Rosmarin er en udbredt krydderurt, der giver en aromatisk smag til alt fra kød og kartofler til kager. Her kan du læse om den alsidige urt.
Rosmarin er en stedsegrøn busk i læbeblomstfamilien, som gror vildt i blandt andet Middelhavslandene, men som vi for længst har taget til os herhjemme.
Selvom vi sagtens kan købe og dyrke den i Danmark, er smagen stærkere og mere aromatisk i varmere lande, hvor solen får den til at trives.
Herhjemme bliver busken ikke mere end 20-30 centimeter høj, men det gør ikke så meget, for det er en plante, som hurtigt breder sig.
Det er selve urtens blade, som ligner fyrrenåle, vi bruger i madlavningen, og disse blade kan både fås friske og tørrede. De friske har mere smag end de tørrede.
Det kan du bruge rosmarin til
Rosmarin er blandt andet godt til okse-, svine- og lammekød, blandt andet lammekroner.
Men den fungerer også glimrende med vildt og grillede grøntsager. Eller som smagsgiver i en gryderet.
Desuden er denne krydderurt også fantastisk ovenpå for eksempel ovnstegte kartofler, kartoffelpizza, focaccia-brød og i en lækker tomatsuppe.
Og så kan du lave en utrolig dejlig sirup, som kan hældes over denne mandelkage med citron eller andre desserter som is.
Da rosmarin har en kraftig smag og duft, bør den anvendes med måde. En hel håndfuld i en sauce er for eksempel 'no go', for her vil smagen blive for granagtig.
Et par kviste af rosmarin ovenpå kullene i grillen giver en utrolig dejlig, krydret duft.
Rosmarinens sunde egenskaber
En ting er, at rosmarin bruges i madlavningen, en anden at den også bruges i en masse kosmetik og hygiejneprodukter som sæbe og pomader.
Helt tilbage i oldtiden har bladene været brugt dels i maden, dels som lægeplante. Det skyldes blandt andet de æteriske olier, som planten indeholder.
Der findes nærmest ikke den tilstand, rosmarin hævdes at forbedre. Lige fra hukommelse til forebyggelse af kræft, men forskningen har endnu ikke dokumenteret egenskaberne fuldt ud.
Holdbarhed og opbevaring
Du kan sagtens omplante en lille potte rosmarin fra supermarkedet. Bliver rosmarinen i potten, holder den ikke mere end max. 10 dage på køl eller på køkkenbordet.
Men hvis du tager nogle kviste og sætter i vand i stedet, vil de danne rødder, og indenfor kort tid vil du kunne plante dem.
Du kan godt fryse bladene, her er det en god ide at plukke dem af de store kviste, før du fryser dem i en lukket plastikboks. Husk at skylle dem først.
Bjørn Ginsborg
Et indspark du kan bruge hvis du har lyst? Jeg har længe bøvlet med at brænde karry af på en sikker og nem måde.
Min løsning blev at gøre det i airfryer (AF).
Jeg lægger ingredienserne i en silikone form, for at lette rengøringen. Læg evt. en rist over. Min AF har et program der hedder Dehydrate (dehydrer), og det indstiller jeg til at køre i ca. 20 min. ved 90 grader C. Fordelen ved dette program er at der ikke skabes en kraftig vortex (hvirvelvind) som ellers kunne få krydderrierne til at flyve rundt i maskinen. Nemmere kan det vel ikke gøres?