Æble

Her får du de bedste opskrifter med æble på Madens Verden. Skønne retter og kager med æbler, med alt fra æblekage til salater og mange flere æbleopskrifter.
Æbler tilhører ligesom pærer, rosenfamilien. Æblet har været en del af vores kost i tusindvis af år, og mon ikke at du også husker historien om Eva og Adam og denne forbudne frugt.
Men selv om æblet måske har fandtes, ligeså længe som vi har, så er dets oprindelse stadig usikker, da æbletræer er vildtvoksende flere steder i verden.
I køkkenet
Æblet er nærmest vores nationalfrugt, da vores klima gør, at vi kan dyrke et utal af sorter. Mange er saftige og sprøde.
Der er en hel verden af anvendelsesmuligheder i køkkenet, og de kan nydes både kolde og varme.
Du kan eksempelvis bruge dem i brød og bagværk, kager, desserter, i frugtsalat, salater, som snack, i retter som boller i karry og æbleflæsk.
Andre kendte retter er æblegrød og æblemos, æblechips i ovnen, og så er de gode at koge sammen med havregrød.
De bedste sorter
Pometet, som er et institut under Københavns Universitet, udgav på et tidspunkt et testresultat af æblesorters anvendelsesmuligheder.
Her konkluderes blandt andet, at det mest saftige æble er Gul Gråsten og så Elshof, Aroma, Ondrupmose samt Jonagored.
Mest aromatiske spiseæbler er Filippa, Rød Ananas, Queens Cox, Ildrød Pigeon, Holsteiner Cox og Dronning Louise.
Sæson i Danmark
Faktisk er sæsonen utrolig lang, da de forskellige sorter modnes på forskellige tidspunkter. De tidligst modnede æbler er Discovery, Guldborg og Gråsten, som begynder at kunne høstes i august.
Herefter følger æblerne som perler på en snor gennem hele efteråret. Rød Jonagold er den seneste sort, som kan plukkes i december og langt inde i det nye år.
Sundhed i æblerne
Æbler indeholder en lang række vitaminer og mineraler, som alle er gavnlige og nødvendige for din krop og sundhed. De indeholder blandt andet C-vitamin, som er med til at styrke dit immunforsva.
Måske du også kender ordsproget på engelsk der hedder: ”An apple a day keeps the doctor away”, og der er en lille sandhed i det.
Æbler indeholder også et særligt kostfiber, pektin, som er godt for vores tarmes sundhed og flora, blandt andet skulle det fremme fordøjelsen.
Opbevaring og holdbarhed
Hvis du opbevarer dine æbler i en frugtskål med andre frugter, risikerer du, at de andre frugter hurtigt bliver overmodne.
Det er bedre at opbevare dem køligt for sig selv, for eksempel i køleskab, kælder eller haveskur. Æblerne kan holde sig friske op til tre uger på køl og blot ganske få dage ved stuetemperatur.
Opskrifter med æbler
Her får du nogle af de bedste opskrifter med æbler på Madens Verden: