Helstegt rødspætte er en dansk klassiker, der servers med kartofler og persillesovs. Se her hvordan du laver flået rødspætte på panden med stegetid og tips.
Helstegt rødspætte med nye, danske kartofler og persillesovs er næsten noget af det mest danske mad, som man overhovedet kan forestille sig.
Retten er nem at lave, og du skal beregne en flået rødspætte pr. person.
Bed gerne din fiskehandler om at klargøre rødspætterne, for så er det nemt at gå i gang med tilberedningen hjemme i køkkenet.
Her vendes de flåede rødspætter i rugmel eller hvedemel, hvorefter de steges lækre på panden i rigeligt smør.
Opskrift på helstegt rødspætte
Ingredienser
- 1 hel rødspætte flået, frisk og lækker
- rugmel til panering
- smør og olie til stegning
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Start med at gøre din hele rødspætte klar. Med spidsen af en kartoffelskræller skraber du blod og eventuelle rester af indmad ud af rødspætten. Bed fiskehandleren om, at klippe de små ben på siden af fisken af - eller gør det selv med en køkkensaks. Vask rødspætten grundigt, og dup den tør med et stykke køkkenrulle.
- Kom rugmel i en tallerken, og vend rødspætten (eller rødspætterne) i melet.
- Skær et snit ned gennem midten ved rygbenet på begge sider af hver rødspætte.
- Varm en pande op til en god varme. Normalt steger du blot rødspætterne på en pande på komfuret i køkkenet, men vil du undgå lugten af stegt fisk i dit køkken, kan du også stege fisken på grillen. Dæk eventuelt håndtaget med lidt sølvpapir, så er du sikker på det ikke tager skade.
- Kom en god klat smør og lidt olie på panden. Det er vigtigt ikke at spare på smørret når du laver helstegt rødspætte. Læg forsigtigt rødspætterne på panden. De er ofte af en god størrelse, så man kan ofte kun stege to rødspætter ad gangen.
- Nu skal den hele rødspætte stege i cirka 4 minutter på den første side. Lad fisken ligge og stege i fred og ro. Stegetiden pr. side afhænger selvfølgelig af hvor tyk din rødspætte er, men de 4 minutter passer på de fleste rødspætter (og skrubber). Er det små, hele rødspætter kan du nøjes med 3-4 minutter pr.side. Undervejs skal du øse lidt af smørret op over fisken. Krydres med salt og friskkværnet peber.
- Efter 4 minutter vender du forsigtigt rødspætten om på den anden side. Brug en paletkniv, som du forsigtigt løfter fisken op med, og støt med en hånd når du lægger den ned igen. Pas på fedtstoffet ikke sprøjter ud på dig! Steg nu rødspætten på den anden side i 4 minutter. Du skal altså kun vende de helstegte rødspætter en enkelt gang undervejs. Krydres igen salt og peber så begge sider af rødspætten nu er krydret.
Næringsindhold
Note
Så er din helstegte rødspætte færdigstegt. Tag den af panden, og lad den hvile et par minutter inden servering.
Serveres eventuelt med økologiske citronbåde og remoulade.
Og gerne nye kartofler med persillesovs.
Tippet til den perfekte og saftige helstegte rødspætte er, kun at vende fisken en enkelt gang. Steg den også ved en god varme, og husk at vende den i rugmel (eller alm. hvedemel) inden stegning.
Vil du have en lidt billigere fisk, kan du købe skrubber, der smager næsten lige så godt som rødspætter.
Se mere indhold:
Mona Thomsen
Hej. Vi gav rødapætterrne lige præcist 5 minutter på hver side og det var helt perfekt 🙂
Bedste fisk vi har fået. Tak Guffeliguf.
Vh Mona
rita lykkebo
Er på vej til fiskehandleren.
rita lykkebo
Hvorfor skærer du den op langs rygbenet?