Chorizo smager dejligt i tykke skiver på et tapasbord, men de kan bruges til så meget andet. Her får du viden, inspiration og tips.
Chorizo er for spanierne, hvad en grillpølse er for danskere. Den er nærmest en nationalret i sig selv, kan spises ved alle lejligheder og bruges i mange forskellige retter.
Ellers er der ikke meget lighed mellem vores pølser og de krydrede chorizoer, som oprindeligt stammer fra Katalonien i Spanien.
Her tog romerne deres opskrift på pølser med, og katalanerne videreudviklede dem til de lækre pølser, vi kender i dag.
Fedtindholdet er i den høje ende som med de fleste pølser, mellem 35 og 45 gram per 100 gram, men smagen er helt i top.
10 fakta om og tips til chorizoen
- Chorizo laves af hakket svinekød med et højt fedtindhold, grofthakket spæk eller bacon, hvidløg og krydderier. Du kan finde dem med oksekød, men det er ikke den oprindelige opskrift.
- Der er stor forskel på den mexicanske og den spanske chorizo. Den spanske er lavet på svinekød, og kan enten være tørret eller røget. Den er pakket ind i svinetarm eller anden for m for skind og minder spegepølse i konsistensen. Den mexicanske er blød, kogt eller rå indeni, så den skal ofte steges eller koges med maden. Ofte har den mexicanske udgave ikke skind på.
- Den spanske chorizo har sin flotte, røde farve efter krydderiet Pimentón, røget paprika.
- Du kan få pølserne i alle mulige længder og tykkelser.
- Vil du være sikker på at få fat i en god pølse, skal du vælge dem, der hedder Iberico chorizo. De er lavet af iberisk sortfodsvin.
- Chorizo kender vi blandt andet fra en tapasanretning, hvor de skæres i skiver. Men der er en verden af retter, som får ekstra kraft og smag af de små pølser. Se for eksempel denne: Verdens bedste one pot pasta eller prøv en spansk æggekage med chorizo.
- Pølserne hænger til tørring et halvt år, før de sælges, hvis de er lavet efter traditionelle opskrifter. Moderne slagterier har reduceret tørringstiden til fire-seks uger.
- I Danmark steger og griller vi pølser med skind. I Spanien skal skindet væk, uanset hvad det er lavet af.
- En typisk morgenmad i Spanien består af æg, kartofler og chorizo. Det laves sådan her: Steg kartoffelskiver, indtil de er bløde og brune. Sæt dem til side og steg skiver af chorizo. Tilsæt kartoflerne og rør rundt. Slå æg ud over retten som spejlæg og sæt den i ovnen i ti minutter. Du kan også lave den nemme facon og hæld æggene ud over kartoffel-pølseblandingen, så du steger det hele sammen som en stor omelet.
- Det er vigtigt at kende disse to begreber, når du skal købe spanske pølser: Picadillo er rå chorizo, som skal tilberedes, før den spises. Curado er tørret og røget og kan spises i skiver som den er.
Holdbarheden på chorizo
Pølserne skal opbevares i en lukket pose i køleskabet. Holdbarheden vil være ca. 14 dage.
Har du først åbnet for posen og skåret af pølsen, kan den holde sig i en uge på køl.
I fryseren kan de holde sig i tre måneder uden at tabe smag eller konsistens.
Du skal også prøve mine populære opskrifter på svensk pølseret og pølsegryde.
Del dine ideer og tanker med os andre her: