Nytårstapas er en fin måde at servere en masse små, delikate retter. Og så kan du lave meget på forhånd. Her er drejebog og opskrifter.
Nytårstapas med syv forskellige retter er en festlig måde at markere afskeden med det gamle år på.
Og da alle retter portionsanrettes før servering, er det helt i trit med Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at portionsanrette i julen og nytårsaften. Så man kan kalde det en win-win.
Denne tapasmenu er sammensat af Karolins Køkken, og indeholder både fisk, kød og vegetariske tapasretter. Derudover er der naturligvis også dessert.
Denne består af små islagkager med appelsin og sveskesalat - altså en temmelig julet smag.
Udover desserten består nytårstapas af de disse små retter:
Blomkålsblinis med citronsyltede rødløg og kaviar, skaldyrssuppe med jomfruhummerspyd, cremet kartoffeltapas, friteret æg med tomatsalsa, artiskokker med safransmør samt gourmet tapas med okse og rødbede.
Blomkålsblinis med kaviar og citronsyltede rødløg
Ingredienser
Citronsyltede rødløg
- 50 gram rødløg tynde skiver
- 1 spsk citronsaft
Blomkålsblinis
- 200 gram blomkål små buketter
- 150 gram Karolines Køkken® Pasta & gratineringsost 30%
- 3 æg sammenpiskede
- 0,5 dl havregryn blendet
- 0,5 tsk groft salt
- 50 gram smør
- 1 dl creme fraiche 18%
- 50 gram kaviar
- purløg pynt
Sådan gør du
- Vend løg og citronsaft sammen og lad det trække tildækket på køkkenbordet i ca. 15 min.
- Vend blomkål, ost, æg, havregryn og salt sammen.
- Lad halvdelen af smørret blive gyldent i en pande.
- Lav blomkålsblinis af halvdelen (ca. ½ spsk pr. stk.), og steg dem i ca. 2 min. på hver side ved jævn varme - eller til de er gyldne.
- Gentag med resten af smørret og blomkålsblandingen.
- Opbevar dine blinis tildækket på køl. Bag dem i ovnen i ca. 5 min. ved 200° - traditionel ovn, inden servering.
- Anret de 12 blinis med cremefraiche, kaviar, de syltede rødløg og pynt purløg.
Efter den første ret serveres denne skaldyrssuppe med jomfruhummere, som kan laves flere dage i forvejen:
Derefter følger cremet kartoffeltapas, hvis elementer er lavet dagen før.
Cremet kartoffeltapas med honning
Ingredienser
- 100 gram rugbrød
- 2 tsk olivenolie
- 1 tsk flagesalt
- 300 gram søde kartofler 12 skiver
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk Tandoori mix
- 200 gram Salatost i tern
- 1 spsk rosmarinblade finthakkede friske
- 1 spsk citronskal usprøjtet, revet
- 1 dl blåbær
- 1 spsk akaciehonning
- blomsterkarse pynt
Sådan gør du
Rugbrødschips
- Skær rugbrødet i 6 helt tynde skiver. Pensl dem med olie og drys med salt. Pensl dem med olie og drys med salt.
- Skær hver rugbrødsskive i 2 trekanter og læg dem på en plade med bagepapir.
- Bag rugbrødschipsene øverst i ovnen i otte minutter ved 250 varmluft. Tag chipsene ud og lad dem køle af på en bagerist.
Bagt kartoffel
- Læg kartoffelskiverne på en bageplade med bagepapir. Smør med olie og drys med tandoori.
- Bag kartoffelskiverne midt i ovnen i 15 minutter ved 200 grader.
- Mos salatosten let med en gaffel og vend den sammen med rosmarin og citronskal.
- Kom ostecremen på midten af de 12 bagte kartoffelskiver.
Friterede æg er en italiensk klassiker, men her i en mere frisk udgave.
