Figner i rom, syltede, til dessert og i det hele taget bare en masse opskrifter og viden om fignerne. Her er alt du skal vide om figner.
Der er mange gode grunde til at spise masser af figner, og en af dem er blandt andet, at fignerne faktisk masser af fibre.
Men figner indeholder også en række vitaminer og mineraler, herunder en god mængde A-vitamin. Så det er altså en særdeles sund frugt, som samtidig er nem at få fat i, da de
Figenfrugterne er søde me en smag, der måske kan minde lidt om honning.
Fignerne er på størrelse med store blommer, og de kan spises som de er i hel tilstand, eller skåret over, hvor de indtages med en ske.
Figner er selvfølgelig fremragende til alt fra figenmarmelade, figenpålæg, dessert og meget andet. For ikke at glemme de tørrede figner, der bruges som snack.
Derfor er der her en række opskrifter med figner og mere viden om denne fantastisk frugt.
Figner i rom
Figner i rom er en klassisk opskrift, hvor du sylter fignerne i en sukkerlage tilsat rom.
Fire figenfrugter skylles og skæres i kvarte, hvorefter de kommes i et marmeladeglas med låg. Glasset skoldes først.
En deciliter hvid rom kommes i en lille gryde, hvor det koges op sammen med 100 gram rørsukker og en deciliter vand. Tilsæt også en hel stang kanel.
Lad det koge to minutter, hvorefter det hældes i glasset til fignerne. Tilsæt også en halv deciliter rom mere.
Sæt låget på, og stil på køl.
Glasset med figenfrugter i rom må gerne trække mindst en uge, og gerne længere, så de virkelig når at samle smag.
Figner i cognac
Figner i cognac er en anden variant, hvor figenfrugterne syltes i spiritus.
Her skal du anvende fire flotte figenfrugter, der prikkes med en gaffel, og derefter lægges i et syltetøjsglas. Husk at skolde glasset først.
To deciliter vand koges op sammen med 150 gram rørsukker og en flækket vaniljestang. Kom også lidt citronsaft ved, og lad det koge fem minutter.
Tag gryden af blusset og tilsæt en deciliter cognag, hvorefter du hælder lagen ned til fignerne.
Figner i cognac må også gerne trække mindst en uge, og gerne længere.
Bagte figner i ovn
Du kan også meget nemt lave bagte figner i ovn.
Beregn en hel figen til hver person. Del figenfrugten på midten og læg den i en lille bradepande eller ildfast fad.
Drys med en smule sukker og lidt skal fra en økologisk lime på. Dryp også de halverede figenfrugter med lidt rom.
Bag fignerne midt i ovnen ved 175 grader varmluft, hvor de skal have cirka 15 minutter.
De bagte figenfrugter kan serveres med hjemmelavet is. Se også opskriften på en lækker figenkage.
Figner i rødvin
Figner i rødvin er en anden variant, og her er opskriften på de rødvinskogte figner. Bemærk, at der her er tale om tørrede figner!
Her skal du bruge cirka en halv flaske rødvin, der koges op sammen med 50 gram rørsukker, lidt reven citronskal og et stykke kanel. Et par tørrede nelliker kan kan også anvendes.
Kom 300 gram tørrede figner i, og lad det koge cirka 15 minutter under låg. Koges ved svag varme.
Kom indholdet i syltetøjsglas med låg, og lad det trække til dagen efter.
De rødvinskogte figner anvendes til dessert, hvor de kan nydes med is eller flødeskum.
Figner som topping
Prøv også de friske figner som topping til din morgenmad.
Her skæres fignerne ud i mindre stykker, og kommes de ovenpå dine havregryn, mysli eller yoghurt.
Du kan i øvrigt også prøve at komme fignerne ovenpå din havregrød, det smager også godt.
Figner i bacon
Figner i bacon er super lækre som snack, og så er de nemme at lave.
Her anvendes tørrede figner, der lige nippes fri for stilke.
Vikl et stykke bacon om hver figen, og læg dem i et ildfast fad.
Steges ved 200 grader varmluft i cirka 10 minutter, og kan med fordel vendes nogle gange undervejs.
Figner med bacon er også gode til grillen, hvor de steges ved direkte varme. Fignerne lægges i en alubakke.
Figensalat
Du kan også nemt lave en super lækker salat med figner, og her anvender du de friske figenfrugter.
Her skal du bruge fire figenfrugter, der deles i mindre både. Kommes i en salatskål.
To æbler udkernes, deles i både og kommes ned til fignerne.
Du skal også anvende 75 gram blandet grøn salat. Vend salat sammen med fignerne og æbler.
