Svensk pølseret er en rigtig familieret, som både børn og voksne er vilde med. Opskrift med kartofler, løg og pølser til en nem aftensmad.
Svensk pølseret med løg, pølser og kartofler er nem hverdagsmad, der smager super godt, når den er lavet korrekt. Og denne opskrift er den helt klassiske, og den smager præcist som den skal.
Og selvom svensk pølseret selvfølgelig får dig til at tro, at der er tale om en klassiker fra det svenske køkken, så dette altså ikke tilfældet. Som du kan læse længere nede.
Opskriften er beregnet som en hovedret til fire personer, og du får også en video med fremgangsmåden.
Opskrift på svensk pølseret
Ingredienser
- 1 løg
- 650 gram kartofler
- 4 wienerpølser
- 2 spiseskefulde tomatpasta
- 2 deciliter mælk
- 1 deciliter fløde
- 3 teskefulde paprika
- salt og friskkværnet peber
- 1 potte purløg - hakket, til pynt
Sådan gør du
- Start med at koge kartoflerne møre i saltet vand. Lad dem trække i kogevandet nogle minutter, inden du hælder vandet fra. Skær kartoflerne ud i mindre og mundrette stykker.
- Så skærer du løg i tern, sådan en mellemting mellem finthakket og grofthakket. Kom så en god sjat olie og lidt smør på en stor sauterpande (eller lav svensk pølseret i en stor gryde). Svits nu løg i et par minutter ved middel varme, så de bliver bløde og lækre, men uden at tage farve!
- Skær wienerpølserne i skrå skiver, så de kan få noget stegeoverflade. Og svits så pølserne sammen med løget i yderligere tre minutter. Rør lidt i løg og pølsestykker undervejs, så det ikke brænder på.
- Skru en anelse længere ned for varmen, og tilsæt nu mælk sammen med fløde, tomatpasta og paprika. Kom også de kogte kartofler ved.
- Lad nu pølseretten simre i cirka 10 minutter.
- Smag den svenske pølseret til med salt og friskkværnet peber.
- Drys med hakket purløg.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Hvad er svensk pølseret?
Umiddelbart skulle man tro, at den svenske pølseret er en del af det svenske køkken. Men sådan er det ikke. Man ved ikke præcist hvor navnet kommer fra, men der er mindst ét godt bud på det.
Og her skal vi faktisk finde forklaringen i Danmark. Navnet på pølseretten kommer nemlig muligvis fra danske skoleelever, der var på tur i Sverige.
Her fik de på sidstedagen rester i form af kartofler, pølser og løg som en gryderet, og dér opstod navnet muligvis. Men i virkeligheden er det altså mere en dansk pølseret end svensk. Lidt som vi kender det fra den danske pølsegryde.
Se flere af mine opskrifter med pølser:
Fakta om pølseretten
Hvem opfandt svensk pølseret?
Man skulle måske tro, at svensk pølseret er en svensk opfindelse, men det er der ikke noget der tyder på. I stedet er retten måske opfundet af danske skoleelever, der lavede en reste-ret under en tur til Sverige.
Hvilke pølser er gode?
Som sådan kan du anvende alle slags pølser. Men bedst er pølseretten med almindelige wiener- eller grillpølser.
Kan man bruge andre krydderier?
Typisk laves pølseretten med paprika, men prøv også med lidt karry. Det giver en forrygende smag.
Skal der eddike i?
Du kan sagtens komme lidt eddike i den svenske pølseret, hvilket giver pølseretten en lidt mere syrlig kant. Men ikke for meget, og kom så også gerne lidt sukker i for at give lidt modspil.

Dorthe
Kan man skære kartoflerne i tern inden de koges, eller er det en dårlig idé?
Holger Rørby Madsen
Hej Dorthe
Det kan du sagtens, men pas på de ikke koger for meget ud 🙂
Alt det bedste
Holger
Birgit Bock
Meget begejstret for dine opskrifter. Har gjort den daglige madlavning mere interessant. Mad skal vi jo have! Men hvordan finder jeg de opskrifter, jeg har hjertemærket, netop for at kunne finde dem igen
Mvh
Helge
4 røde pølser som hovedret til 4 personer. Så må vi ikke håbe de 3 er sultne. 🤣🤣🤣
Henrik Greve Thorsen
Hvornår skal kartoflerne i gryden?
Mette
Hvad med purløg ...…?????? Det står ingen hvornår man putte dem i.
Holger Rørby Madsen
Hej Mette
Ups - det er til pynt 🙂
Jeg har opdateret opskriften på svensk pølseret.
Alt det bedste
Holger
Tove
Har lige lavet det.😉
Annie
Smager så godt 😀
Jimmy
Lækkert
Mette
det er sådan man gør... og pølserne kan skrælles😜
Peter
Ja det smager fantastisk kan anbefales til alle 👍👍👍
Brian H.
En ret som Svensken ikke kender til.
Bente
Svensk pølseret er en klassisk svensk opskrift, nemlig falukorvsgryta, der i 1930'erne opnåede status som beskyttet egnsret. Den skal naturligvis fremstilles med falukorv af bedste kvalitet.
En god falukorv er tæt på en frankfurter, det skyldes der i fortiden indvandrede en del tyske minearbejdere, hvis ekspertise, der var brug for i gruberne i Falun.
I. USA kaldes wienerbrød for a Danish, men a Danish er ikke meget kendt i Danmark, ligesom svensk pølseret ikke kendes i Sverige.
Prøv at se efter falukorvsgryta på nettet, der er mange og med bedre pølser end danske wienerpølser.
Brian
Jeg spiser stort set alt, men svensk pølseret er efter min mening en bundskraber! Smager forfærdenligt!
Ole
Hej, Brian,
Du må have lavet det forkert på én eller anden måde, da jeg aldrig har hørt nogen, som ikke kunne lide det, men hvor der derimod altid har været stor debat, om hvor klamt de fleste opskrifter kan få det til at se ud 😛
At kalde retten en "Bundskraber" og sige at det smager "Forfærdeligt", når du siger at du stort set spiser alt, kan kun betyde at du har gjort et eller andet ved retten, som ikke skulle have været foregået... Prøv igen, måske? 🙂
Birgit
Lige præcis sådan jeg laver den♥️smager mums
Kurt
Kanon god ret 😀🍀
Kenneth
🤩🤩🤩
Kaj
😄 husk chilien for smagens skyld
Carsten
Hejsa 🙂
Kan oplyse at den Svensk pølseret her er fra ca 1949 i Danmark.
Den originale er er Svensk og stammer fra sidst i 1800 tallet. Den findes i de gamle svenske opskrift bøger fra 1920erne. Min Far var en af de dansker som rejste dertil omkring 1952 og flyttede tilbage til dk omkring 1970. Min Mor havde opskrift bogen fra 1920erne, men kunne desværre ikke finde den da hun døde. Kan oplyse at den faktisk er med i en af afsnittene af Emil fra Lønneberg.
Omregnet til dansk opskrift, er den simpel.
1 Kg kartofler
500 gram Pølser
250 gram løg.
Af løgene laver man en god gammeldags løgsovs, den skal være rimmeligt tyk. Pølser skærer man i små stykker car 1 cm lange. Når de er kogt kan man hælde dem i sovsen sammen med de kogte kartoffel tern. Sovsen farves rød med Gråsten Ketchup (Så slipper man for at hælde en masser sukker i) En god ting er at bruge de danske røde pølser, da de Polske er meget fede som tilligemed smager harsk.
Holger Rørby Madsen
Hej Carsten
Tusind tak for dit indspark - det er da ret interessant at læse. Jeg var faktisk ikke klar over den svenske udgave af pølseretten, men den skal absolut også prøves.
Alt det bedste
Holger