Vi elsker pølser, men er de usunde og hvor meget feder en pølse? Fødevareekspert Charlotte Mithril giver dig viden om pølsens indhold, smag og meget mere.
Pølser er en klassiker i danskernes madvaner, eksempelvis i form af hotdogs, i sammenkogte retter, på grillen osv.
Men hvor usunde er pølserne egentligt? Kan du roligt spise dem, eller er der noget du skal være opmærksom på?
Pølser indeholder meget andet end kød
Pølser er forarbejdede fødevarer og indeholder ofte meget andet end det kød, de er baseret på.
Typisk indeholder en pølse både vand, spæk/fedt, kartoffelstivelse, sojaprotein, salt, krydderier, druesukker/sukker, surhedsregulerende midler, antioxidanter, aroma, farvestoffer, stabilisatorer og konserveringsmidler.
Hvis du vil undgå forarbejdede fødevarer og tilsætningsstoffer, skal du altså lave din pølser selv. Her kan det være særligt lækkert at lave vildtpølser.
Alternativt kan du vælge de økologiske udgaver, hvor der stilles større krav til indholdet af tilsætningsstoffer.
Er nogle typer pølser sundere end andre?
Der findes mange forskellige slags pølser: Grillpølser, wienerpølser, ostepølser, frankfurtere, røde pølser, kålpølser, kyllingepølser, vegetariske pølser osv.
Men hvor stor forskel er der egentlig i næringsindholdet i de forskellige typer?
Generelt er der ikke stor forskel på hverken kalorieindhold eller fedtindhold i de mere traditionelle pølsetyper som røde pølser, wienerpølser, grillpølser og frankfurtere.
Ostepølser og kålpølser er lidt mere energitunge, mens kyllingepølser og vegetariske pølser indeholder færrest kalorier og mindst fedt. Særligt mængden af mættet fedt er lav i de vegetariske pølser og i nogle udgaver af kyllingepølser.
Går du efter en pølse med færrest kalorier og mindst fedt, skal du altså vælge en kyllingepølse eller en vegetarisk pølse.
Så mange kalorier er der i 100 gram pølse
- Kyllingepølser: 130-240 kcal
- Vegetariske pølser: 180-260 kcal
- Røde pølser: 270-280 kcal
- Wiener/grillpølser: 270-290 kcal
- Frankfurter: 250-300 kcal
- Kålpølser: 270-300 kcal
- Ostepølser: 300-315 kcal
Så meget fedt er der i 100 gram pølse
- Kyllingepølser: 7-20 gram, heraf 2-6 gram mættet fedt
- Vegetariske pølser: 10-16 g, heraf ca. 1 gram mættet fedt
- Røde pølser: 23-24 gram, heraf 8-9 gram mættet fedt
- Wiener/grillpølser: 24-25 gram, heraf 8-10 gram mættet fedt
- Frankfurter: 21-27 gram, heraf 6-10 gram mættet fedt
- Kålpølser: 23-27 gram, heraf 9-11 gram mættet fedt
- Ostepølser: 21-28 gram, heraf 7-12 gram mættet fedt
Gå ikke på kompromis med smagen for at spare kalorier
De lettere pølsevarianter, som kyllingepølser og vegetariske pølser, smager ofte noget anderledes end en traditionel pølse lavet på okse- eller svinekød.
De kan eksempelvis være mindre kraftfulde i smagen og have en anden konsistens.
Hvis du synes, du går på kompromis med smagen ved at vælge eksempelvis en kyllingepølse for at spare kalorier, er det måske bedre at vælge den type du bedst kan lide.
Det er bedre at blive sansemæssigt mættet, end at spise en kyllingepølse og føle, at du ”mangler noget” bagefter.
Bliver du ikke sansemæssigt mættet, kan det føre til et ekstra behov for en snack eller lignende bagefter, og så er du lige vidt med de sparede kalorier på pølsen.
Får du kræft af at spise pølser?
Der er en sammenhæng mellem udvikling af nogle typer af kræft og det at spise meget rødt kød og især forarbejdet kød.
Forarbejdet kød kan være røget, saltet og nitritkonserveret kød som eksempelvis kødpålæg, hamburgerryg, skinke, bacon og pølser.
Pølser hører altså til de forarbejdede kødprodukter, hvor der ses en sammenhæng i forhold til udvikling af kræft.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det sundeste helt at lade være med at spise forarbejdede kødprodukter. De officielle kostråd er dog lidt mere lempelige og anbefaler, at du undgår at spise for meget forarbejdet kød.
Så fat mod, ifølge anbefalingerne er der altså rum for, at du godt kan spise en pølse i ny og næ med god samvittighed.
Pas på når du griller
Pølser kan tilberedes på mange måder, de kan fx koges, grilles eller steges.
Hvis du griller eller steger pølserne så pas på, at de ikke bliver for mørke og brankede i skorpen.
Der kan nemlig udvikles kræftfremkaldende stoffer, som akrylamid, når mad brankes.