Ingredienser
Salsa
- 1 rødløg finthakket
- 2 tomater tern
- 0,5 agurk tern
- 2 tsk limeskal
- 1,5 spsk limesaft
- 1 tsk groft salt
- friskkværnet peber
Æg
- 1 l vand
- 0,5 dl lagereddike
- 6 æg
- 1 l fritureolie
- 1 dl hvedemel
- 1 æg sammenpisket
- 2 dl Pankorasp
- flagesalt
- 6 skiver flutes ristet
- 6 skiver
- 1 bakke karse
Sådan gør du
Salsa
- Vend alle ingredienserne godt sammen og smag til.
Æg
- Bring vand og eddike i kog i en gryde. Slå 3 æg ud i en dyb tallerken.
- Pisk, når vandet koger, med et piskeris - så der dannes en hvirvel. Fjern piskeriset og hæld forsigtigt de tre æg ned i hvirvlen.
- Lad æggene koge ca. 3 min., til æggehviden er stivnet, men blommen stadig er flydende.
- Løft æggene op med en hulske og læg dem i iskoldt vand. Gentag med resten af æggene.
- Lad de pocherede æg stå i det kolde vand, til de skal bruges. Løft æggene op med en hulske og læg dem på et viskestykke.
- Hæld olien i en tykbundet gryde (ca. 1 liter) og varm den op til ca. 180°.
- Vend de porcherede æg først i mel. så i sammenpisket æg og derefter i pankorasp.
- Friter dem i den varme olie i ca. 1 min. Drys med flagesalt og hold dem varme.
- Anret tomatsalsaen på det ristede flute, kom æggene på, pynt med karse og server straks.
Herefter følger endnu en vegetarisk ret, nemlig artiskokker med gul safransmør:
Ingredienser
- 2,5 liter vand
- 1 citron usprøjtet i skiver
- 2,5 tsk groft salt
- 3 store artiskokker el. 6 små
- 75 gram smør blødt
- 1 fed hvidløg knust
- 1 tsk citronsaft
- 1 knv Safrantråde
- 0,5 tsk groft salt
- krydderurter strimler
Sådan gør du
- Bring vand tilsat citronskiver og salt i kog i en stor gryde.
- Skær stilken af artiskokkerne helt tæt ved bunden. Fjern eventuelle visne blade og skyl artiskokkerne grundigt. Kom dem i det kogende vand.
- Kog artiskokkerne ved svag varme og under låg ca. en halv time, eller til et blad kan løsnes ved et let træk.
- Læg artiskokkerne til afdrypning, med bunden i vejret, i et dørslag. Lad artiskokkerne køle af og flæk dem med en kniv.
- Fjern forsigtigt hårene (kaldet skægget) i bunden af artiskokkerne - brug fx en teske og "grav" hårene ud.
- Læg de halve, rensede artiskokker på en plade med bagepapir.
- Kom imens alle ingredienserne til safransmørret i en skål.
- Rør safransmørret godt sammen og fordel det i hulrummet på de halve, afkølede artiskokker.
- Varm artiskokkerne midt i ovnen fem minutter på 200 grader, anret dem på et fad og server straks.
Oksefilet med rødbeder og rugbrødsdrys
Så bliver det kødtid. Disse delikate serveringer kommer lige før desserten.
Til sidst serverer du en portionsanrettet dessert: små islagkager med friske appelsinsmag, sprød Pankorasp og svesker i strimler.
Du finder opskriften her:
Indkøbsliste og køreplan til nytårstapas
Hvis du har mod på at kaste dig over alle syv retter - eller blot nogle af dem - kan du tjekke Karolines Køkken under 'tapas til nytår'.
Her kan du både se, hvad du skal lave hvornår, og hvad dre skal købes ind til denne festlige aften.
Som nævnt kan meget af det laves flere dage i forvejen og skal blot varmes eller pyntes, lige før I sætter jer til bords.
Cremet kartoffeltapas med honning
Hvad skal man med honning + blåbær?
Blev opskriften mon færdig?
Vh