Basilikum er en elsket krydderurt, der især klæder tomater. Læs om, hvor sund den er, hvad den passer sammen med og se en række opskrifter.
Basilikum har en dejlig, aromatisk smag og duft, som kan bruges på et utal af måder, når du laver mad.
Nogle retter er ligefrem baseret på krydderurten, for eksempel pasta med pesto og tomatsalat med mozzarella.
Vi kan bruge de friske, duftende blade i maden, men også tørrede, knuste blade som krydderi.
Når du laver varme retter, skal du aldrig bruge frisk basilikum, for dens smag fordufter hurtigt, når den varmes op. I stedet snupper du den tørrede, eller venter med at blande de friske blade i til lige før servering.
Basilikums oprindelse og art
Krydderurten med det botaniske navn Ocimum basilicum hører til læbeblomstfamilien, og er blandt andet beslægtet med timian, mynte, oregano og salvie.
Vi forbinder den mest med italienske retter, men urten er oprindelig fra Afrika og Indien. Den dag i dag gror den stadig vildt i blandt andet Indien.
Først i 1960'erne begyndte vi at spise basilikum her i Danmark, og det er måske ikke så sært, da den ikke er naturligt voksende i vores kolde land.
De af os, der elsker basilikum, vil ikke undre sig over, at navnet betyder konge på græsk - basilikós. For det er så sandelig en konge blandt krydderurterne.
Næringsindhold og sundhed
Udover at basilikum kan sprede glæde i køkkenet, så kan denne grønne plante også noget andet.
Duften og olien er blandt andet blevet brugt som behandling mod stress i mange år. For eksempel i Indien, hvor de grønne blade anvendes og drikkes som te.
Hvis du har svært ved at sove og lider af søvnløshed, menes basilikummen også at kunne hjælpe.
Ligesom oregano har basilikumbladene anti-inflammatoriske egenskaber og dens æteriske olier indeholder antioxidanter.
Derudover indeholder urten K-vitamin, A-vitamin, kalk og magnesium.
Opbevaring og holdbarhed
Denne konge blandt krydderurter er en sart fætter, som ikke tåler nattekulde og træk. Desuden skal selve planten stå lyst.
Når du køber af skårne stængler, skal de i vand med det samme, du kommer hjem. Eller i en lukket pose i køleskabet. Her er de holdbare et par dage.
Basilikum i potte kan du omplante til en urtepotte og sætte lyst, så holder den længere. Men husk at vande regelmæssigt, ellers udtørrer den.
Anvendelse og opskrifter med basilikum
Vi kan købe forskellige typer basilikum, blandt andet citronbasilikum, den røde Petra og den klassiske grønne Basilico Genovese. Herudover er der også thaibasilikum, som har en mere pebret og citrusagtig smag.
Bladene er skønne i salater og i de italienske bruschettabrød. Men du kan også sagtens tænke utraditionelt og bruge dem i is og desserter som her.
Den finde parfumeret smag passer nemlig fortrinligt til nødder og kager med citrussmag.
Et drys grønne blade på pastaretter er eminent, men fiskeretter smager også dejligt med basilikum.
Og selvom du kan variere dine pestoer, er den med pinjekerner og basilikum bare bedst.
Urten passer særlig godt med følgende: Oregano, hvidløg, nødder, tomater og rosmarin.
Dårlig ånde og sygdomme
Der er forsket i basilikums egenskaber, men resultaterne er ikke entydige. Derfor vil vi ikke hævde, at urten kan kurere alt fra kræft til dårlig ånde.
I stedet får du en opremsning af noget af det, som urten hævdes at forebygge eller helbrede. Om det er rigtigt, er i grove træk mere en trossag end dokumenteret viden:
- Dulmer kløe og smerte efter insektstik og bid.
- Virker anti-inflammatorisk.
- Modvirker dårlig ånde.
- Dræbe bakterier fra for eksempel bumser.
- Forebygger kræft.
- Styrker cellerne.
Uanset hvad der er rigtigt, er det godt at have en potte stående i køkkenet eller i drivhuset, for duften er uimodståelig dejlig. Smagen ligeså.
Læs også flere artikler:
Kilder: Aarstiderne, Kultur V, Britannica.com.
Din vurdering
-
Basilikum - alt du skal vide om krydderurten
Stem her
( stemmer)
Comments
No Comments