Persille er en populær krydderurt, og det er ikke kun i persillesovs den hører hjemme. Bliv klogere på persillen, og læs hvor sund den er.
Dette er en artikel om persille, hvor du kan læse mere om persillen og hvorfor den er så sund. Og hvorfor den i det hele taget smager så godt. Her på madensverden.dk vil vi gerne, udover at bringe lækre opskrifter, gerne dele viden om de råvarer, som vi putter i munden hver dag. Du må meget gerne bedømme artiklen på en skala fra 1-5 stjerner, og også gerne skrive en kommentar om hvad du bruger persillen til. På forhånd tak.
Persille er en af de mest almindelige og brugte krydderurter herhjemme i Danmark, men også andre lande er begejstret for den grønne dusk.
De mest udbredte varianter der bliver brugt i madlavningen er bredbladet persille og kruspersille.
Persillen har en lækker aromatisk, og tildels kraftig smag og duft, og kan bruges i madlavningen både kold og varm.
Desuden er bredbladet persille lidt kraftigere i smagen, da den har et højere indhold af essentielle olier.
Men udover den fantastiske smag som persillen kan bidrage med til madlavningen, så er den grønne dusk lidt af en vitaminbombe, og er samtidig sprængfyldt med antioxidanter, der blandt andet er med til at holde dig ung.
Persille og sundhed
Persillen indeholder som nævnt en masse vitaminer, mineraler og antioxidanter – blandt andet :
C-vitamin, K-vitamin, kalium, calcium, jern, beta-caroten, boron, flour og klorofyl.
På grund af persillens høje indhold af kalium, har den en blodfortyndende effekt.
Den kan ligeledes virke vanddrivende, fordi den er med til at øge urinproduktionen og styrke nyrerne.
Persillen er derfor være med til at reducere væskeophobninger i kroppen, og bekæmper nyreinfektioner effektivt.
Den grønne dusk har en afgiftende effekt i din krop, og kan blandet andet være med til at desinficere, og fjerne ophobede affaldsstoffer.
Hjælper mod menstruationssmerter
Persillen kan virke regulerende på hormonerne.
Især hos kvinder i overgangsalderen, kan det have en positiv virkning, at indtage mere persille, da den er medvirkende til at balancere de hormoner som er i ubalance – især østrogenerne.
Og hvis du som kvinde lider af smerter under din menstruation, kan persille også hjælpe med at mindske disse smerter.
Persillen fremmer desuden fordøjelsen, og virke appetit regulerende.
”Vidste du... Persille kan neutralisere dårlig ånde, blandt andet ved indtagelse af hvidløg? Dette skyldes indholdet af stoffet klorofyl.”
Nyttig viden om persille
Må man genopvarme mad med persille? Persillen kan godt genopvarmes uden at du behøver frygte at blive syg på grund af indholdet af nitrit.
Skyl blot persillen grundigt inden tilberedning, så eventuelle jordrester er væk.
Derefter sørger du for at nedkøle retten hurtigt, og opbevare den i køleskabet, indtil du skal bruge den igen.
Til sidst sørger du for at retten er grundigt opvarmet inden servering.
Det samme er desuden gældende for andre nitratholdige grønsager, som eksempelvis grønkål og spinat.
Opskrifter med persille:
Hej. Læste jeres oplysninger om æg. Den er forkert. Der er lavet en ny amerikansk undersøgelse der siger, at man må spise lige så mange æg man har lyst til, uden det skader helbredet. Mvh. Peter