Grønlangkål med kanel. For nogen lyder det underligt, for andre er det en tradition. Her kan du se, hvor forskelligt vi laver og spiser kålen.
Grønlangkål med kanel og saltet flæsk samt kogt medisterpølse. Sådan skal den kendte grønkålsret serveres på Lolland. I hvert fald hvis du vil lave en traditionel, lollandsk egnsret.
Mange laver grønlangkål i julen, og tænker måske, at opskriften er den samme overalt i Danmark.
Det er den overhovedet ikke. Vi har nemlig hver sin måde at lave og spise retten på.
Og så er der også forskel på, hvad vi skal spise til den - om du kommer fra det sydlige Sjælland eller det nordlige Jylland.
Her kan du se, hvordan en ordentlig grønlangkål skal laves i følge traditionen.
Grønlangkål med kanel eller kartofler
Skal du have moste kartofler i din grønkål eller drysse den med kanelsukker? Hvad du vælger, gør det let at fortælle, hvilken egn du eller dine aner stammer fra.
Sønderjylland: Grønkålen koges og blandes med moste, kogte kartofler, fløde samt lidt af suppen. Spises med kålpølser eller medisterpølse og stærk sennep.
Her er Madens Verdens bud på sønderjysk grønlangkål:
Lolland: Grønkålen koges i flæskesuppe og vrides derefter tør. Så finhakkes kålen, varmes med smør og lidt mælk , hvorefter den serveres drysset med kanelsukker.
Grønkål med kanel skal spises med saltet flæsk og kogt medisterpølse.
Vendsyssel: Grønkålen koges i en suppe, der er tilbage, efter man
man har kogt flæsk og pølse. Herefter formes kålen som boller, der skæres i skiver. Disse skiver stuves med smør og fløde.
Sydfyn: Her hedder grønlangkål højkål. Grønkålen koges, hvorefter den formes til kugler og spises med kogte kartofler og kogt svinekød.
Fanø: Retten her kaldes storkål. I følge mitfanoe.dk koges grønkål og kartofler i suppen fra letsaltet svinekød.
Kålen presses fri fra saft og hakkes groft. Kartoflerne hakkes ligeledes. Spæk skæres i tern og svitses, hvorefter kål og kartofler kommes i. Til sidst får retten et skvæt fløde.
Spises til hamburgerryg eller Fanø-pølser.
Hvorfor har retten det navn?
Ja, hvorfor hedder det grønlangkål? Det ser ikke særlig langt ud. Årsagen skal findes i den måde, man tilberedte grønkålen på.
Før i tiden skar man grønkålen i strimler, lange strimler, før den blev kogt. Derfor sneg ordet lang sig ind i midten af ordet grønkål.
Denne grønlangkål er en opskrift, som efterhånden er ved at have vundet indpas i de fleste hjem uanset hvilken egn, man bor i.
Kilder: Smagens dag, mitfanoe.dk, 'Danske Egnsretter' af Erik Koed-Westergaard.
Din vurdering
-
Grønlangkål med kanel eller kålpølse? Se egnsretterne
Stem her
( stemme)
Comments
No Comments