Svensk pølseret er en rigtig familieret, som både børn og voksne er vilde med. Opskrift med kartofler, løg og pølser til en nem aftensmad.
Svensk pølseret med løg, pølser og kartofler er nem hverdagsmad, der smager super godt, når den er lavet korrekt.
Og denne opskrift er den helt klassiske, og den smager præcist som den skal.
Og selvom svensk pølseret selvfølgelig får dig til at tro, at der er tale om en klassiker fra det svenske køkken, så dette altså ikke tilfældet. Som du kan læse længere nede.
Opskriften er beregnet som en hovedret til fire personer.
Opskrift på svensk pølseret
Svensk pølseret opskrift på ca. 30 minutter
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTEREST GEM OPSKRIFTIngredienser
- 1 løg
- 650 gram kartofler
- 4 wienerpølser
- 2 spiseskefulde tomatpasta
- 2 deciliter mælk
- 1 deciliter fløde
- 3 teskefulde paprika
- salt og friskkværnet peber
- 1 potte purløg
Sådan gør du
- Start med at koge kartoflerne møre i saltet vand. Lad dem trække i kogevandet nogle minutter, inden du hælder vandet fra. Skær kartoflerne ud i mindre og mundrette stykker.
- Så skærer du løg i tern, sådan en mellemting mellem finthakket og grofthakket. Kom så en god sjat olie og lidt smør på en stor sauterpande (eller lav svensk pølseret i en stor gryde). Svits nu løg i et par minutter ved middel varme, så de bliver bløde og lækre, men uden at tage farve!
- Skær wienerpølserne i skrå skiver, så de kan få noget stegeoverflade. Og svits så pølserne sammen med løget i yderligere tre minutter. Rør lidt i løg og pølsestykker undervejs, så det ikke brænder på.
- Skru en anelse længere ned for varmen, og tilsæt nu mælk sammen med fløde, tomatpasta og paprika. Kom også de kogte kartofler ved.
- Lad nu pølseretten simre i cirka 10 minutter.
- Smag den svenske pølseret til med salt og friskkværnet peber.
Hvad er svensk pølseret?
Umiddelbart skulle man tro, at den svenske pølseret er en del af det svenske køkken. Men sådan er det ikke.
Man ved ikke præcist hvor navnet kommer fra, men der er mindst ét godt bud på det.
Og her skal vi faktisk finde forklaringen i Danmark. Navnet på pølseretten kommer nemlig muligvis fra danske skoleelever, der var på tur i Sverige.
Her fik de på sidstedagen rester i form af kartofler, pølser og løg som en gryderet, og dér opstod navnet muligvis.
Men i virkeheden er det altså mere en dansk pølseret end svensk. Lidt som vi kender det fra den danske pølsegryde.
Læs også her om pølser er sunde eller usunde.
Se også disse opskrifter:
Fakta
Man skulle måske tro, at svensk pølseret er en svensk opfindelse, men det er der ikke noget der tyder på. I stedet er retten måske opfundet af danske skoleelever, der lavede en reste-ret under en tur til Sverige.
Som sådan kan du anvende alle slags pølser. Men bedst er pølseretten med almindelige wiener- eller grillpølser.
Typisk laves den svenske pølseret med paprika, men prøv også med lidt karry. Det giver pølseretten en forrygende smag.
Du kan sagtens komme lidt eddike i en svensk pølseret, hvilket giver pølseretten en lidt mere syrlig kant. Men ikke for meget, og kom så også gerne lidt sukker i for at give lidt modspil.
Hej Carsten
Tusind tak for dit indspark - det er da ret interessant at læse. Jeg var faktisk ikke klar over den svenske udgave af pølseretten, men den skal absolut også prøves.
Alt det bedste
Holger
Hejsa 🙂
Kan oplyse at den Svensk pølseret her er fra ca 1949 i Danmark.
Den originale er er Svensk og stammer fra sidst i 1800 tallet. Den findes i de gamle svenske opskrift bøger fra 1920erne. Min Far var en af de dansker som rejste dertil omkring 1952 og flyttede tilbage til dk omkring 1970. Min Mor havde opskrift bogen fra 1920erne, men kunne desværre ikke finde den da hun døde. Kan oplyse at den faktisk er med i en af afsnittene af Emil fra Lønneberg.
Omregnet til dansk opskrift, er den simpel.
1 Kg kartofler
500 gram Pølser
250 gram løg.
Af løgene laver man en god gammeldags løgsovs, den skal være rimmeligt tyk. Pølser skærer man i små stykker car 1 cm lange. Når de er kogt kan man hælde dem i sovsen sammen med de kogte kartoffel tern. Sovsen farves rød med Gråsten Ketchup (Så slipper man for at hælde en masser sukker i) En god ting er at bruge de danske røde pølser, da de Polske er meget fede som tilligemed smager harsk.