• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Majs - fakta, sæson, opbevaring og holdbarhed

Holger Rørby Madsen
Majs er lækre og her er det grillede majskolber. Men majskolberne indeholder ikke så mange næringsstoffer, og kan derfor ikke betegnes som vitaminbomber. En kolbe indeholder i øvrigt omkring 800 majskerner. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Madens Verden: Forside › Råvareguide

Oversigt over indhold

  1. Majs er en af de mest populære grøntsager på hele kloden, og her kan du se hvordan du bruger den, hvor sund majsen er, holdbarhed og historien om den.
  2. Majs fra Mexico
  3. Forskellige typer af majs
  4. Anvendelse
  5. Opskrifter med majs
  6. Sæson
  7. Næringsindhold
  8. Holdbarhed
  9. Fakta
  10. Spørgsmål og svar

Majs er en af de mest populære grøntsager på hele kloden, og her kan du se hvordan du bruger den, hvor sund majsen er, holdbarhed og historien om den.

Er der noget bedre end at sætte tænderne i en solgylden majs – let kogt, så sprødheden stadig er der – og naturligvis med en klat koldt smør?

Indrømmet, svært at spise den pænt – men gevinsten er det hele værd, og bringer minder frem om sol og sommer i haven og på terrassen.

Majs kan noget, som andre grøntsager ikke kan. Den er nem at dyrke og vokser op til to meters højde, er hurtig at tilberede og særdeles velsmagende.

Den indgår – alt efter sort - i alt fra morgenbordets cornflakes til biografturens popcorn og fungerer også glimrende som tilbehør til en grillmiddag på terrassen eller i lækre ovnretter og salater.

Der er næsten ingen grænser for, hvad de små gule kerner kan bruges til.

Og selvfølgelig også til popcorn, som du kan se den grillede opskrift på her.

Majs fra Mexico

Majs stammer oprindeligt fra Mexico, og blev bragt med spanierne til Europa i 1500-tallet. Herfra spredte den sig videre til Afrika og Asien.

Oprindeligt blev den importeret som dyrefoder, men endte med at blive en meget anvendt ingrediens i alverdens køkkener.

At melet fra tørrede majskerner hurtigt viste sig at være perfekt til grød, brød og pandekager gjorde den endnu mere populær og samtidig var den taknemmelig at dyrke på selv magre jorde.

Først noget senere ”opfinder ” man den søde majs, som vi i dag spiser friske som grøntsag.

Forskellige typer af majs

De mest almindelige er de søde majskolber med gullige kerner.

Der findes også babymajs eller fingermajs, der altid sælges uden svøbblade, som er små uudviklede kolber, som spises hele og rå.

Anvendelse

Majskolberne købes hele med dækblade. Disse dækblade, de tynde tråde og kolbens stok fjernes inden brug.

Skal majsene spises som tilbehør, skyller du kolberne, og koger dem ca. 10 min. i letsaltet vand.

Prøv at grille dem og server med koldt kryddersmør.

Opskrifter med majs

Majscreme som tilbehør

Majskolber på grill - uden forkogning

Majssalat

Majssalsa

Sæson

Den danske sæson for friske majs er kort. Typisk fra juli til starten af oktober.

De er dog bedst først på sæsonen – før de begynder at tørre ud.

Majs på dåse og frost kan dog købes året rundt.

Næringsindhold

Majskolberne indeholder store mængder stivelse og sukkerstoffer.

Majs indeholder kun få vitaminer (primært a- og b-vitamin), hvorfor ensidig majsspisning kan medføre vitaminmangel.

Næringsindhold pr. 100 g rå majskolbe

Energiindhold : 383 KJ (92 kcal)

Protein: 3,7 gram

Fedt: 1,8 gram

Kulhydrat: 16,4 gram (heraf 2,8 g. kostfibre)

Vand: 78,1 gram

Holdbarhed

3-4 dage ved 4-6 grader i køleskabets grøntsagsskuffer.

Lad dækbladene sidde på og udnyt den naturlige emballage til en bedre holdbarhed.

Kerner kan fryses – blanchér i ca. 2 min inden. Kolber blanchéres ca. 7 min inden indfrysning.

Fakta

Majskolber har i gennemsnit 800 majskorn, fordelt i 16 rækker.

Majs kan produceres i forskellige farver, herunder sort, blålig, lilla, grøn, rød og hvid, men den mest almindelige er den gule.

For de tidlige bosættere i Nordamerika var majs så værdifuld, at den blev brugt som penge og handlet til andre produkter som kød og pelse.

På verdensplan dyrkes i dag mere end 600 millioner tons hvert år, hvor USA står for knap halvdelen af produktionen, og her er majsproduktionen en meget afgørende faktor for den amerikanske økonomi.

Majs dyrkes på alle verdens kontinenter – undtagen Antarktis.

Majsen anvendes også til at lave ethanol og fungerer bl.a. som brændstof for motorkøretøjer. Udover at levere foder til dyr, bruges majs også som energikilde, og som madolie, majssirup og majsstivelse i fødevareindustrien.

Giv aldrig din hund en majskolbe. Den kan ikke nedbryde majsen og mange hunde ender på operationsbordet, fordi majsen sætter sig fast i hundens tarme.

Spørgsmål og svar

Er majs sunde?

Der faktisk ikke så mange vitaminer og mineraler i majs, så majs er altså ikke ligefrem en vitaminbombe.

Hvor mange majskerner er der på en majskolbe?

På hver majskolbe er der omkring 800 majskerner.

Hvor mange kalorier indeholder majs?

I 100 gram majs er der cirka 92 kalorier.

Hvor længe kan majskolber holde sig i køleskabet?

Holdbarheden er cirka 3-4 dage på køl.

Hvad synes du om denne opskrift?
  • Fakta om majs
Sending
Stem her
5 (3 stemmer)
Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 179
  • 100
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • Delt
Om Holger
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Med omkring 2 mio. brugere hver måned er madensverden.dk et af Danmarks største madmedier, og her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse, og husk du altid er velkommen til at skrive, hvis du har spørgsmål.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Koteletter sous vide med eller uden skaft og ben
Fordej - opskriften der gør dit brød meget bedre »

Populært indhold lige nu

kyllingebryst i fad med skinke og grøntsager

Kyllingebryst i fad med skinke og grøntsager

billede med gulerodskage med frosting af flødeost

Gulerodskage opskrift - den bedste kage med gulerødder

billede med kalkunpande

Krydret kalkunpande med grøntsager og ris

billede med lasagnette

Lasagnette a la Knorr - den nemme opskrift

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

Nyeste opskrifter og artikler

  • Gulerodsbrud - opskrift på luftige brød med gulerod
  • Hjemmelavet gullaschsuppe fra Ungarn
  • Julekage med lækre julekrydderier
  • Stegte nudler med æg og kylling
  • Ny kontrol: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!