Opbagt sovs er en klassisk sovs, der laves af en opbagning af smør, hvedemel og væske. Her får du min opskrift på grundsovs, der aldrig smager af mel.
En klassisk opbagt sovs laves af en opbagning, der består af lige meget smør og hvedemel. Deraf navnet på den opbagte sovs.
Dertil tilsættes så væske, som kan være mælk, bouillon eller stegesky.
Når væsken piskes ind i opbagningen, bliver sovsen jævnet, og du tilsætter væske indtil den rette konsistens opnås.
Er du uheldig at sovsen bliver for tynd, kan du nemt redde den med en meljævning.
Denne grundopskrift er utrolig anvendelig til mange forskellige retter med kød.
Steger du en hel kylling eller okse- eller kalvestege i en gryde, kan du bruge skyen til den opbagte sovs. Sørg dog for at have mindst fire deciliter sky.
På samme måde kan du lave en sovs til flæskesteg, og ønsker du en hvid sovs eller persillesovs, skal der anvendes mælk. Her kan du med fordel varme mælken inden den piskes i din opbagning.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Ingredienser til opbagt sovs
2 spiseskefulde smør
2 spiseskefulde hvedemel
4 deciliter væske
Salt og peber
Fremgangsmåde
- Smør smeltes i en gryde.
- Pisk derefter hvedemelet i og lad det bage af.
- Så piskes væsken i. Anvendes mælk er det en god idé at varme den først.
- Pisk og tilfør væske indtil sovsen har den rette konsistens.
- En opbagt sovs skal nu koges i ca. fem minutter, så du fjerner smagen af hvedemel i sovsen.
- Smag til med salt og peber. Er det en brun/mørk sovs kan du med fordel smage sovsen til med eks. gastrik eller engelsk sauce. Lysere saucer kan smages til med eks. muskatnød og citronsaft.
Opbagt sovs serveres straks.
Se også mine opskrifter på:
Din vurdering
-
Opbagt sovs
Stem her
( stemme)
Den madglade
Hvordan undgår jeg at den brænder på?