Persille - fakta og lækre opskrifter med den populære krydderurt
Persille er en populær krydderurt herhjemme og med rette. Her kan du blive klogere på persillen, se hvor sund den er og få skønne opskrifter.
Persille er en af de mest almindelige og brugte krydderurter i Danmark. Ikke nok med, at den smager godt, det er også en hårdfør urt, som kan plukkes det meste af året.
Egentlig stammer den fra landene ved Middelhavet, men vi har dyrket og brugt persille siden den tidlige middelalder. Blandt andet til den populære persillesovs, der er perfekt til frikadeller.
Det latinske navn er Petroselinum crispum, og der findes adskillige sorter heraf bredbladet persille og kruspersille, som er de mest anvendte herhjemme. Læs også mere om persillerod her.
Se også de nemme opskrifter på:
Hvorfor er det vigtigt at tilberede persillen
Den grønne krydderurt er en vitaminbombe og fyldt med de sunde antioxidanter. Dog er det vigtigt at opvarme og nedkøle ordentligt, ellers kan vi få en ubehagelig omgang maveonde.
Persille kan nemlig indeholde jordbakterier. Disse bakterier dræbes, når vi varmer urten ordentligt op, men de kan have dannet sporer, som overlever opvarmning.
Disse sporer er giftige, og er du uheldig, kan en ellers hyggelig aften forvandles til en nat på toilettet med diarre og opkast. Læs mere om genopvarming af persillen her.
Persille og sundhed
Tilbereder du krydderurten korrekt, er det en sund spise, der indeholder en masse vitaminer, mineraler og antioxidanter blandt andet :
A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, kalium, kalk, jern, folat, beta-caroten og klorofyl. Den menes at være vanddrivende, og er derfor god at spise, hvis du har nyresten eller væskeophobning i kroppen.
Kvinder i overgangsalderen kan have fordel af at spise persille og andre urter, som indeholder naturlige østrogenlignende stoffer - fytoøstrogener.
Persille kan også neutralisere dårlig hvidløgsånde, hvis du har spist hvidløg. Det skyldes det høje indhold af stoffet klorofyl.
Anvendelse og opskrifter
Persillen har en lækker aromatisk, kraftig smag og duft, og kan bruges både kold og varm.
Den giver smag til en helstegt kylling, en oksesteg og supper, og er uundværlig i den italienske gremolata, der smager skønt blandt andet på grillede grøntsager og som drys på pastaretter.
Vi kender alle nationalretten stegt flæsk med persillesovs, men der er selvfølgelig et utal af måder, vi kan bruge krydderurten på.
Opbevaring og holdbarhed
Når du køber persille i en potte eller pose, skal du opbevare den i køleskabet. Her er holdbarheden ca. en uge.
Hvis du blot sætter den lille potte i en krukke i køkkenet, vil persillen ikke holde sig frisk ret mange dage.