jordskokker i øvrigt Jerusalem artichoke.
Jordskokker er i sæson fra september til april og er som så mange andre rodfrugter mest aktuel i køkkenet i de kolde måneder.
Jordskokkesuppe er derfor en rigtig efterårs- og vinterklassiker. Se også fremgangsmåde i min video.
Opskrift på jordskokkesuppe
Opskriften her er til fire personer, og mængden passer nok bedst som forret.
Vil du bruge suppen som hovedret, skal du beregne en lidt større mængde – selvom jordskokkesuppen er meget mættende.
Ingredienser
- 500 gram jordskokker i mindre stykker
- 1 stor kartoffel gerne bagekartoffel
- 1 løg hakkes groft
- 2 fed hvidløg hakkes groft
- olivenolie
- 1 teskefuld timian tørret - eller frisk timian
- 8 deciliter grønsagsfond en liter vand med to terninger
- 1 citron
- 1 deciliter piskefløde
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Jordskokkerne skrælles og deles i mindre tern. Kartoflen skrælles ligeledes og skæres ud i små tern.
- Hak løg og hvidløg groft.
- Start med at sautere løg og hvidløg i lidt olivenolie i en tykbundet gryde.
- Kom jordskokker og kartofler ved sammen med timian, og lad det svitse videre et par minutter.
- Tilsæt så fond og saften af en halv citron, og lad det nu koge mørt. Det tager cirka 20 minutter.
- Blend den kogte jordskokkesuppe med en stavblender, og vend lidt fløde i.
- Smag suppen til med salt og friskkværnet peber, og varm jordskokkesuppen igennem.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Anret den færdige jordskokkesuppe i lune skåle eller dybe tallerkner, og pynt med lidt olivenolie og bredbladet persille.
Du kan også pynte med løgringe, der er sauteret af i lidt smør. De passer perfekt til den cremede suppe med jordskokker.
Et godt brød er også altid en sikker vinder, når der serveres suppe – prøv for eksempel med et friskbagt ciabattabrød.
Jordskokkerne behøver reelt ikke at blive skrællet – så længe du vasker dem grundigt og sørger for, at al jord er fjernet. Dog vil det give suppen en lysere farve, hvis du skræller både jordskokker og kartofler.
Jordskokkesuppen er virkelig god som forret, men den kan bestemt også gå som en hovedret, hvor du laver en lidt større mængde suppe.
Mangler du inspiration til andre lækre supper? Så tjek for eksempel disse opskrifter:
Du kan også se en oversigt over alle de suppeopskrifter, vi har på Madens Verden her.
Andre opskrifter med jordskokker
Du kan bruge jordskokker til mange ting. Det er en en lækker rodfrugt med masser af smag og dybde.