Madens Verden har lavet en smagstest af pølser. Se her hvad forskellen er og hvilken du skal vælge til sommerens grillaftner.
Danskerne elsker at grille og en af de foretrukne fødevarer på grillen er pølser. Der er mange varianter på markedet, men hvad er egentligt forskellen? Maden Verden har lavet en smagstest af pølser.
De røgede, salte og krydrede pølser fås fra billige storkøbsposer til dyrere økologiske pølser. Men kan det svare sig at betale lidt ekstra?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet 10 forskellige slags grillpølser, for at finde ud af, hvad forskellen er, og hvilken der smager bedst.
Smagstest af pølser
Basisingrediensen i grillpølser er hakket svinekød, der tilsættes krydderier efter smag. Ofte er der tilsat lidt vand og evt. mel eller stivelse for at få den rette konsistens.
En god grillpølse skal smage af det, den er lavet af, nemlig svinekød. Krydringen skal være godt afstemt og afbalanceret, uden af blive for salt. Fyldet må gerne have lidt bid, og skindet bør være sprødt og knække godt i munden.
I denne smagstest af pølser indgår 10 forskellige varianter, der kan købes i almindelige supermarkeder. Vi har valgt at teste almindelige grillpølser og har altså fravalgt frankfurtere, pølser med ost, bacon osv. for bedre at kunne sammenligne.
Alle pølser er grillet og derefter smagt ved blindsmagning. De er vurderet i forhold til udseende, konsistens og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er pølserne blevet inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er pølsernes bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * * *
Økologiske pølser af Poppelgris
Testvinderen med Poppelgris har en rigtig god og kraftig pølsesmag med en afbalanceret krydret smag af urter og en smule bid i eftersmagen. Den har en god og saftig konsistens og et fint knæk.
Pris pr. 100 gram: Ca. 17 kroner (40 kroner for 240 gram i Irma).
Kødindhold: 85 %.
Tilsætningsstoffer: Ingen.
* * * *
Gøl grillpølser
Gøl grillpølser har en god kraftig smag af pølse med en middel røgsmag. Den er temmelig salt, men det er fint afstemt med den kraftige smag. Den har et saftigt fyld og et middel sprødt skind.
Pris pr. 100 gram: Ca. 9 kroner (55 kroner for 630 gram i Irma).
Kødindhold: 76 %.
Tilsætningsstoffer: Kartoffelstivelse, sojaprotein, stabilisator (E451), druesukker, hydrolyseret majsprotein, konserveringsmiddel (E250), antioxidant (E301).
* * *
Aalbæk grillpølser
Aalbæk grillpølser smager mildt krydret med en afbalanceret saltsmag. Den er lidt tør, og skindet har ikke så meget knæk og er en smule sejt.
Pris pr. 100 gram: Ca. 13 kroner (32 kroner for 240 gram i Føtex).
Kødindhold: 94 %.
Tilsætningsstoffer: Dextrose, stabilisator (E450), antioxidant (E300), aroma, konserveringsmiddel (E250).
* * *
Pølsemesterens grillpølser
Pølsemesterens grillpølser har en klassisk pølsesmag med en høj salthed. Den har en middel saftighed og et ok sprødt skind, der dog er lidt sejt at tygge på.
Pris pr. 100 gram: Ca. 5 kroner (22 kroner for 420 gram i Netto).
Kødindhold: 81 %.
Tilsætningsstoffer: Surhedsregulerende middel (E325), kartoffelstivelse, sojaprotein, bambusfibre, antioxidanter (E300, E301), emulgator (E471), stabilisatorer (E450, E331), konserveringsmiddel (E250).
* * *
Vores grillpølser
Vores grillpølser har en mild klassisk pølsesmag. Den er lidt fedtet i smag og konsistens, men har et ok knæk og sprødt skind.
Pris pr. 100 gram: Ca. 6 kroner (35 kroner for 625 gram i Føtex).
Kødindhold: 78 %.
Tilsætningsstoffer: Surhedsregulerende middel (E325), kartoffelmel, sojaprotein, bambusfibre, aroma, antioxidanter (E300, E301), stabilisatorer (E450, E331), emulgator (E471), konserveringsmiddel (E250).
* *
Langelænder grillpølser
Langelænder grillpølser sprækker en del under grilning, men har ikke så sprødt skind og mangler knæk. Den har en meget salt smag og kødet er lidt fedtet og gummiagtigt.
Pris pr. 100 gram: Ca. 9 kroner (32 kroner for 240 gram i Føtex).
Kødindhold: 80 %.
Tilsætningsstoffer: Kartoffelmel, sojaprotein, hydrolyseret sojaprotein, konserveringsmiddel (natriumnitrit), stabilisator (E451), antioxidant (ascorbinsyre).
* *
Steff Houlberg grillpølser
Steff Houlberg grillpølser smager fedtet og har en mild pølsesmag, der domineres af en meget røget smag. Fyldet er meget blødt, mens skindet er sejt og mangler knæk.
Pris pr. 100 gram: Ca. 8 kroner (30 kroner for 400 gram i Føtex).
Kødindhold: 61 %.
Tilsætningsstoffer: Sojaprotein, kartoffelstivelse, stabilisator (E451), antioxidant (E301), konserveringsmiddel (E250).
* *
Frilandsgris grillpølser
Frilandsgris grillpølser er meget blege, selv efter grillning. De har en tør konsistens og domineres af en meget salt smag. Skindet mangler sprødhed og knæk.
Pris pr. 100 gram: Ca. 5 kroner (20 kroner for 375 gram i Rema 1000).
Kødindhold: 77 %.
Tilsætningsstoffer: Kartoffelstivelse, sojaprotein, stabilisator (E451), dextrose, konserveringsmiddel (E250), antioxidant (E301).
* *
Grillpølser, fedtreducerede
De fedtreducerede pølser er runkne og blege og har en ensporet smag, der domineres af salt og røg. De er tørre i konsistensen og mangler sprødt skind og knæk.
Pris pr. 100 gram: Ca. 7 kroner (25 kroner for 350 gram i Rema 1000).
Kødindhold: 61 %.
Tilsætningsstoffer: Kartoffelstivelse, risstivelse, salterstatter (kaliumklorid), stabilisator (E451), hydrolyseret sojaprotein, dextrose, antioxidant (E301), konserveringsmiddel (E250).
*
Rema 1000 grillpølser
Rema 1000 grillpølser er kedelige og smager ikke meget af pølse. De mangler salt, røg og krydring og har en fast og næsten gummiagtig konsistens.
Pris pr. 100 gram: Ca. 4 kroner (23 kroner for 550 gram i Rema 1000).
Kødindhold: 70 %.
Tilsætningsstoffer: Kartoffelstivelse, sojaproteinkoncentrat, protein af gris, stabilisator (E451), dextrose, konserveringsmiddel (E250), antioxidant (E301).
Testvinder med glade økogrise
Kun en enkelt af testens 10 varianter er lavet på rene råvarer uden en lang række tilsætningsstoffer – og det kan smages. Det er nemlig testens vinder: Økologiske pølser af Poppelgris fra Holmegaards Deli.
Det er den eneste økologiske pølse i denne test og også testens dyreste til ca. 17 kroner per 100 gram.
Til sammenligning koster testens billigste pølse, Rema 1000 grillpølser, ca. 4 kroner per 100 gram. Men i den billigste pølse får du til gengæld også en god portion tilsætningsstoffer med i prisen, og smagsmæssigt ligger den helt i bunden.
Testvinderen fra Holmegaards Deli er lavet på grise, der går frit under poppeltræer i Hestbjerg. Pølserne er ikke kun økologiske, men har to mærker for dyrevelfærd: Anbefalet af dyrenes beskyttelse og COOPs dyrevelfærdshjerte med den højeste score på 4 hjerter, der kun gives til landbrug, ”der gør noget helt exceptionelt for dyrenes velfærd”.
Pølsen af Poppelgris har en rigtig god og kraftig pølsesmag, der er godt afstemt med nordiske urter som ramsløg, enebær og allehånde. Konsistensen er saftig og med et godt knæk.
Så ja, det kan godt svare sig at give ekstra for dine grillpølser, hvis du vil have god smag, rene råvarer og glade grise.
Dyrevelfærd er ikke nok
Frilandsgris grillpølser fra Rema 1000 gør også noget for dyrevelfærden. Denne pølse har også to mærker: Anbefalet af dyrenes beskyttelse samt Bedre dyrevelfærd med den højeste score på 3 hjerter, der betyder, at dyrene skal have mulighed for at komme ud.
Frilandsgris grillpølser er dog ikke økologiske og kravene til økologisk kød alene er faktisk højere end de 3 hjerter i Bedre dyrevelfærdsmærket. Samtidig indeholder pølserne en god del tilsætningsstoffer og har desværre en kedelig smag, der anbringer den i bunden af denne smagstest af pølser.
Prisen er dog også i den helt lave ende til ca. 5 kroner per 100 gram.
Gourmetpølse skuffer
I denne smagstest af pølser er der to pølser, der skiller sig ud på udseendet ved at være lidt mere rustikke at se på. Testvinderen fra Holmegaards Deli og grillpølsen fra Aalbæk.
Aalbæk pølsen sælges som ”gourmet” og ligger blandt testens dyreste pølser til 13,50 kroner per 100 gram kun overgået af testvinderen.
Den indeholder da også hele 94 procent svinekød, det højeste indhold blandt de testede pølser. Men hvor testvinderen er økologisk og lavet på rene råvarer uden tilsætningsstoffer, så er Aalbæk grillpølser ikke økologiske og indeholder tilsætningsstoffer.
Aalbæk grillpølser har egentligt en fin smag med en mild krydring, men konsistensen er en smule tør og skindet mangler knæk og er sejt, og den opnår derfor kun en middel bedømmelse i denne smagstest af pølser.
Er velsmag lig med tilsætningsstoffer?
Den klassiske pølse fra Steff Houlberg slår sig på traditioner og det folkelige køkken. Under titlen Velsmag siden 1889 proklameres at ”Med Steff Houlbergs er du ikke havnet i det fine og fornemme køkken. Men i det velsmagende folkelige, hvor måltidet er klar i en rygende fart”.
Men er det velsmagende folkelige køkken virkelig lig med tilsætningsstoffer og ekstra fedt?
Steff Houlberg pølsen er tilsat spæk, hvilket giver et højt fedt- og kalorieindhold og en fedtet smag, der sender pølsen mod bunden i smagstesten. Steff Houlberg har desuden det laveste indhold af svinekød (61 procent), men til gengæld masser af tilsætningsstoffer.
Med hensyn til tiden, så tager det præcist lige så lang tid at grille en pølse fra Steff Houlberg som de andre pølser.
Langt fra de rene råvarer
Bortset fra testens vinder fra Holmegaards Deli indeholder grillpølserne i denne smagstest af pølser overraskende mange tilsætningsstoffer.
På den velkendte pølse fra Langelænder står der på forsiden af indpakningen, at den er ”Uden smagsforstærker”. Det betyder dog ikke, at den er uden tilsætningsstoffer. Præcist som mange af de andre pølser er der tilsat en lang række stoffer, hvor de hyppigt anvendte er: Konserveringsmidler, stabilisator, antioxidanter, surhedsregulerende middel, emulgator og aroma.
Hvorfor det er nødvendigt at anvende så mange tilsætningsstoffer kan undre – med mindre det er for at skabe så billige produkter som muligt?
Det hjælper i hvert fald ikke på holdbarheden, da den økologiske pølse fra Holmegaards Deli uden tilsætningsstoffer kan holde sig præcist lige så længe som alle de andre pølser – nemlig en måned.