Lav en nem dressing med fire spiseskefulde olivenolie, en teskefuld honning, en teskefuld sennep, og lidt salt og peber. Smag eventuelt også til med en smule balsamico.
Dryp dressingen over figensalaten, og slut med at fordele en håndfuld grofthakkede valnødder over salaten.
Figenmarmelade
Det er også meget nemt at lave en figenmarmelade, der her er lavet med friske figenfrugter.
To deciliter vand koges op sammen med 300 gram sukker og 25 gram vaniljesukker. Du kan også bruge flækket vaniljestang, hvor du skraber kornene ud og kommer både stang og vaniljekorn i gryden. Så skal du skrue sukkermængden op til 325 gram.
Kog sukkerlagen indtil sukkeret er helt opløst.
Du skal bruge 7-8 figner. Skær top og bund af fignerne, og del dem i kvarte.
Kom fignerne i sukkerlagen, og lad det koge stille i cirka 15 minutter.
Pres lidt saft fra en frisk citron i, og hæld din figenmarmelade på skoldede glas med lidt Atamon.
Prøv også at lave figenmarmelade med valnødder og citronsaft.
Sæson for figner
Sæsonen for figen i Danmark er fra midt på sommeren og ind i det tidlige efterår.
Det vil sige, at man kan plukke fignerne fra juli og frem til ind i september.
I butikkerne er sæsonen lidt anderledes, for her afhænger det selvfølgelig af hvor på kloden fignerne er importeret fra.
Derfor vil du her kunne finde friske figenfrugter i andre tidsrum også.
Fignerne produceres i store mængder i blandt andet området omkring Middelhavet, men også Californien har en kæmpe produktion af figenfrugter.
Plukning af figner
Fignerne skal først plukkes når de er helt modne.
Figenfrugterne modner nemlig ikke længere, når først de er plukket af figentræet.
Her skal fignerne være næsten mørkelilla, før du napper dem af træet.
Frysning af figner
Man kan sagtens fryse figner ned.
Her kommes de hele figenfrugter i en frysepose, der lægges i fryseren.
Du kan dog også skære fignerne i mindre stykker, inden de fryses ned.
I fryseren kan fignerne holde sig i et halvt år eller længere.
Holdbarhed
Fignerne har en ret kort holdbarhed, og de skal helst opbevares på køl.
Her kan de holde sig i op til en uge.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 75
Fedt: <1 gram
Kulhydrater: 19 gram
Protein: 1 gram
Else Andersen
hvor længe kan figner i rom holde sig og kan man evt. komme lidt atamon ved?
Kjeld Clemmensen-Rotne
Hej, tak for fin inspiration ang.figner. Fignerne på vores træ skal blot være mørkebrune og bløde, så er de modne. Skulle de mangle lidt ligger vi dem sammen med vores æbler, så modner de videre. Lader vi dem sidde længere har hvepsene eller solsortene kastet sig over de herlige frugter. De halvspiste frugter får vores dværghøns, de elsker dem!
Mads Bo Frederiksen
Figner i rom, syltede, trænger til en korrekturlæsning!
Mona Døj Nielsen
Jeg har en svigersøn med diabetes..derfor..
Blender jeg de modne figner og koger dem i appelsinsaft tilsætter vaniljepasta, og evt en smule sødemiddel.. det er faktisk ikke nødvendigt, det smager dejligt.
Jane Vestrup
Jeg har syltet figner, bare i sukkerlage uden dikkedarer, men jeg mangler at få at vide hvad de syltede figner kan bruges til. Jo, jo desserter i forskellig form, i salat men hvad ellers? Brændte figner bruger jeg kun til desserter, men syltede må da kunne bruges til noget mere. Har du nogle forslag? Kan de fx bruges til ost, eller er det bedst med de brændte figner?
Venlig hilsen
Jane Vestrup
Jane Vestrup
Hej
Tak for tips ang figner
Angående frysnining af friske figner, så synes jeg der mangler lidt oplysning om, hvad figner der har været frosset kan bruges til og om de skal tø op inden brug.
Venlig hilsen
Jane Vestrup
Dorte Winsløw
Jeg har lige lavet ovennævnte figenmarmelade og er spændt på at smage det.
Tænkte på det samme som Jane Vestrup spørger om ?
Vh Dorte Winsløw
Birte
Ja enig
Lad os få opskrifter på brug sf frosne figner
Birgir jakobsen
Jeg har lavet figensnaps/likør det smager himmelsk jeg havde 8ngigner i kvarte i fryser og dækkede med vodka trak i 1 må ed mørkt