Dåsemajs er lette og billige at bruge i køkkenet. Men er majs på dåse sunde? Og hvad er bedst: frosne eller konservesmajs? Her er fakta.
Dåsemajs er en supergod vare at have på lager i køkkenet. Man kan altid snuppe en dåse og varme majsene, så er der grøntsager på bordet. Eller er der? Er der overhovedet nogen næringsstoffer i konservesgrøntsager?
Det hurtige svar er ja. De Officielle Kostråd anbefaler, at voksne mennesker spiser mindst 600 gram grøntsager og frugter om dagen. Her tæller alle grøntsager med i regnskabet, uanset om de er friske, frosne eller på dåse. Således også majs.
Ser vi på næringsindholdet for 100 gram frosne, friske og dåsemajs, er der ikke meget forskel, selvom man taber lidt vitaminer på at vælge konserves. Til gengæld indeholder dåsemajs flere antioxydanter. Du skal blot huske at købe konservesmajs uden tilsat sukker.
Hold øje med sukker i dåserne
Vi har kigget på næringsindholdet for otte forskellige slags dåser med majs. Kun en af dem indeholdt sukker, Xtra Majs, og her var fedtindholdet meget højere end i de andre dåser: 19 gram fedt pr. 100 gram majs i forhold til max. to gram pr. 100 gram i de andre dåser.
Ofte kan du hurtigt se, om der er tilsat sukker i majsenes lage. De fleste producenter skriver 'usødet' eller 'naturligt søde' forrest på etiketten, men er der sukker i lagen, vil du ofte skulle vende dåsen og tjekke indholdsdeklarationen.
Og husk endelig, at du ikke bør opbevare dine majs i dåsen, efter du har taget åbnet den. Her skal de over i en plastikbøtte eller lignende, da dåsen kan afgive stoffer til maden, når der kommer ilt ned i den.
Dåsemajs versus frosne majs
Pr 100 gram | Dåsemajs | Frosne majs |
Energi | 101 kalorier | 112 kalorier |
Proteiner | 3,1 gram | 3,3 gram |
Fedt | 1,1 gram | 1,4 gram |
Kulhydrater | 18,5 gram | 20,5 gram |
Kostfibre | 2,5 gram | 2,2 gram |
A-vitaminer | 1,83 RE | 4,08 RE |
C-vitaminer | 5 mg | 6,40 mg |
Kilde til tabellen: Fooddata.dk fra DTU Fødevareinstituttet.
Ole
På dåse eller ej, så er Majs ikke noget vi er skabt til at konsumere, af samme årsag til at det bliver lavet til Maltodextrin, og High Fructose Corn Syrup (Isoglukose)
Ole
Der er en grund til at vores fordøjelse ikke kan nedbryde Majs ordentligt, det er et korn = Ikke meningen vi skal spise sådan noget...
Dertil skal man også huske på, at 96% af alt Majs på verdensplan, er GMO produkter 🙁