Og ærgerligt med al denne kemi, når testvinderen viser, at du kan lave en rigtig lækker pølse, helt uden tilsætningsstoffer.
Fedtreduceret og nøglehulsmærket pølse
Rema 1000 laver en pølse, der er både nøglehulsmærket og fedtreduceret. Den indeholder kun 6,5 gram fedt per 100 gram i modsætning til en almindelig pølse, der indeholder omkring 20-25 gram.
Det lave fedtindhold gør også pølsen mere kalorielet, og den indeholder ca. halvt så mange kalorier som de andre pølser, nemlig 138 kcal per 100 gram. De andre pølser har et kalorieindhold omkring 250-290 kcal per 100 gram.
Den fedtreducerede pølse indeholder mindre svinekød og er tilsat blandt andet kartoffel og risstivelse i stedet. For at holde sammen på det hele anvendes en del tilsætningsstoffer, men ikke flere end i mange andre pølser.
Desværre er smagen i den fedtreducerede pølse kedelig og ensporet, den er runken og bleg i udseendet og den mangler knæk.
Rema 1000 pølser taber
I denne smagstest af pølser indgik tre varianter fra Rema 1000: Frilandsgris grillpølser, de fedtreducerede grillpølser og Rema 1000 grillpølser.
Ud af de 10 pølser i testen ligger Rema 1000s tre varianter i den nederste ende af bedømmelserne.
De er samtidig blandt de billigste pølser i testen, så du får måske, hvad du betaler for.
Overordnet set må det konkluderes, at det i mange tilfælde godt kan betale sig at betale lidt ekstra for dine grillpølser. Den dyreste pølse vinder på både smag, indhold og dyrevelfærd, mens de billigste pølser taber i denne smagstest af pølser.
Vil du vide mere om pølser i forhold til indhold og sundhed, så læs også denne artikel:
Er pølser usunde og kan man få kræft af pølserne?
Sådan har vi gjort
Vi har testet grillpølser, der kan købes i almindelige supermarkeder. Pølserne blev grillet, inden de blev smagt.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Pølserne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Smagstesten er gennemført i juni 2020.
Kilder: Fødevarestyrelsen, Dyrenes beskyttelse, Coop.dk
Se mere indhold:
Mikkel
Hej Madensverden,
Nu er det selvfølgelig en gammel test, men jeg synes at det er lidt ærgerligt at i ikke har Slagter Lampe med i testen. Det er klart Danmarks bedste pølser! Jeg håber at i vil overveje dem til næste gang at i laver en smagstest. 🙂
Robin Thomsen
Hej.
Helt enig i testen
Med hensyn til steff kan man se at hvis
Man køber deres grillpølser i f.eks Rema
Er de i lammetarm men køber man dem når netto har tilbud er de i okseproteintarm ligesom langelænder overgik til da de blev købt af stryhns
Før det var langelænder også ok pølsef
Jimmie Wind
Hejsa. Jeg arbejdede hos slagter lampe fra Haderslev i fjor. Et lille godt pølsemajeri hvor vi lavede pølser mm. Af god kvalitet. Jeg synes den mangler i jeres smagstest. Den købes i rema, kvickly og bilka bl. A.
Mvh jimmie bigand wind
Carsten
Hejsa 🙂
Når man sidder og læser de test af pølser, kunne man godt skrive hvor de blev lavet. Feks. bliver en del pølser lavet i Polen. De smager alle af for meget fedt som er blevet harsk. De tyske er mere fint hakket og man kan ikke rigtigt smage det gode kød. Ikke uden grund at Gøl stoppede med at få dem lavet i Polen. Steff får dem stadigt lavet i Tyskland. Husk det står på alle pakker hvor de er fremstillet.
Peter
Helt enig med dig, Carsten.
Desuden er det ikke svært, men relevant, at sætte en dato på testen. Steffs tiltag med ‘Ny forbedret kvalitet’ er helt i skoven. Kvaliteten er ny…ja - men tydeligt endnu dårligere end tidligere. De er godt i gang med at slagte guldgrisen.