Den bedste sovs lavet helt fra bunden. Her er en oversigt over de mest anvendte sovse til alt fra laks, kylling, bøffer, stege og meget mere.
Her finder du en række opskrifter på sovs og sauce, og det er de mest almindelige sovse.
Du kan blandt andet se hvordan du laver en god persillesovs, sauce bearnaise, en brun sovs, beurre blanc og mange flere gode sovse.
Sovs og sauce af kyllingefond og fløde
Kog 2 deciliter kyllingefond lidt ind, og tilsæt 2 deciliter fløde. Lad det creme ind ved svag varme, og tilsæt eventuelt så en spiseskefuld gastrik. Smag til med salt og peber – og eventuelt lidt tørret oregano. Fortrinlig til kylling og svinekød. Du kan eventuelt jævne med en teskefuld Maizena udrørt i koldt vand.
Persillesovs
Smelt to spiseskefulde smør i en gryde, og inden det bruse af kommer du to spiseskefulde mel ved. Pisk godt og hæld så en deciliter kogende vand ved (det kan være vand fra kogte kartofler eller grønsager), og pisk videre. Kom så tre deciliter mælk i, og pisk mens det koger 4-5 minutter. Smag til med salt og peber, og kom så den hakkede persille i. Det er kræs. PS: Det er vigtigt, at din sovs koger nogle minutter for, at fjerne smagen af mel. Persillesovs er selvfølgelig perfekt til stegt flæsk.
Se også opskrift på purløgssovs.
I denne video kan du se, hvordan du nemt laver en gastrik til din sovs:
Hjemmelavet Sauce Bearnaise
Der er sikkert mange der bange for at lave denne klassiker selv, men sauce bearnaise er nu ganske nem at lave. Blot man husker ikke at varme den for meget. Først laver vi den syrlige del: Kog et finthakket skalotteløg, lidt frisk estragon (tørret kan også bruges), 0,7 deciliter god hvidvins-eddike, 10 peberkorn, og lad det koge ind til cirka en trediedel. Si det gennem en sigte og ned i en lille skål, og pres dem sidste kraft med ud gennem sigten. Og så skal det køle af – af hensyn til æggene. For når det er afkølet kommer du tre æggeblommer ned til væsken, og pisker det godt igennem. Sæt skålen i et vandbad i en gryde med simrekogende vand, og pisk fortsat til det er skummende.
Kom så cirka 100 gram klaret smør (det er smeltet smør, men hvor du lader den hvide rest blive tilbage i gryden når du hælder den i æggemassen) i skålen, og pisk mens du varmer det forsigtigt op. Skulle saucen skille på grund af for meget varme, kan du redde den ved at komme en lille smule vand i, og piske det op igen. Men vær forsigtig. Smag til med friske estragonblade og server straks til eksempelvis en god cote de boeuf og hjemmelavede fritter.
Nem steaksauce
Når bøfferne er stegt i smør ved ikke for meget varme, koges panden af med whisky. Kom så kalvefond, lidt tomatpasta, spidskommen og paprika ved. Kog op, tilsæt fløde, og smag til med gastrik, salt og peber.
Se også opskriften på en hjemmelavet tyttebærsovs.
Sauce a la kantarel - kantarelsovs
Opskrift på kantarelsauce: Svits først et par finthakkede skalotteløg i en gryde, og tilsæt så to deciliter god kalvefond. Lad det koge kraftigt ind til det er tyktflydende, og si det.
Gem denne fond, men kassér løg. Sauter så kantareller i en gryde, hæld lidt hvidvin og fonden ved, og lad det simre 3-4 minutter.
Kom så en halv deciliter fløde i, og lad det creme ind. Smag til med salt og peber (og evt. gastrik).
Nem whiskysauce – whisky sovs
Opskrift på whiskysauce: Svits et finthakket skalotteløg og en håndfuld hakkede champignon i lidt olie.
Tilsæt lidt whisky, og straks efter to deciliter oksefond, en spiseskefuld tomatpasta, en teskefuld paprika og lad det koge lidt ind.
Tilsæt så piskefløde, og smag til med salt, peber, gastrik og eventuelt lidt mere whisky efter smag og behag.
Champignon a la creme – sovs med champignon
Perfekt tilbehør til blandt andet grillet mørbrad, og en meget nem sauce. Gør 250 gram champignon rene, skær dem i skiver, og svits dem i lidt smør i en gryde. Når de har fået farve (efter 5-8 minutter), hælder du en deciliter hønsefond ved, og lad det koge en smule ind. Tilsæt så 3 deciliter fløde (det er ikke en slankesauce), og lad saucen creme ind. Smag til med salt og peber.
Se også opskrift på paprikasovs
Eller den lækre sauce med paprika og bacon.
Hjemmelavet pastasauce – pasta sovs og sauce
Opskrift på pastasauce: Du blender en dåse gode hakkede tomater (du kan vælge at hælde lidt af væden fra inden de kommer i blenderen), en fed og knust hvidløg, en teskefuld sukker, en smule citronsaft og en knivspids sambal oelek (kan udelades). Når det er færdig-blendet kommer du tomatsaucen op i en skål, vender en håndfuld friske hakkede basilikums-blade i, og smager til med salt og peber.
Se opskrift på lækker citronsovs til fisk.
Beurre Blanc
En vidunderlig sovs til blandt andet fisk, især pighvar. Sauter 2-3 finthakkede skalotteløg i lidt olie uden de tager farve, og hæld så to deciliter hvidvin og en kvart deciliter god hvidvins-eddike ved. Lad det koge ind til cirka en deciliter, og hæld så en halv liter piskefløde ved (jo, der skal meget fløde til). Lad det igen koge ind til du har 3-4 deciliter, og pisk 200 gram smør i tern i saucen. Sigt saucen, og smag til med salt, peber og eventuelt lidt citronsaft. Bon appetit.
Sauce Bordelaise
Sauce bordelaise er en fransk klassiker, som reelt er en kraftig rødvins sovs. Men fantastisk til en god oksesteg. 3-4 finthakkede skalotteløg sauteres hurtigt af i en gryde sammen med lidt olie, frisk timian, 8 peberkorn og et laurbærblad.
Kom så fire deciliter god rødvin i gryden, og lad det koge ind til det har konsistens som en sirup.
Kom så fire deciliter oksefond ved, og lad det atter en gang koge ind, mens du rører undervejs. Det skal koge omkring ti minutter til der er et par deciliter tilbage. Det jævner du så ved at piske cirka 20 gram smør i små tern i saucen. Smag eventuelt til med salt og peber.
Brun sovs
Opskrift på brun sovs: En ægte klassiker er naturligvis den brune sovs, og den kan laves på mange måder. Her gælder det opskriften på sovs til en god okse- eller kalvesteg. Stegen brunes sammen med løg, gerne lidt rodfrugter i tern, et laurbærblad, lidt okse- eller kalvefond, peberkorn og lidt salt. Når stegen er mør, tages den op, og væden i gryden koges op. Tilsæt fløde og lad den creme lidt ind. Om nødvendigt kan du jævne med en meljævning eller Maizena Jævner. Smag til med salt, peber og gastrik.
Nu kan du roligt gå i gang med at lave sovs og sauce. Nemmere bliver det ikke. Mangler du en anden sovs og sauce, kan du nemt søge den frem her på Madensverden.dk.
Se også opskrift på den rigtige karrysovs