Mest mættende grøntsager, der samtidig opfylder vores behov for forskellig smag og konsistens, er en blandet flok. Se top 10-listen over dem.
De mest mættende grøntsager findes indenfor forskellige arter som tomater og bønner.
Hvis du vil spise dig mæt i grønt, er et en god ide at studere listen over de ti mest mættende grøntsager.
Den er lavet af sensoriker Lisbeth Ankersen ud fra en række kriterier som konsistens, smag, oplevet mæthed og fiberindhold.
Der findes nemlig en lang, række forhold, som gør, om man vurderer, at en fødevare giver mæthedsfornemmelse. Og disse 10 er dem, der alt i alt er bedst til det, når det handler om grøntsager.
Mest mættende grøntsager - top 10
Bønner: At bælgfrugter er sunde og proteinrige er en kendt sag, men at bønner giver størst mæthedsfornemmelse er måske ikke lige så kendt.
Nu ved du, hvad der er en god i de at komme i salaten eller maden, hvis du vil være mæt men helst spare på kalorierne.
Champignon: Her får du et højt fiberindhold samt et ordentligt spark umami-smag. Umami er en af de fem grundsmage, og det er blandt andet den smag, man får fra kød.
Stegte hvide og brune champignons kan altså både mætte og give dig den udefinerlige smag, der kaldes umami.
Kartofler: Før i tiden var der nærmest kartofler til hvert eneste måltid. Og de havde fat i noget dengang, for de små knolde mætter meget, og har en tredjeplads på listen over mest mættende grøntsager.
Pastinak: Disse rodfrugter har et højt fiberindhold. I rå tilstand er det dobbelt så meget som en kartoffel, kogt slår de stadig grøntsager som kartofler, rødbeder og knoldselleri.
Grønkål: Denne vinterkål har et højt protein- og fiberindhold. Samtidig kan den også bidrage med umamismag.
Grønkål er i det hele taget en rigtig god spise, da antioxidanterne og vitaminerne nærmest står i kø i kålen.
Hvidløg: Nu er der næppe mange, som spiser et helt måltid bestående af hvidløg. Det er til gengæld en god ide at være rundhåndet, når du bruger dette lille løg i maden.
Det medvirker ikke kun til at give en god smag, men også mæthedsfornemmelse.
Porre + knoldselleri: En delt syvendeplads til to af de mest danske grøntsager.
Og disse to bruges ofte i samme retter i det traditionelle køkken, for eksempel den klassiske suppe oksekødssuppe med hjemmelavede kødboller og melboller.
Spinat: Skipper Skræk vidste det, vi andre ved det også. Spinat er supersundt. At den også er god til at skabe mæthedsfølelse, er en god bonus.
Spinat er en af de grøntsager, der smager lige så godt tilberedt som rå. En alsidig grøntsag, som for eksempel er lækker i en ret som denne:
Pak choy: En lille kåltype med knasende blade. Den er ret vandholdig og kalorielet, og fuld af smag og vitaminer blandt andet A-, C- og K-vitamin.
Du kan læse mere om den milde kål her.
Tomat: Da tomater har et højt vandindhold, er det en lidt overraskende tiendeplads. Men tomater har et højt mineral- og vitaminindhold i forhold til deres relativt få kalorier.
Samtidig har de meget en høj fullness factor - en faktor der afgøres af energifordelingen mellem protein, kulhydrat og fedt.
Kilde: Rapporten 'Mæthed og Grøntsager' af Lisbeth Ankersen, goderaavarer.dk.
Din vurdering
-
Mest mættende grøntsager - her er de ti du skal vælge
Stem her
( stemmer)
Nete
Jeg synes at rosenkål mætter rigtigt meget.