Gammeldags æblekage fra mormors køkken med makron eller rasp. Æblekagen laves med æblekompot, makron eller rasp og flødeskum. Perfekt dessert.
Mums - hvad er næsten bedre end en gammeldags æblekage med knuste makroner og flødeskum? Eller med rasp. Altså ubagte æblekage.
Nej vel, og her får du verdens bedste opskrift på mormors klassiske æblekage med makron eller rasp - det er faktisk to skønne opskrifter.
Allerbedst er æblekagen (og den hjemmelavede æblekompot) naturligvis med de nye, danske og let syrlige æbler, men det er bestemt en dessert, som kan laves året rundt.
Se også: Verdens bedste æblekage med creme og remonce
Selv holder jeg meget af Discovery æbler i en dansk æblekage, men brug hvad du selv synes.
Den gammeldags æblekage er den perfekte dessert, som alle elsker. De knuste makroner giver knas, men er der nogen i selskabet der ikke er så vild med makron, ja så undlades de blot.
Opskrift på gammeldags æblekage
Ingredienser
- 300 gram æbler - uden kernehus, skåret i tern
- 75 gram vand
- 40 gram sukker
- 0,5 teske vaniljesukker
- 1 nip kanel - kan udelades
- 1 nip kardemomme - kan udelades
- 8 makroner - evt. de hjemmebagte makroner
- 200 gram piskefløde - piskes til flødeskum
- Lidt hasselnøddeflager - til pynt
Sådan gør du
- Æbler deles i kvarte og kernehuset skæres fra. Skær derefter æblerne i mindre tern, der vejes af direkte i gryden.
- Derefter vejes vand af sammen med sukker i gryden, og der tilsættes lidt vaniljesukker, kanel og kardemomme efter smag. Pas på der ikke kommer for meget i, da hverken kanel eller kardemomme skal dominere en gammeldags æblekage - men blot tilføre lidt smag.
- Kog din æblekompot under låg i cirka 20-25 minutter indtil æblerne er kogt næsten ud. Kogetiden afhænger blandt andet af hvor store stykker æblerne er skåret ud i, men også af hvilken sort af æbler du bruger.
- Æblekompotten røres godt igennem og køles af. Gerne i køleskabet.
- Piskefløde piskes til en let og fyldig flødeskum.
- Find fire passende glas frem til den gammeldags æblekage.
- Anret den hjemmelavede æblekompot i bunden, og knus derefter et par makroner over kompotten i hvert glas. Hvor meget makron skal der til en æblekage? Det bestemmer du - knus så mange du vil i glasset.
- Slut af med en generøs spiseskefuld flødeskum øverst - og drys lidt hasselnøddeflager over. Velbekomme.
Næringsindhold
Note
Gammeldags æblekage serveres straks, men den kan sagtens laves nogle timer i forvejen og opbevares på køl.
Se også: Æblecrumble - opskrift på crumblekage med æbler
Gammeldags æblekage med rasp
Du kan også lave den klassiske æblekage med rasp. Her er opskriften på den.
Du skal bruge
Æblemos
800 gram æbler
150 gram sukker
1 teskefuld vaniljesukker
0,5 deciliter vand
Kagerasp
50 gram smør
100 gram god rasp
50 gram økologisk rørsukker
Flødeskum
2 deciliter piskefløde
1 teskefuld vaniljesukker
Fremgangsmåde
Start med at lave kagerasp: Smelt smørret i en teflonbelagt pande, og tilsæt både rasp og rørsukker. Rør forsigtigt i kageraspen mens den ristes sprød. Sæt til side.
Så laver du æblemosen til æblekagen. Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær æblerne i små tern.
Kom dem i en gryde med en smule vand, og kog det op. Tilsæt sukker og vaniljesukker, og kog æblemosen helt mør. Det tager cirka 10-15 minutter afhængig af æblesorten. Stil æblemosen til afkøling, da den skal være helt kold!
Pisk fløden til flødeskum, og smag den til med en teskefuld vaniljesukker, der både giver flødeskummet lidt sødme, men også en snert af vanilje.
Så er du klar til at samle den gammeldags æblekage med rasp.
Find en flot skål frem - og gerne en glasskål, så man virkelig kan se den smukke sommerdessert.
Læg halvdelen af kageraspen i bunden, dernæst æblemosen, og oven på mosen kommer du så den sidste del af raspen.
Slut af med flødeskum på toppen.
Når du samler æblekagen er det vigtigt, at du gør så forsigtigt som muligt, så de enkelte lag ikke flyder sammen.
Du kan også vælge at portionsanrette æblekagen, og fremgangsmåden er den samme. Altså rasp i bunden, så æblemos, mere rasp og flødeskummet øverst.
Her finder du mange flere opskrifter på dessert.

Comments
No Comments