• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Basilikum - alt du skal vide om krydderurten

Karen SenecaKaren Seneca
Basilikum bruges ofte på pizza og i det hele taget i italienske retter. Og det er også en særdeles aromatisk krydderurt, som er blevet vildt populær herhjemme. Foto: Madensverden.dk.
Madens Verden: Forside › Råvareguide

Oversigt over indhold

  1. Basilikum er en elsket krydderurt, der især klæder tomater. Læs om, hvor sund den er, hvad den passer sammen med og se en række opskrifter.
  2. Basilikums oprindelse og art
  3. Næringsindhold og sundhed
  4. Opbevaring og holdbarhed
  5. Anvendelse og opskrifter med basilikum
  6. Dårlig ånde og sygdomme

Basilikum er en elsket krydderurt, der især klæder tomater. Læs om, hvor sund den er, hvad den passer sammen med og se en række opskrifter.

Basilikum har en dejlig, aromatisk smag og duft, som kan bruges på et utal af måder, når du laver mad.

Nogle retter er ligefrem baseret på krydderurten, for eksempel pasta med pesto og tomatsalat med mozzarella.

Vi kan bruge de friske, duftende blade i maden, men også tørrede, knuste blade som krydderi.

Når du laver varme retter, skal du aldrig bruge frisk basilikum, for dens smag fordufter hurtigt, når den varmes op. I stedet snupper du den tørrede, eller venter med at blande de friske blade i til lige før servering.

Basilikums oprindelse og art

Krydderurten med det botaniske navn Ocimum basilicum hører til læbeblomstfamilien, og er blandt andet beslægtet med timian, mynte, oregano og salvie.

Vi forbinder den mest med italienske retter, men urten er oprindelig fra Afrika og Indien. Den dag i dag gror den stadig vildt i blandt andet Indien.

Først i 1960'erne begyndte vi at spise basilikum her i Danmark, og det er måske ikke så sært, da den ikke er naturligt voksende i vores kolde land.

De af os, der elsker basilikum, vil ikke undre sig over, at navnet betyder konge på græsk - basilikós. For det er så sandelig en konge blandt krydderurterne.

Næringsindhold og sundhed

Udover at basilikum kan sprede glæde i køkkenet, så kan denne grønne plante også noget andet.

Duften og olien er blandt andet blevet brugt som behandling mod stress i mange år. For eksempel i Indien, hvor de grønne blade anvendes og drikkes som te.

Hvis du har svært ved at sove og lider af søvnløshed, menes basilikummen også at kunne hjælpe.

Ligesom oregano har basilikumbladene anti-inflammatoriske egenskaber og dens æteriske olier indeholder antioxidanter.

Derudover indeholder urten K-vitamin, A-vitamin, kalk og magnesium.

Opbevaring og holdbarhed

Denne konge blandt krydderurter er en sart fætter, som ikke tåler nattekulde og træk. Desuden skal selve planten stå lyst.

Når du køber af skårne stængler, skal de i vand med det samme, du kommer hjem. Eller i en lukket pose i køleskabet. Her er de holdbare et par dage.

Basilikum i potte kan du omplante til en urtepotte og sætte lyst, så holder den længere. Men husk at vande regelmæssigt, ellers udtørrer den.

Anvendelse og opskrifter med basilikum

Vi kan købe forskellige typer basilikum, blandt andet citronbasilikum, den røde Petra og den klassiske grønne Basilico Genovese. Herudover er der også thaibasilikum, som har en mere pebret og citrusagtig smag.

Bladene er skønne i salater og i de italienske bruschettabrød. Men du kan også sagtens tænke utraditionelt og bruge dem i is og desserter som her.

Basilikumis med lavendler
Basilikumis med citron og lavendler
Se opskriften

Den finde parfumeret smag passer nemlig fortrinligt til nødder og kager med citrussmag.

Et drys grønne blade på pastaretter er eminent, men fiskeretter smager også dejligt med basilikum.

Og selvom du kan variere dine pestoer, er den med pinjekerner og basilikum bare bedst.

Pasta pesto
Pasta pesto - superlækker og nem pastaret
Se opskriften

Urten passer særlig godt med følgende: Oregano, hvidløg, nødder, tomater og rosmarin.

Dårlig ånde og sygdomme

Der er forsket i basilikums egenskaber, men resultaterne er ikke entydige. Derfor vil vi ikke hævde, at urten kan kurere alt fra kræft til dårlig ånde.

I stedet får du en opremsning af noget af det, som urten hævdes at forebygge eller helbrede. Om det er rigtigt, er i grove træk mere en trossag end dokumenteret viden:

  • Dulmer kløe og smerte efter insektstik og bid.
  • Virker anti-inflammatorisk.
  • Modvirker dårlig ånde.
  • Dræbe bakterier fra for eksempel bumser.
  • Forebygger kræft.
  • Styrker cellerne.

Uanset hvad der er rigtigt, er det godt at have en potte stående i køkkenet eller i drivhuset, for duften er uimodståelig dejlig. Smagen ligeså.

Læs også flere artikler:

  • Citronmelisse - urten, der kan bruges til det hele
  • Hvide asparges - kogetid og behandling
  • Hjemmelavet tomatsauce med basilikum
  • Spinatmuffins med feta og basilikum
  • Kørvel - hvad er det og hvad kan vi bruge det til?

Kilder: Aarstiderne, Kultur V, Britannica.com.

Din vurdering
  • Basilikum - alt du skal vide om krydderurten
Sending
Stem her
4.61 (28 stemmer)
Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 109
  • 10
  • 2
  • 3
  • 0
  • 1
  • Delt
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Souvlaki - græske, krydrede spyd stegt på grillen
Grillet hjertesalat med mormordressing »

Populært indhold lige nu

pastavand i gryde

Pastavandet - derfor skal du ikke hælde det ud

Opvaskemaskine

5 tips til opvaskemaskinen, som gør servicet pænere

glaseret laks med honning og soja

Glaseret laks med blomkålsris og spinat

billederesultat for skærekager

Skærekager - de bedste opskrifter på skærekage

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

Nyeste opskrifter og artikler

  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter
  • Sønderjyske herrnhut kager med sirup
  • Kålsalat med mandler og sennep
  • Ugens madplan uge 49
  • Favoritter fra Newyorker By Heart
  • Favorit sauce - nem opskrift der smager som Jensen's

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!