Oksetykkam er fremragende at stege i ovnen, og kødet bliver mørt som smør efter et par timer i ovnen. Her kan du også se, hvordan du laver en virkelig god sovs til oksestegen.
Oksetykkam er en taknemmelig steg at putte i ovnen. Efter et par timers stegning ved 200 grader, ja da er oksestegen fuldstændig mør og perfekt.
Samtidig er oksetykkam heller ikke en dyr udskæring, så du får meget kød for pengene.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Opskrift på oksetykkam
Ingredienser
- 1,2 kilo oksetykkam snøret
- 2 spiseskefulde balsamico
- 1 teskefuld løgpulver
- 1 teskefuld sennepspulver
- 1 teskefuld salt
- 1 løg grofthakket
- 1 stykke knoldselleri grofthakket
- 2-3 hvidløgsfed grofthakket
- 2 deciliter hvidvin
- 2 deciliter kalvefond
- 2 laurbærblade
- 20 peberkorn sorte
Til sovs
- 2 spiseskefulde olivenolie
- 2 spiseskefulde balsamico
- sky fra oksetykkammen
- 1 deciliter portvin
- 1 spiseskefuld ribsgele
- 1 deciliter fløde
- Maizena til jævning
- Lidt sukker
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Få fat i en oksetykkam, der er snøret godt, og ikke indeholder for meget fedt og brusk!
- Smør så tykkammen med balsamico, kom godt rundt alle steder. Brun kødet på alle sider ved høj varme i rigeligt smør på en pande, og læg det over i en stegeso eller ildfast fad, som kan lukkes med et låg.
- Drys den med løgpulver og sennepspulver, og giv den lidt salt og friskkværnet peber.
- Svits så løg, hvidløg og knoldselleri grundigt, og tilsæt hvidvin. Lad det koge op, og tilsæt så kalvefond.
- Kom det hele op i fadet, hvor du hælder det ud rundt om oksetykkammen (for ikke at skylle krydderierne af stegen). Få alle rodfrugter med.
- Kom så også laurbærblade og peberkorn ved, og læg låg på. Husk låget, da stegen ellers bliver mere tør - og skyen vil fordampe for meget!
- Så skal fadet i en forvarmet ovn ved 200 grader almindelig over- og undervarme, og her hygger den sig i to timer. Kødet bliver ikke ringere af, at få en halv time mere, men to timer plejer at give en meget mør oksesteg.
- Når stegen er færdig, tager du den ud og lægger den til hvile på et skærebræt. Fjern kødsnoren.
- Sigt skyen over i en skål, og smid de udkogte rodfrugter ud.
- Varm en kasserolle op, og kom et par spiseskefulde olivenolie og et par spiseskefulde balsamico i gryden. Pisk rundt med et piskeris, og tilsæt så en god sjat portvin (cirka en deciliter), og lad det koge op.
- Tilsæt så skyen fra oksestegen samt ribsgele, og lad det koge lidt ind. Kom fløden ved (du kan godt mere fløde hvis du synes), og når det koger igen, jævner du sovsen med lidt Maizena udrørt i lidt koldt vand.
- Smag sovsen til med salt, friskkværnet peber og eventuelt en smule rørsukker. Du kan også give den lidt ekstra kalvefond.
Næringsindhold
Tips
Den færdigstegte oksetykkam serveres med sovsen, kartofler og en lækker salat. Gerne en spidskålssalat med æbler.
Se også disse opskrifter:
Anders
Troede slet ikke oksesteg kunne smage aå godt !! Den bliver virkelig mør men giv den gerne en smule mere salt.
Mvh Anders fra Give
Birgitte Sejr
Fulgte opskriften til punkt og prikke. Endte med en tør og altfor hårdt stegt steg. Spædede til med 6 dl væske undervejs ellers var den kogt tør. Varmluft var nok forkert! Bruger absolut aldrig den opskrift igen
Holger Rørby Madsen
Hej Birgitte
Tak for din tilbagemelding, og jeg ved ikke lige hvad der er gået galt, for det har jeg ikke oplevet før.
Umiddelbart lyder det som om dit låg ikke har sluttet tilstrækkeligt til, og at væden derfor er fordampet.
For det plejer at blive rigtig godt.
Alt det bedste
Holger
Lene Bræstrup Schmidt
Fulgte denne opskrift og det blev suverænt godt, mørt og lækkert