Hjemmelavet julefrokost er et slaraffenland af mad. Her er opskrifter på juleretter fra karrysild til hjemmebagt leverpostej og flæskesteg.
Hjemmelavet julefrokost er overdådig, hyggelig og en fast tradition i mange hjem.
Vi hygger med de nærmeste om et bord, der indeholder alt fra fugl til fisk. Mange har minder om mormors gode julefrikadeller eller bedstefars kryddersild.
Men derfra og til at huske opskrifterne er det et stykke vej. Derfor får du her en samling opskrifter på de mest traditionelle retter til en god, hjemmelavet julefrokost.
Sild og andre fisk
En traditionel hjemmelavet julefrokost begynder med marinerede sild og ofte gravad laks med rævesovs samt æg og rejer.
Her er et par opskrifter på sildeanretninger, som kan sætte julefrokosten i gang med manerer.
Der er ofte nogen omkring bordet, som ikke bryder sig om sildens lidt skarpe smag.
Derfor er det godt at servere andre fiskeretter samtidig, prøv for eksempel fiskefilet, tunmousse eller en lakserilette med varmrøget laks.
Se også video til stegning af fiskefileter:
Tarteletter med og uden høns
Efter silden kommer de varme retter på bordet. Tarteletter med høns i asparges er en god, gammel klassiker med en mild og cremet smag, som de fleste kan lide. Og så kan sovsen laves dagen før.
Du kan selvfølgelig også lave en vegetarisk version med smørstegte champignoner og asparges.
Lune retter til julefrokosten
Vi kommer ikke udenom flæskesteg i julen. Hvad enten den serveres juleaften eller til en hjemmelavet julefrokost.
Denne opskrift garanterer sprøde svær, og vi kan anbefale at servere stegen med denne hjemmesyltet rødkål.
Opskrift: Flæskesteg i ovn med sprød svær (sikker opskrift på flæskesteg)
Den hjemmelavede rødkål passer også fremragende til medisterpølse, frikadeller og leverpostej.
I Sverige er juleskinken vigtig. Her i Danmark er det ikke alle, som serverer skinke i juletiden.
Men en glaseret skinke sammen med gammeldags grønlangkål vil som regel vække lykke til julefrokosten.
Holder vi julefrokost før jul, er der mange, som vil blive glade for at tyvstarte på anden. Her finder du opskrift på en saftig andesteg.
Pålæg og kolde retter
Det er egentlig pudsigt. Det er et fåtal af os, som smører fedt på brødet til daglig. Men når det er jul, så skal der fedt på bordet og brødet.
Hvis du vil have en krydderfedt uden hvedemel og mærkelige tilsætningsstoffer, kan du lave denne:
Her er en opskrift på hønsesalat til dem, der ikke bryder sig om julens mange retter med svinekød.
Sylten her spises selvfølgelig med sennep. Prøv også at lave en god fuglekviddersalat, hvis du har nogle rester af skinke eller flæskesteg.
Og det søde til kaffen
Før juleaften tyvstarter vi med risalamanden, fordi det bare er verdens mest lækre dessert. Og vi kan såmænd blive ved med at spise den december ud.
Er det for meget med dessert, kan du for eksempel lave hjemmelavede snebolde på forhånd - eller tjekke denne samling med 10 forskellige opskrifter på julekonfekt.
Læs også artiklen 10 ting, du ikke vidste om julemad.
Del dine ideer og tanker med os andre her: