Majs er en af de mest populære grøntsager på hele kloden, og her kan du se hvordan du bruger den, hvor sund majsen er, holdbarhed og historien om den.
Er der noget bedre end at sætte tænderne i en solgylden majs – let kogt, så sprødheden stadig er der – og naturligvis med en klat koldt smør?
Indrømmet, svært at spise den pænt – men gevinsten er det hele værd, og bringer minder frem om sol og sommer i haven og på terrassen.
Majs kan noget, som andre grøntsager ikke kan. Den er nem at dyrke og vokser op til to meters højde, er hurtig at tilberede og særdeles velsmagende.
Den indgår – alt efter sort - i alt fra morgenbordets cornflakes til biografturens popcorn og fungerer også glimrende som tilbehør til en grillmiddag på terrassen eller i lækre ovnretter og salater.
Der er næsten ingen grænser for, hvad de små gule kerner kan bruges til.
Og selvfølgelig også til popcorn, som du kan se den grillede opskrift på her.
Majs fra Mexico
Majs stammer oprindeligt fra Mexico, og blev bragt med spanierne til Europa i 1500-tallet. Herfra spredte den sig videre til Afrika og Asien.
Oprindeligt blev den importeret som dyrefoder, men endte med at blive en meget anvendt ingrediens i alverdens køkkener.
At melet fra tørrede majskerner hurtigt viste sig at være perfekt til grød, brød og pandekager gjorde den endnu mere populær og samtidig var den taknemmelig at dyrke på selv magre jorde.
Først noget senere ”opfinder ” man den søde majs, som vi i dag spiser friske som grøntsag.
Forskellige typer af majs
De mest almindelige er de søde majskolber med gullige kerner.
Der findes også babymajs eller fingermajs, der altid sælges uden svøbblade, som er små uudviklede kolber, som spises hele og rå.
Anvendelse
Majskolberne købes hele med dækblade. Disse dækblade, de tynde tråde og kolbens stok fjernes inden brug.
Skal majsene spises som tilbehør, skyller du kolberne, og koger dem ca. 10 min. i letsaltet vand.
Prøv at grille dem og server med koldt kryddersmør.
Opskrifter med majs
Majskolber på grill - uden forkogning
Sæson
Den danske sæson for friske majs er kort. Typisk fra juli til starten af oktober.
De er dog bedst først på sæsonen – før de begynder at tørre ud.
Majs på dåse og frost kan dog købes året rundt.
Næringsindhold
Majskolberne indeholder store mængder stivelse og sukkerstoffer.
Majs indeholder kun få vitaminer (primært a- og b-vitamin), hvorfor ensidig majsspisning kan medføre vitaminmangel.
Næringsindhold pr. 100 g rå majskolbe
Energiindhold : 383 KJ (92 kcal)
Protein: 3,7 gram
Fedt: 1,8 gram
Kulhydrat: 16,4 gram (heraf 2,8 g. kostfibre)
Vand: 78,1 gram
Holdbarhed
3-4 dage ved 4-6 grader i køleskabets grøntsagsskuffer.
Lad dækbladene sidde på og udnyt den naturlige emballage til en bedre holdbarhed.
Kerner kan fryses – blanchér i ca. 2 min inden. Kolber blanchéres ca. 7 min inden indfrysning.
Fakta
Majskolber har i gennemsnit 800 majskorn, fordelt i 16 rækker.
Majs kan produceres i forskellige farver, herunder sort, blålig, lilla, grøn, rød og hvid, men den mest almindelige er den gule.
For de tidlige bosættere i Nordamerika var majs så værdifuld, at den blev brugt som penge og handlet til andre produkter som kød og pelse.
På verdensplan dyrkes i dag mere end 600 millioner tons hvert år, hvor USA står for knap halvdelen af produktionen, og her er majsproduktionen en meget afgørende faktor for den amerikanske økonomi.
Majs dyrkes på alle verdens kontinenter – undtagen Antarktis.
Majsen anvendes også til at lave ethanol og fungerer bl.a. som brændstof for motorkøretøjer. Udover at levere foder til dyr, bruges majs også som energikilde, og som madolie, majssirup og majsstivelse i fødevareindustrien.
Giv aldrig din hund en majskolbe. Den kan ikke nedbryde majsen og mange hunde ender på operationsbordet, fordi majsen sætter sig fast i hundens tarme.
Spørgsmål og svar
Der faktisk ikke så mange vitaminer og mineraler i majs, så majs er altså ikke ligefrem en vitaminbombe.
På hver majskolbe er der omkring 800 majskerner.
I 100 gram majs er der cirka 92 kalorier.
Holdbarheden er cirka 3-4 dage på køl.
Del dine ideer og tanker med os andre her: