Portvin til risalamande kan være svær at vælge, for skal den være let eller tung? Lys eller mørk? Her får du vinkenderens svar.
Portvin til risalamande juleaften. Det hører sammen som brunede kartofler og andesteg.
Men for os lægmænd- og kvinder kan det være svært at vælge den rette portvin til risalamande.
Nogen har måske en yndlingsportvin, en de altid vælger, for så går de ikke galt i byen. Andre tænker 'Jo dyrere, desto bedre er den nok'.
Så hvordan afgør vi, hvad der er bedst? Spørger en kender selvfølgelig. Thomas Rydberg er indehaver af magasinerne og hjemmesiderne Din Vinguide og Whisky & Rom.
Derudover udgiver han hvert år bogen 'Vinguiden'. Thomas Rydberg er også glad for kombinationen risalamande og portvin:
- Portvin er perfekt, da den står godt til kirsebærsovsen. Og skærer fint igennem den fede flødedessert.
Dansk kirsebærvin kan også gøre det
Portvin kan groft sagt deles i to: Ruby og Tawny. Det spiller ikke den store rolle, om vi køber den ene eller den anden slags. Det afhænger af smag.
- Ruby er mere frugtig, mens Tawny er mere nøddeagtig i smagen. Personligt vil jeg nok finde en god Late Bottle Vintage Ruby. Et alternativ er en kirsebærvin, for eksempel den danske fra Frederiksdal, siger Thomas Rydberg til Madens Verden.
Late Bottle Vintage er fadlagret fra fire til seks år, før den kommes på flaske. Ofte vil Late Bottle Vintage forkortes til LBV på flasken. Du kan købe en flaske fra ca. 100 kr. og opefter.
Til sidst skal du selvfølgelig have Madens Verdens opskrift på risalamande samt den klassiske juledessert forvandlet til en cheesecake: