Bacon er livets salt, og her kan du lรฆse alt det du skal vide om bacon. Her kan du dykke ned i de populรฆre opskrifter med bacon pรฅ Madens Verden, og det er mรฅske en side du bรธr gemme.
Baconopskrifterne er i hvert fald allesammen lรฆkre pรฅ hver deres mรฅde, og de har det til fรฆlles, at de alle har det tydelige aftryk af den rรธgede og saltede baconsmag.
Og den er vi rigtig mange, der holder meget af. Altsammen selvfรธlgelig med mรฅde, men bacon giver altsรฅ en god og nรฆrmest umami-agtig smag i mange retter.
International bacondag
Alle baconfans skal fรธrst og fremmest vide, at der faktisk findes en sรฆrlig dag, hvor man hylder baconen.
Det er International Bacondag, som naturligvis er opfundet i USA.
Normalt afholdes den internationale bacondag lรธrdagen fรธr den sรฅkaldte Labourdag.
Fakta om bacon
Der mangler noget, hvis du laver รฆg til morgenmad. For ingen rรธrรฆg uden den sprรธde og saltede bacon. Men hvordan kan det vรฆre, at baconen er blevet sรฅ fast et inventar, nรฅr det isรฆr kommer til morgenbordet?
Det er sรธndag, og det er tid til den helt store brunch. Pรฅ det store brunchbord skal der naturligvis vรฆre rรธrรฆg, cocktailpรธlser og ikke mindst baconskiver.
Du kender nok til udsagnet: โAlt er bedre med baconโ. Og det er ikke kun pรฅ brunchbordet, at baconen finder vej til vores smagslรธg.
Det bruges bรฅde som tilbehรธr til supper, klynges omkring mรธrbrad og endda i nogle tilfรฆlde finder vej pรฅ desserttallerkenen.
Baconen smager herligt, og du ved sikkert, at det kommer fra en gris. Men har du lyst til at vide mere om bacon, sรฅ kan du lรฆse med her.
Hvad er bacon?
Bacon er en udskรฆring fra grisens brystflรฆsk. Det klassiske stykke bacon bliver skรฅret fra grisens sider mellem dens bov og skinke.
Den danske bacon stiksaltes, hvilket betyder at der er tre til fire procent salt i baconet, du kรธber i supermarkedet.
Danmark eksporterer desuden store mรฆngder bacon til blandt andet Storbritannien. Her betyder bacon โsaltet flรฆskโ, hvilket jo giver mening, da det netop er flรฆsk med salt i.
Isรฆr i Storbritannien og i USA er baconen et must til spejlรฆggene (eller en omelet) om morgenen. Du har sikkert set mange engelske eller amerikanske film, hvor der serveres spejlรฆg og baconskiver til morgenmad.
Hvorfor smager bacon sรฅ godt?
Men hvordan kan det egentlig vรฆre, at bacon smager sรฅ godt. Det kan vi forsรธge at forklare dig. Baconen er saltet, og det er fyldt med fedt. Det kommer nok ikke som den store overraskelse hos jer, der spiser det.
Det vil sige, at bacons to grundsmage er salt og umami. Smagen af umami kommer fra baconens store indhold af fedt, som bliver nedbrudt ved tilberedningen.
Nรฅr du spiser bacon, er det ikke kun smagene, som du ligger mรฆrke til. Du kender nok alt til, at du bliver sulten, hvis du kan dufte, at der laves mad i kรธkkenet. Det samme sker egentlig, nรฅr du spiser bacon.
Nรฅr du steger baconen, bliver der afgivet en masse aromastoffer, fordi fedtet bliver oplรธst. Pรฅ den mรฅde vil der dufte af bacon i hele huset. Duften er med til at give smagsoplevelsen et ekstra kick.
Og netop duften gรธr rent faktisk meget for vores opfattelse af baconen. I Danmark er det nรฆsten kultur, at der skal laves svinekรธd til familiearrangementer og hรธjtider. For eksempel flรฆskesteg til jul.
Sรฅ er du opvokset i en traditionel dansk familie, vil de mange madoplevelser gennem รฅrene med tilberedt svinekรธd gรธre, at du genkender baconduften.
Den genkendende aroma kan fรฅ dig til at fรธle dig hjemme og pรฅvirke dit indtryk pรฅ en positiv mรฅde, fordi du kan associere det med noget godt.
Tilberedning
Du kan tilberede bacon pรฅ flere forskellige mรฅder, men gรฅr du efter den klassiske tilberedning, sรฅ kan du gรธre det pรฅ tre fรธlgende mรฅder.
Stegning
En af de mest brugte metoder til at tilberede bacon pรฅ er ved at stege baconstrimlerne pรฅ en pande.
Fรธrst tager du baconen ud af pakken og lรฆgger det pรฅ noget papir i stuetemperatur i cirka et kvarter.
Herefter lรฆgger du baconstrimlerne pรฅ en kold pande, hvor strimlerne ikke overlapper hinanden.
Du tรฆnder komfuret og tilbereder dem pรฅ en varm pande i omkring ti minutter.
