Babymajs er en yndet spise i asiatisk mad. Og herhjemme er vi også glade for de bittesmå majs. Læs fakta samt se, hvorfor de altid skal koges før brug.
Babymajs har det perfekte navn, for de små majskolber ligner babyer til de store. Og på en måde passer det også. De små majs, også kaldet fingermajs, er nemlig majskolber, der ikke er udviklet endnu. De dyrkes primært i USA og Thailand, og elskere af asiatisk mad vil garanteret have brugt dem i stir fry-retter.
Der findes to metoder til at dyrke babymajs: Den ene er med almindelige majsplanter, hvor man høster de små majsskud, når de er ca. 10 centimeter lange, den anden er deciderede babymajsplanter. Uanset resultatet er det en proces, hvor man skal være omhyggelig med høsttidspunktet. Gør man det for tidligt, vil de være umodne, og for sent vil de have begyndt at danne den senede midte, vi kender fra almindelige majskolber.
Derfor skal de altid koges
Det kan være fristende at bruge friske babymajs rå i for eksempel en salat, men det er en dårlig ide. Fødevarestyrelsen oplyser, at de små kolber altid bør koges, før de spises. Det er svært at fjerne alle bakterier fra dem på grund af deres takkede form, og der er set tilfælde herhjemme, hvor folk er blevet syge af at spise majsene rå.
Skal du være på den sikre side, skal du derfor give babymajs et hurtigt opkog, før du bruger dem som snack eller i salater. Det samme skal du for øvrigt med sukkerærter, som også kan have bakterier på overfladen, der ikke kan skylles væk under den kolde hane.
Næringsindhold friske og rå
Det er muligt at købe de små kolber frosne, på dåse og rå. De rå majs er rig på C-vitaminer og folat, derudover har de et pænt indhold af kalium, magnesium og kalk. Her ses næringsværdien for henholdsvis 100 gram rå babymajs og 100 gram fra Coops minimajs på dåse. Som du kan se, er forskellen minimal.
Rå babymajs | Babymajs på dåse | |
Energi | 37 kalorier | 28 kalorier |
Proteiner | 2,3 gram | 1,6 gram |
Kulhydrater | 4,6 gram | 4,1 gram |
Fedt | 0,5 gram | 0 gram |
Kostfibre | 2,3 gram | 2,4 gram |
Opbevaring
De rå babymajs skal opbevares i en lukket pose i køleskabet. I dåse kan de holde sig et par år ved stuetemperatur i et skab. Har du først åbnet dåsen, skal resten af de bittesmå kolber over i en plastikpose eller bøtte og kan derefter holde sig tre-fire dage på køl.
Her er asiatiske retter, hvor du sagtens kan tilføje babymajs:
Del dine ideer og tanker med os andre her: