Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Kolesterol

Kolesterol (fakta om kolesteroltal, gode råd og sunde opskrifter)

billede til kolesterol og kolesterolsænkende mad
Del gerne:
27
SHARES
FacebookMessenger27PinterestEmailSMS
Indhold
  • Hvad er kolesterol?
  • Hvorfor er der flere kolesteroltal?
  • Hvad er et normalt kolesteroltal?
  • Kost der sænker kolesteroltallet
  • Gode råd til at spise sundere
  • Kolesterolvenlige opskrifter
  • Kommentarer

Kolesterol - de fleste kender ordet, men ved vi, hvad det dækker over? Det kan du få en forklaring på her.

De fleste ved, at man skal passe på sit kolesteroltal. Hvis det er højt, kan man risikere at få en hjertekarsygdom.

Men der er faktisk forskel på, hvilket kolesteroltal vi bør have alt efter, om vi er syge eller raske. Så hold fast og læs videre.

Læs også: Stempelkaffen kan øge dit kolesteroltal

Hvad er kolesterol?

Først og fremmest er kolesterol et naturligt fedtstof, som vi har i vores celler, og som føres rundt i kroppen gennem blodet.

Det er altså en naturlig og god del af vores krop, som blandt andet bedrager med at danne D-vitaminer og hormoner.

Vores krop danner selv det meste kolesterol, og resten får vi gennem kosten.

Der, hvor det bliver skadeligt er, når mængden af det, eksperterne også kalder det lede kolesterol, bliver for høj i blodet.

Læs også: Sådan skifter du smør ud med olie når du bager

Hvorfor er der flere kolesteroltal?

Når vi får målt kolesteroltal hos vores læge, får vi dels tre forskellige tal, dels et samlet.

Har du et højt HDL-kolesteroltal, skal du ikke være bekymret, for det er en måling af det såkaldte gode kolesterol, som virker beskyttende mod blandt andet åreforkalkning.

Det er LDL-værdien, der er interessant, for det er det tal, som ofte kaldes det lede eller onde kolesterol. Det kan nemlig medføre hjerte- og karsygdomme.

Det samme kan forhøjede triglycerider, som er endnu et tal, du vil få efter en blodprøve. Så dit samlet kolesteroltal er en kombi af alle tre, både det gode HDL og de onde.

Læs også: Er æg sundt? Her er sandt og falsk om æg og sundhed

Hvad er et normalt kolesteroltal?

Sundhed.dk oplyser, at kolesteroltallet for en rask person skal ligge indenfor dette felt:

18 til 29-årige: 2,9 til 6,1 mmol/L.

30 til 49-årige: 3,3 til 6,9 mmol/L.

+50-årige: 3,9 til 7,8 mmol/L.

Se også: Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?

Kost der sænker kolesteroltallet

Et forhøjet kolesteroltal kan være arveligt, men mange får det på grund af livsstilen - det vil sige lidt eller ingen motion samt forkert kost og måske også for meget alkohol.

Det er egentlig meget nemt at følge en kolesterolsænkende kost, for vi skal bare skele til Madpyramiden og de 7 officielle kostråd:

  • Spis planterigt og varieret for eks. bælgfrugter, frugter, grøntsager, fuldkorn og nødder.
  • Spis flere grøntsager og frugter - ca. 600 gram om dagen.
  • Spis mindre kød, men få protein fra for eks. fisk og bælgfrugter.
  • Spis mad med fuldkorn, for eksempel rugbrød og fuldkornsris- og pasta. Mindst 75 gram dagligt.
  • Brug planteolie og magre mejeriprodukter i stedet for animalske.
  • Sluk tørsten i vand - skru ned for alkohol, sodavand og saft.

I korte træk er umættet fedt godt og mættet knap så godt. Det umættede fedt får vi blandt andet fra nødder, oliven og planteolie som rapsolie. Det mættede er mad som smør, fløde og fedtholdigt kød.

Ifølge Hjerteforeningen sænker umættet fedt (fra for eks. kerner, nødder, fisk, planter, raps- og olivenolie) kolesteroltallet.

Gode råd til at spise sundere

Det er nemt at regne ud, at en gulerod er sundere end stegt bacon, så det skal du ikke belæres om her.

I stedet for du nogle råd, som kan nedsætte mængden af det mættede fedt, som vi indtager i det daglige.

