• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Dadler - fakta og lækre dadelopskrifter

Dadler - fakta og lækre dadelopskrifter

Billede med dadler.
Del gerne:
8
SHARES
FacebookMessenger8PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 3. maj 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Er dadler en lækker og sød sag i slikskålen, eller ny superfood og en kilde til sundhed?

Tiden er inde til at give den lille eksotiske frugt ny opmærksomhed, for den er så meget andet end en ingrediens i julekonfekten.

Oprindelse

Dadlen er en lille brun stenfrugt med masser af sødme fra daddelpalmen, som vokser i tørt subtropisk klima.

Dadler høstes fra juni til oktober og hver palme producerer mellem 20 og 50 kilo pr. år.

Sundt slik

Set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt, så er dadler en sundere snack end eksempelvis vingummi. De er kolesterolfrie og indeholder næsten ingen fedt.

Dadler indeholder en del kostfibre, mineraler og vitaminer, men er meget kulhydrat- og kalorierige, så du bør tilføje dem i din kost med omtanke, hvis du skal passe på vægten.

De kan dog være med til at stille sliksulten og give mere mæthedsfornemmelse end et stykke vingummi eller lakrids.

De kan være erstatning for det raffinerede hvide sukker i f.eks. raw bars.

Anvendelse

Dadler kan indgå i dessertkøkkenet – men også være små snacks på f.eks. en buffet, tapasbræt eller som en snack til osten.

Prøv f.eks. at pakke dem ind i bacon og sæt dem i ovnen til baconen er sprød.

Du kan naturligvis også bruge den sødmefyldte frugt i dine desserter.

Og sidst – men ikke mindst – så er der jo alle de lækre muligheder for dadler i konfekt, raw food, raw cakes – altså kager, konfektkugler og så videre som tilberedes med rå dadler – enten friske eller tørrede.

Opskrifter

Her får du nogle udvalgte opskrifter fra Madens Verden med dadler:

  • Dadler med bacon - bløde dadler i baconsvøb til tapas
  • Fyldte dadler med peanutbutter og chokolade
  • Hjemmelavet müslibar med nødder og dadler
  • Proteinbar med dadler og peanutbutter
  • Kage med dadler og mandler - sukkerfri dadelkage
  • Daddelbrød med valnødder - saftigt og sødt
  • Chokolade smoothie med dadler og banan
  • Daddelkonfekt med marcipan, mandler og chokolade

Ernæringsmæssig bombe

Dadler indeholder en række vigtige mineraler og vitaminer og kan være en sund snack, som bl.a. har disse virkninger på din krop:

Dadlerne har også et højt fiberindhold og en mildt laksativ effekt, som kan hjælpe mod forstoppelse.

En af dadlens vigtigste helbredseffekter er evnen til at regulere et raskt nervesystem – det skyldes det høje kaliumindhold.

En daddel indeholder en stor mængde kostfibre og mange næringsstoffer inklusiv syv forskellige vitaminer og 10 mineraler – herunder C-vitamin, A-vitamin, flere B-vitaminer, zink, kalcium og jern.

Holdbarhed

Holdbarheden på dadlerne er 1-2 måneder ved 0-2 grader.

Frysning

Du kan også fryse dadlerne ned, og tørrede dadler kan fryses i op til 5 år.

Næringsindhold pr. 100g

Energi: 310 kalorier
Protein: 2 gram
Kulhydrat: 75 gram
Fedt: 0,2 gram
Kostfibre 7 gram

Fakta

Daddelpalmer dækker 3 procent af jordens dyrkede overflade.

Ordet daddel kommer fra det græske ord Daktylos, som betyder finger.

Dadlen menes at have eksisteret i Mellemøsten og Nordafrika i mere end 7.000 år som en vigtig del af kosten.

Når en søn fødes i Oman, plantes en daddelpalme, så den kan vokse sammen med ham og sikre, at hans familie aldrig vil sulte.

De Forenede Arabiske Emirater har mere end 200 forskellige daddelarter og her produceres omkring 900.000 tons dadler hvert år.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af salat med torsk og grøntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Forsiden lige nu

Lasagne retter under 500 kalorier
10 madopskrifter på retter med under 500 kalorier→ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
wok med edamamebønner og kylling
Wok med edamamebønner og kylling→ Se opskriften
billederesultat for havregrødsboller
Opskrift på lækre havregrødsboller→ Se opskriften
Hvad skal vi have at spise?
Hvad skal vi have at spise? Her får du 9 lækre retter→ Se opskriften
billede med frugttærte
Frugttærte med kransekage og flødecreme→ Se opskriften
Ugens vine uge 29, 2025
Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé→ Se opskriften
billede med hindbærsnittetærte
Hindbærsnittetærte med mazarin og lækkert fyld→ Se opskriften
billede for den du ved nok kage
Den du ved nok kage - nem opskrift på chokoladedrømmekage→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her