• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Persille - fakta og lækre opskrifter med den populære krydderurt

Persille - fakta og lækre opskrifter med den populære krydderurt

Billede med persille.
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 18. april 2025 - Udgivet: 18. april 2025

Persille er en af de mest almindelige og brugte krydderurter i Danmark. Ikke nok med, at den smager godt, det er også en hårdfør urt, som kan plukkes det meste af året.

Egentlig stammer den fra landene ved Middelhavet, men vi har dyrket og brugt persille siden den tidlige middelalder. Blandt andet til den populære persillesovs, der er perfekt til frikadeller.

Det latinske navn er Petroselinum crispum, og der findes adskillige sorter heraf bredbladet persille og kruspersille, som er de mest anvendte herhjemme. Læs også mere om persillerod her.

Indhold
  • Hvorfor er det vigtigt at tilberede persillen
  • Persille og sundhed
  • Anvendelse og opskrifter
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Opskrifter med persille
  • Persillesovs
  • Benløse fugle med flødesauce
  • Persillesmør
  • Stegt flæsk med persillesovs
  • Fyldte skinkeruller med persille og en lækker sovs
  • Persillepesto - nem pesto med persille og pinjekerner
  • Kartoffelgryde
  • Persilleolie (opskrift på hjemmelavet urteolie med persille)
  • Fyldt mørbrad
  • Helstegt rødspætte
  • FAQ
  • Næringsindhold (pr. 100 g frisk persille)
  • Sundhedsmæssige fordele
  • Brug i madlavning
  • Sjove facts
  • Kommentarer

Hvorfor er det vigtigt at tilberede persillen

Den grønne krydderurt er en vitaminbombe og fyldt med de sunde antioxidanter. Dog er det vigtigt at opvarme og nedkøle ordentligt, ellers kan vi få en ubehagelig omgang maveonde.

Persille kan nemlig indeholde jordbakterier. Disse bakterier dræbes, når vi varmer urten ordentligt op, men de kan have dannet sporer, som overlever opvarmning.

Disse sporer er giftige, og er du uheldig, kan en ellers hyggelig aften forvandles til en nat på toilettet med diarre og opkast. Læs mere om genopvarming af persillen her.

Persille og sundhed

Tilbereder du krydderurten korrekt, er det en sund spise, der indeholder en masse vitaminer, mineraler og antioxidanter blandt andet :

A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, kalium, kalk, jern, folat, beta-caroten og klorofyl. Den menes at være vanddrivende, og er derfor god at spise, hvis du har nyresten eller væskeophobning i kroppen.

Kvinder i overgangsalderen kan have fordel af at spise persille og andre urter, som indeholder naturlige østrogenlignende stoffer - fytoøstrogener.

Persille kan også neutralisere dårlig hvidløgsånde, hvis du har spist hvidløg. Det skyldes det høje indhold af stoffet klorofyl.

Anvendelse og opskrifter

Persillen har en lækker aromatisk, kraftig smag og duft, og kan bruges både kold og varm.

Den giver smag til en helstegt kylling, en oksesteg og supper, og er uundværlig i den italienske gremolata, der smager skønt blandt andet på grillede grøntsager og som drys på pastaretter.

Vi kender alle nationalretten stegt flæsk med persillesovs, men der er selvfølgelig et utal af måder, vi kan bruge krydderurten på.

Opbevaring og holdbarhed

Når du køber persille i en potte eller pose, skal du opbevare den i køleskabet. Her er holdbarheden en lille uges tid.

Hvis du blot sætter den lille potte i en krukke i køkkenet, vil persillen ikke holde sig frisk ret mange dage.

Opskrifter med persille

Persillen anvendes i utrolig mange opskrifter, og her får du 10 af de mest populære og klassiske persilleretter.

Persillesovs

4.6 fra 140 stemmer
Opskrift på persillesovs, der er Danmarks nationalsovs. Lær at lave en lækker opbagt persillesovs med masser af frisk persille.
Gå til opskrift
persillesovs

Benløse fugle med flødesauce

4.7 fra 62 stemmer
Benløse fugle er en dansk klassiker, der består af skiver af okseinderlår, der rulles sammen med persille, og koges møre i en flødesauce.
Gå til opskrift
billederesultat for benløse fugle

Persillesmør

4.9 fra 9 stemmer
Den bedste opskrift på persillesmør. Smør med persille er nem at lave selv, og du kan bruge det til eks. en bøf, fisk, bagte kartofler osv.
Gå til opskrift
billederesultat for persillesmør

Stegt flæsk med persillesovs

4.7 fra 96 stemmer
Her er den bedste opskrift på stegt flæsk med persillesovs, der er kåret som Danmarks nationalret. Nem og overskuelig opskrift med billeder.
Gå til opskrift
billederesultat for stegt flæsk med persillesovs

Fyldte skinkeruller med persille og en lækker sovs

5 fra 4 stemmer
En skøn opskrift på fyldte skinkeruller med persille og en lækker sovs. Skinkerullerne laves af skinkeschnitzler, der bankes og grydesteges.
Gå til opskrift
Skønne fyldte skinkeruller med persille, der nemt steges i en gryde. Skyen laves til en meget lækker og velsmagende sovs, og du kan servere skinkerullerne med kartoffelmos, ros eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Persillepesto - nem pesto med persille og pinjekerner

5 fra 4 stemmer
Her er en nem og lækker opskrift på persillepesto. En klassisk pesto med persille og pinjekerner, og den kan laves med eller uden parmesan.
Gå til opskrift
persillepesto

Kartoffelgryde

4.7 fra 76 stemmer
Kartoffelgryde er en nem og lækker måde at lave kartofler som tilbehør på. Med persillerod og porre, og er god til medister og frikadeller.
Gå til opskrift
billederesultat for kartoffelgryde

Persilleolie (opskrift på hjemmelavet urteolie med persille)

5 fra 1 stemme
Her er opskriften på persilleolie - en lækker hjemmelavet urteolie med persille, du kan bruge som topping eller dressing på bl.a. salater.
Gå til opskrift
Persilleolie

Fyldt mørbrad

4.8 fra 23 stemmer
Opskrift på fyldt mørbrad med persille. En hel svinemørbrad åbnes og fyldes med friskhakket persille, hvorefter den steges mør i en gryde.
Gå til opskrift
billederesultat for fyldt mørbrad

Helstegt rødspætte

4.9 fra 27 stemmer
Helstegt rødspætte er en dansk klassiker, der servers med kartofler og persillesovs. Se her hvordan du laver flået rødspætte på panden med stegetid og tips.
Gå til opskrift
helstegt rødspætte med kartofler og persillesovs

FAQ

Hvad hedder persille på latin?

Persille (latinsk: Petroselinum crispum) er en krydderurt i skærmplantefamilien. Den stammer oprindeligt fra Middelhavslandene, men dyrkes nu i hele verden – også flittigt i danske haver og altankasser.

Hvad er forskellen på kruspersille og bredbladet persille?

Kruspersille er med krusede blade, der ofte bruges som pynt og i eks. persillesovs.
Bredbladet persille er glat, og den har en mere intens smag, der er populær i madlavning.

Hvor længe holder persille?

Frisk persille holder 3–5 dage i køleskab, gerne i fugtig papirpose eller et glas vand.

Kan man fryse persille?

Persille kan hakkes og fryses i isterningbakker med lidt vand eller olie.

Næringsindhold (pr. 100 g frisk persille)

  • C-vitamin: ca. 130–160 mg (mere end appelsiner!)
  • A-vitamin: Betacaroten → godt for syn og hud
  • K-vitamin: Høj dosis – vigtigt for blodets størkning og knoglesundhed
  • Folsyre (B9): Vigtigt for celler og gravide
  • Jern & calcium
  • Kostfibre: ca. 3–4 g

Bare en lille håndfuld giver et solidt vitaminboost!

Sundhedsmæssige fordele

  • Stærk antioxidant – hjælper med at beskytte celler mod skader
  • Anti-inflammatorisk virkning
  • Understøtter fordøjelsen og kan fungere som mild vanndrivende
  • Har været brugt i folkemedicin mod fx dårlig ånde og urinvejsproblemer

Brug i madlavning

  • Toppings og pynt: Kartofler, smørrebrød, æggeretter
  • Frisk i salater: Især den glatte variant
  • Blendede retter: Persillepesto, gremolata, tabouleh
  • Saucer: Persillesauce, hvidløgs-/urteolier
  • Suppeture: Brug stilkene i fond og gryderetter – giver god smag
  • Frysevenlig: Kan fryses hakket eller hele – perfekt til vinterens gryderetter

Sjove facts

I oldtiden blev persille brugt som pynt til graven – ikke som mad.

I dag bruges den i næsten alle verdens køkkener – fra dansk og fransk til mellemøstlig og asiatisk mad.

Persille indgår i “bouquet garni” – en fransk urtekombination til supper og saucer.

“Persillesovs og kartofler” er næsten en nationalret i Danmark – især til frikadeller og fiskefileter.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Billede af kylling i grøn aspargessauce.

Kylling i grøn aspargessauce med ærter

Forsiden lige nu

Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften
billede med kylling i fad med spidskål
Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges→ Se opskriften
billede med stikkelsbærkage opskrift
Stikkelsbærkage→ Se opskriften
Katrines yndlingsboller
Katrines yndlingsboller→ Se opskriften
billede af rabarbercrumble med kokos
Opskrift på rabarbercrumble med kokos→ Se opskriften
Affogato - italiensk kaffedessert
Affogato – nem italiensk isdessert med kaffe→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her