Husk blot, at det ikke er alle, der kan nøjes med kostomlægning, hvis de har forhøjet kolesterol i blodet. Nogen skal også have kolesterolsænkende medicin.

  • Skift din fede 45+ ost ud med en 30+, og hold dig til mejeriprodukter med en lav fedtprocent som minimælk og skummetmælk.
  • Hold øje med de to mærker, når du køber ind, for eksempel brød og pålæg: Det grønne nøglehulsmærke og det gule fuldkornsmærke med grafik af en kornakse.
  • Steg i margarine og planteolier som rapsolie og olivenolie i stedet for i smør. Brug også planteolier i brød i stedet for animalsk fedt.
  • Hold dit kødforbrug på max. 350 gram om ugen og hold især igen med oksekødet.
  • Vælg fedtfattige udskæringer, når du bruger kød. Det kan for eksempel være kyllingebryst eller magre koteletter.
  • Udskift alt eller halvdelen af kødet med linser eller bønner i klassiske retter. For eksempel kan du erstatte halvdelen af kødmængden i en bolognese med linser eller lave denne fremragende vegetariske bolognese.
  • Spis en halv deciliter - eller 25-30 gram - nødder eller mandler hver dag. de kan nemlig nedsænke den onde kolesterol LDL.
  • Brug mayonnaise under dit pålæg i stedet for smør.
  • Et kedeligt råd men ikke desto mindre dokumenterbart: Begræns alkoholforbruget, dyrk mere motion og skift sodavand ud med danskvand eller postevand.

Kolesterolvenlige opskrifter

Linsegryde
Min opskrift på linsegryde med røde splitlinser, hvor du ikke skal bruge en masse sjældne ingredienser. En sund, mættende og kødfri gryderet.
Se opskriften her
billede med linsegryde
Vegansk lasagne
Vegansk lasagne er mindst lige så god som dem med kød. Her er både linser, grøntsager, pasta og en skøn vegansk bechamelsauce.
Se opskriften her
Vegansk lasagne
Torskeloins med sundt tilbehør
Torskeloins med sundt tilbehør er en både nem og hurtig fiskeret, som de fleste kan lide. Torskeloins er benfri og rent rygkød fra torsken.
Se opskriften her
torskeloins med sundt tilbehør
Millionbønner
Sådan laver du en lækker omgang millionbønner. En nem, hurtig og velsmagende sammenkogt ret med masser af sorte bønner. Serveret med mos.
Se opskriften her
millionbønner
Laks med rodfrugter i ovn
Laks med rodfrugter er en dejlig og nem opskrift på lækker aftensmad. Anvend en hel side laks, der nemt bages i ovnen oven på forskellige rodfrugter.
Se opskriften her
laks med rodfrugter i ovn
Krydret kalkunpande med grøntsager og ris
Her får du min opskrift på en krydret kalkunpande. En lækker ret med kalkun, grøntsager og en krydret sauce, som du serverer med kogte ris.
Se opskriften her
billede med kalkunpande
Broccolipesto med spaghetti
Broccolipesto med spaghetti smager super godt, og så er retten fuld af næring. Her er opskriften på en lækker og hurtig vegetarisk ret.
Se opskriften her
Broccolipesto med spaghetti
Vegetarbøffer - nemme veganske bøffer
Her er min bedste opskrift på vegetarbøffer. Det er lækre, veganske bøffer, der blandt andet indeholder kidneybønner og peberfrugt.
Se opskriften her
vegetarbøffer med kidneybønner
Poke Bowl med kylling, mango og grøntsager
Poke Bowl med kylling, der er teriyaki-marineret, smager skønt. Her kan man se alle ingredienserne og smukt er det. Alt i alt en dejlig middagsret.
Se opskriften her
Poke Bowl med kylling
Kylling i selleri
Her får du min opskrift på kylling i selleri. Det er en virkelig nem, hurtig og kaloriefattig gryderet, der serveres med fuldkornsris.
Se opskriften her
billede til kylling i selleri

Kilder: Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Sundhed.dk m.m.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Holger Rørby Madsen skriver

    november 10, 2024 at 5:05 pm

    Hvad synes du om artiklen?

    Svar
« Ældre kommentarer

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Du kan også fortsætte gratis med annoncer.