Spis varieret
Samlet set er der altså nogle punkter du skal være opmærksom på i forhold til pølser. De hører til de forarbejdede kødprodukter, hvor der ses en sammenhæng med udvikling af kræft.
Det betyder dog langt fra, at du får kræft af at spise en pølse i ny og næ.
Pølserne er ikke værre end eksempelvis rullepølse eller bacon, der ligeledes er forarbejdede kødprodukter og indeholder nogenlunde samme mængde kalorier og fedt.
De officielle anbefalinger lyder blot, at du ikke skal spise for meget forarbejdet kød. Så kig på dit samlede indtag af rødt kød og forarbejdet kød, og gør op med dig selv om der er plads til en pølse.
Vær opmærksom på, at pølser har et forholdsvist højt indhold af fedt, men afhængigt af hvad du spiser til din pølse, behøver det samlede måltid ikke at være meget fedt eller kalorieholdigt.
Og husk også at kødet i pølser indeholder vigtige proteiner, mineraler og jern, som kroppen har brug for.
Som med så mange andre fødevarer handler det om, at så længe du spiser varieret, er der også plads til de mindre sunde ting.
Og husk så virkelig at nyde den, når du spiser en pølse – vælg den du synes har den bedste smag, andet kan ikke svare sig. Se eventuelt vores store smagstest af pølser, og se hvilken pølse, der er bedst i test.
Kilder: Vitakost.
Tallene kan variere afhængigt af mærke osv.
Se også opskrifter på:
Sådan undgår du at pølserne sprækker
Din vurdering
-
Wiki om pølser
Stem her
( stemme)
Niels Holger Biering-Sørensen
Hej Charlotte
Kan man ikke lave økologiske pølser, som tilnærmelsesvis smager som ikke økologiske pølser? Jeg elsker pølser, men når jeg køber de økologiske, så smager de som regel helt anderledes.
Mvh
Niels
joergen_h@msn.com
Kære Charlotte Mithril!
Mit spørgsmål drejer sig om Medister pølse.
Jeg har en dejligt LIDL kun 300 m fra hvor jeg bor, og køber ovenstående naturligvis her.
Som jeg har erfaret, er det ikke fyldt i naturtarme, men i en form for syntetisk.
Jeg oplever stort set, at jeg sidder og tygger på skindet ved hver mundfuld.
Hvad er årsagen til dette?
Med venlig hilsen
Jørgen H Nielsen
Charlotte Mithril
Kære Jørgen
Tak for dit spørgsmål.
Jeg forstår godt din undren – det er ikke rart at sidde og tygge i sejt pølseskind.
Jeg kan ikke på Lidls hjemmeside se indholdet af deres medisterpølse, så næste gang du køber en medister, så prøv at se hvad der står i ingredienslisten.
Jeg ved, at medister fra for eksempel Antonius og Salling økologisk medister laves med svinetarm. Prøv at se om der står svinetarm, grisetarm, tarm af gris eller lignende i ingredienslisten på medisterpølsen fra Lidl.
Det kan selvfølgelig godt være, at de bruger en kunsttarm el lign. der har en anderledes struktur, og dermed kan være sejere at tygge i. Sørg for at give din medisterpølse en god stegeskorpe – en anden forklaring kan være, at den ikke er blevet stegt nok på ydersiden.
Held og lykke med det.
De bedste hilsner
Charlotte
Ole
Nej pølser giver ikke kræft, ligesom bacon heller ikke gør... En simpel forståelse af kræft, er at det er en gærsvamp, og derfor nærer sig af kulhydrater, det er rigtig vigtigt at vi stopper med at give alt skylden for kræft, som om der skulle være 5.000 forskellige af slagsen!
Det eneste der KAN ske ved forarbejdning af sådanne produkter, når det kommer til kræft (Og andre tilstande) er at ens immunforsvar bliver dårligere, og derved er man mere modtagelig så tilstande som f.eks kræft...
Vi skal bare huske, at kræft IKKE er en sygdom, men en tilstand vi let kan få, og let komme af med, bare pga dårlige kostvaner, det er noget vi helt selv skaber et problem ud af!
Alle kendte folke-sygdomme kommer af simple kulhydrater, brød, pasta, ris, kartofler, slik, sodavand mm.
Så hvis du har nogle problem med kræft, gigt, astma, pcos, overvægt mm... Drop kulhydraterne, der er alligevel ud af de 3 makroer, det eneste vi overhovedet ikke har brug for 😉
Charlotte Mithril
Kære Ole
Tak for dine synspunkter.
Verden er ikke sort-hvid og vi bliver heldigvis hele tiden klogere. I artiklen henvises til den bedste viden vi har på nuværende tidspunkt, byggende på videnskabelige undersøgelser, og derfor en del af de nuværende officielle anbefalinger fra Kræftens Bekæmpelse og Fødevarestyrelsen.
Og nej, man får ikke kræft af at spise en pølse, bacon osv. i moderate mængder - alt med måde, som jeg også skriver i artiklen.
De bedste hilsner
Charlotte