Kylling er noget af det mest populære kød, og her er opskrifter med kylling, fakta, tilberedning, næringsindhold og meget mere om kyllingen.
Kylling er med god grund meget populært. Det er fedtfattigt, prisfornuftigt, sundt og hurtigt at tilberede og særdeles velsmagende og velegnet til at kombinere med tilbehør fra alverdens køkkener.
Vi giver dig her et par tips til at få det bedste ud af kyllingekødet og ikke mindst til hygiejnehåndteringen.
Kylling kan varieres næsten uendeligt
Uanset om du vælger ovn, pande, grill, helstegt, strimlet eller hakket, så kan kyllingen bidrage til et sundt og fedtfattigt måltid.
Kylling er blevet danskernes foretrukne fjerkræ på spisebordet og kan som regel tilpasses de flestes smagsløg, da kødet i sig selv er saftigt og mild i smagen.
Du kan lade kyllingen indgå i klassiske danske retter, f.eks. helstegt med sprødt skind, sovs, kartofler og agurkesalat. Men prøv også mere eksotiske udgaver, som f.eks. indonesisk kylling, som er nem og hurtig at lave.
Du finder de lækre opskrifter med kylling længere nede.
Tilberedning
Kylling er fedtfattigt kød og kræver derfor den rette tilberedning, så den ikke ender som en tør og smagsløs omgang.
Ovnstegt kylling er mere fedtfattig end pandestegt kylling, og vil du spare endnu mere på kalorierne, så undlad at spise skindet. Det er her, det meste fedt sidder.
Koger du dit kyllingekød, er du sikker på et meget magert stykke kød isoleret set – men vær opmærksom på, at i en sammenkogt ret, kan det samlede kalorieindhold være højt - f.eks. hvis du hælder fløde i sovsen.
Køkkenhygiejne og opbevaring er vigtig!
Du skal ikke undlade at tilberede kylling af frygt for bakterier.
Her er nogle gode råd til hygiejnen i køkkenet, så det rå kyllingekød ikke bliver en ærgerlig oplevelse.
Gode råd til køkkenhygiejne og opbevaring – anbefalet af Fødevarestyrelsen:
- Sørg for, at kødet kommer hurtigt hjem og på køl efter indkøb.
- Vær opmærksom på, at saft ikke drypper fra pakningen.
- Korrekt køleskabstemperatur er højst +5 grader
- Tag først kødet ud af køleskabet, når det skal tilberedes
- Marineret kød opbevares i køleskab under marinering
- Optø frosset kød i køleskab
- Vask hænder før og efter berøring af rå madvarer
- Brug altid rene redskaber
- Vask skærebræt og kniv grundigt i varmt vand og opvaskemiddel efter partering og udskæring af råt kød - og lad det tørre helt, før det bruges igen
- Kyllingekød skal ALTID være gennemstegt og have en kernetemperatur på min. 75 grader.
- Bland ikke rå varer med tilberedte varer
Næringsindhold
Kylling er rig på protein og selve kødet er fedtfattigt. Det sprøde skind smager skønt, men indeholder også en del kalorier.
Når det handler om vitaminer og mineraler, får vi blandt andet niacin, B-12, fosfor, kalium og selen, når vi spiser kyllingen.
Energiindhold
Rå kyllingebrystfilet (uden skind).
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 100
Fedt: 2 gram
Protein: 20 gram
Kulhydrater: 0,5 gram
Holdbarhed på kylling
I køleskab: Ca. 2-4 dage.
I fryser: Ca. 8-10 måneder.
Fakta om kyllingen
Siden 2008 har der været nultolerance overfor salmonella i dansk kyllingekød. Det betyder, at vi nu ligger på en 1. plads i salmonellafrie kyllinger. Så køber du dansk, er du sikret kød fri af salmonella. For at undgå Campylobacter-bakterien, er det vigtigt, at kyllingen altid skal være gennemstegt.
En kylling i Danmark slagtes, når den er ca. 40 dage gammel. Økologiske kyllinger er typisk lidt ældre, nemlig 60 dage. Det er hurtigtvoksende fjerkræ, og de vejer på det tidspunkt allerede mellem 1,6 og 3 kilo afhængig af race og opdræt.
Kødet er på kyllingen, på grund af dens unge alder, meget mørt, og senerne er nemme at fjerne efter tilberedning, hvis de ikke er blevet møre.
Frilandskyllinger, økologiske kyllinger og kyllinger fra hjemmeavl har plads til at løbe frit omkring og dette giver kraftigere kødstruktur og sener, men langt mere smag.
Mørhed afhænger i høj grad af, hvor meget fuglene har bevæget sig og naturligvis af alder, foder og race. Den grovere kødstruktur hos økologisk fjerkræ har den fordel, at kødet virker mere mættende og derfor kan strække længere i den enkelte husholdning.
I Danmark produceres ca. 181.000 tons kyllingekød hvert år.
På globalt plan produceres 40 milliarder kylling og det stiger støt til at blive forbrugernes mest foretrukne kødvalg fremover.
Opskrifter med kylling
Her kan du se fem lækre opskrifter med kylling. Opskrifterne er blandt de mest populære, og her er alt fra kylling i ovn til opskrift på kyllingenuggets.
Vi starter med den klassiske hel kylling i ovn, der altid er et sikkert hit.
Du starter med at tilberede kyllingen ved høj varme, hvorefter der efter 15 minutter skrues lidt ned. Det gør kyllingekødet mørt, og du kan se hele fremgangsmåden her:
Du kan også vælge at langtidsstege kyllingen i ovnen, og selvom det måske lyder besværligt, ja så er det faktisk utroligt nemt.
Her kan du se hvordan du gør det:
De fleste laver nok frikadeller af hakket svine- og kalvekød, men faktisk kan du lave fremragende frikadeller af hakket kyllingekød. Kyllingefrikadellerne indeholder mindre fedt de traditionelle deller, men uden overhovedet at blive tørre i smag og konsistens.
I denne opskrift er der tilsat lidt spinat, men den kan udelades.
De fleste forbinder nok kyllingenuggets med noget fra supermarkedets køleboks, men faktisk kan du nemt lave dine egne nuggets af kylling derhjemme. Og så ved du også hvad der er i dem.
Den nemme opskrift på kyllingenuggets finder du her:
Endelig er der muligheden for at lave kyllingen i fad. Det er populært, fordi det er en nem måde at tilberede kyllingen på, og samtidig er tilbehøret klar på samme tid.
Det med at sætte et fad i ovnen er altså nemt på de travle hverdage, hvor du så kan klare opvasken med det samme, og blot har et fad efterfølgende at gøre rent.
Og i øvrigt kan lave andre andre ting mens retten steger færdig i ovnen.
Flere kyllingeopskrifter
Sådan steger du kyllingebryst på panden
Kylling i stegeso med brunet smør