Nรฅr baconen er flot stegt, tager du dem af og lรฆgger dem igen pรฅ et rent stykke kรธkkenrulle, sรฅ det kan dryppe af. Sรฅ sparer du lidt kalorier.
I ovn
En anden og meget nem metode at tilberede baconen, sรฅ det bliver lรฆkker og sprรธdt. Du tรฆnder ovnen pรฅ 200 grader og lader den blive varm.
Imens tager du en bageplade og strรฆkker et stykke bagepapir pรฅ. Her placerer du baconstrimlerne med et lille mellemrum imellem.
Der er cirka plads til รฉn pakke bacon per bageplade. Derefter sรฆtter du det i en opvarmet ovn i 12-15 minutter eller til at baconen er sprรธd.
Nรฅr det er sprรธdt nok, tager du baconen ud af ovnen og placerer det pรฅ et stykke kรธkkenrulle, sรฅ fedtet kan dryppe af.
I mikroovn
Har du brug for, at tilberedningen skal gรฅ lidt tjept, sรฅ kan du bruge mikroovnen til at tilberede din bacon.
Baconen placeres pรฅ et godt lag kรธkkenrulle. Du lรฆgger herefter endnu et stykke kรธkkenrulle ovenpรฅ baconen og lรฆgger det ind i mikroovnen.
Giv det fire til seks minutter, og det er klar til at spises.
Er bacon sundhedsskadeligt?
World Health Organization (WHO) har for nogle รฅr siden placeret rรธdt kรธd i to kategorier.
Almindeligt rรธdt kรธd mener de muligvis er krรฆftfremkaldende. Samtidig har de udtalt, at rรธdt kรธd som er forarbejdet er krรฆftfremkaldende.
Forarbejdet rรธdt kรธd vil sige, at det rรธde kรธd enten er saltet, tรธrret, fermenteret eller rรธget. Det vil altsรฅ sige, at WHO har placeret baconen som krรฆftfremkaldende.
Det er derfor ikke ligefrem den sundeste spise. Med bacons hรธje fedtindhold er det naturligvis heller ikke sundt, nรฅr det kommer til kalorieindholdet.
Om baconen decideret er sundhedsskadeligt er ret usikkert, og det er nok ikke tilfรฆldet, hvis du spiser det i smรฅ mรฆngder. Det kan nok sagtens gรฅ hen at blive sundhedsskadeligt for dig, hvis du spiser det i meget store mรฆngder og meget tit.
Men nรฅr det sรฅ er sagt, sรฅ behรธver du ikke at vรฆre bange for baconen. Det er ikke sรฅdan, at du fรฅr krรฆft af at spise en baconskive i ny og nรฆ. Holder du dig inden for anbefalingerne, og du bare nyder en baconskive til maden engang i mellem, sรฅ skal det hele nok gรฅ.
Der er jo intet som lidt knust og sprรธdt bacon til kartoffel-porre-suppen, en baconskiver eller to ovenpรฅ รฆggekage eller til rรธrรฆggene engang i mellem.
Alt er jo bedre med bacon, sรฅ lรฆnge det ikke bliver en dรฅrlig vane.
Fakta om bacon
Bacon fremstilles af brystflรฆsk fra svinekรธd, og oftest er det rรธget.
De baconstykker, som vi kรธber i pakker i supermarkedet, kan vรฆre fremstillet pรฅ mange forskellige mรฅder.
Det kan vรฆre alt fra tรธrsaltede baconstykker af hรธj kvalitet (og dermed mindre svind ved tilberedning), til den langt mere fabriksagtige produktion.
Her mรธrnes kรธdstykkerne i store vakuumtumblere i timevis, hvorefter det udtรธrres inden baconstykkerne hรฆnges til rรธgning.
Men kig selv pรฅ baconpakken inden du putter det i indkรธbsposen, og husk at kvalitet koster. Sรฅ et godt stykke tรธrsaltet bacon er oftest noget dyrere end de tynde skiver, som ogsรฅ indeholder en del vand.
Det meste af den bacon vi spiser i Danmark stammer fra Danmark Polen, Tyskland og Holland, men igen kan du se pรฅ pakken hvor dit baconstykke er fra.
Danmark eksporterer i รธvrigt fortsat enorme mรฆngder bacon til blandt andet England.
Se i รธvrigt her hvordan du steger baconskiver i vand.
Nรฆringsindhold
Indhold pr. 100 gram bacon:
Kalorier: 540
Fedt: 42 gram
Kulhydrat: 1,6 gram
Protein: 37 gram
Opskrifter med bacon
Her fรฅr du de mest populรฆre baconopskrifter pรฅ Madens Verden.
Forloren hare med bacon
Bedste luksus mรธrbradgryde
Baconruller i fad
Baconsteg: Den ultimative opskrift for bacon fans
Bacontรฆrte
Baconmรธrbrad med flรธdegrรธntsager i fad
Verdens bedste รฆggekage
Gulerรธdder med bacon og honning - nemt og lรฆkkert tilbehรธr
Blomkรฅl med bacon bagt i ovn - ovnbagt baconkรฅl
Bacongryde - nem og lรฆkker simreret med bacon og รธl
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments