Porrer er både sunde og lækre, og her kan du læse om porrerne, næringsindhold og de sunde egenskaber. Du finder også opskrifter med porre.
Porre er en løgplante, som almindeligvis er dyrket som grøntsag. Og selvom porrer er i familie med løg, så har den en meget mere mild smag.
I haverne rundt om i Danmark er den ligeledes én af de mest populære dyrkede afgrøder ved siden af kartoflerne. Porrer kan spises og tilberedes både kolde og varme.
Spis dem for eksempel rå i en salat, dampet, stegt, kogt eller bagt. Du kan blandt andet spise dem i kød, fisk og grøntsagsretter, i tærter, i en varm wok, eller blot som lækkert tilbehør.
Du kan anvende porrer, som du bruger de almindelige løg.
Porrer er sunde
Porrerne har, ligesom løg, en lang række positive og sundhedsfremmende egenskaber på grund af deres indhold af vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler.
En porre har blandt andet et højt indhold af kostfibre, som sikrer dig en langvarig mæthedsfornemmelse og styrker din fordøjelse.
Porrerne har desuden specielle fibre, som hedder inulin, som er ekstra god for din tarmflora, da de virker præbiotisk.
Inulinen virker blandt andet som næring for de sunde mælkesyrebakterier, som tarmen så hårdt har brug for, for at den kan beskytte dig mod skadelige bakterier.
Porrerne har ligeledes et højt indhold af kalium, som er med til at regulere væskebalancen, og som samtidig modvirker ophobet væske i kroppen.
Porre har desuden en lettere vanddrivende virkning.
Porrerne indeholder ligesom hvidløg, svovlforbindelsen allicin.
Allicin virker anti-bakterielt, styrker immunforsvaret, bekæmper åreforkalkning, og kan være med til at sænke dit blodtryk. Stoffet kan ligeledes være med til at beskytte dig mod at udvikle kræft.
Opbevaring af porre
Porrerne opbevares bedst i køleskabet, og holder sig godt i temperaturer på mellem 4-6 grader.
Friske porrer kan holde sig i omkring 14 dage i køleskabet, så der skulle være god tid ti at få dem spist.
Eventuelt i en af opskrifterne herunder.
Næringsindhold i porrer
Mængde per 100 gram
Kalorier 38
Kulhydrater 7,7 gram
Kostfibre 2,2 gram
Protein 1,9 gram
Fedt 0,3 gram
Opskrifter med porre
Her får du nogle af de bedste opskrifter med porre. God fornøjelse.
Elsebeth
Nej, det allersmarteste er at gøre porerne i stand straks, skære dem i de størrelse skiver, man normalt bruger, slynge dem fri for vand - så i en frysepose og i fryseren; de grove grønne toppe går samme vej, så der altid er til en suppevisk. "At der altid skal være porrer i fryseren er næsten det bedste køkkentips, jeg har fået af dig!", siger min datter. Snart går danske porrer i stok; marts er en god måned, hvis fryseren skal forsynes - så det er lige til at hælde porrestykker i kogende vand. Porrer er uundværlige i husholdningen!