• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Grønlangkål med kanel eller kålpølse? Se egnsretterne

Karen SenecaKaren Seneca
Grønlangkål spises næsten altid med svinekød - for eksempel skinke, hamburgerryg eller kålpølser. Foto: Holger Rørby Madsen/Madensverden.dk.
Madens Verden: Forside › Julemad

Oversigt over indhold

  1. Grønlangkål med kanel. For nogen lyder det underligt, for andre er det en tradition. Her kan du se, hvor forskelligt vi laver og spiser kålen.
  2. Grønlangkål med kanel eller kartofler
  3. Hvorfor har retten det navn?

Grønlangkål med kanel. For nogen lyder det underligt, for andre er det en tradition. Her kan du se, hvor forskelligt vi laver og spiser kålen.

Grønlangkål med kanel og saltet flæsk samt kogt medisterpølse. Sådan skal den kendte grønkålsret serveres på Lolland. I hvert fald hvis du vil lave en traditionel, lollandsk egnsret.

Mange laver grønlangkål i julen, og tænker måske, at opskriften er den samme overalt i Danmark.

Det er den overhovedet ikke. Vi har nemlig hver sin måde at lave og spise retten på.

Og så er der også forskel på, hvad vi skal spise til den - om du kommer fra det sydlige Sjælland eller det nordlige Jylland.

Her kan du se, hvordan en ordentlig grønlangkål skal laves i følge traditionen.

Grønlangkål med kanel eller kartofler

Skal du have moste kartofler i din grønkål eller drysse den med kanelsukker? Hvad du vælger, gør det let at fortælle, hvilken egn du eller dine aner stammer fra.

Sønderjylland: Grønkålen koges og blandes med moste, kogte kartofler, fløde samt lidt af suppen. Spises med kålpølser eller medisterpølse og stærk sennep.

Her er Madens Verdens bud på sønderjysk grønlangkål:

billederesultat for sønderjysk grønlangkål
Sønderjysk grønlangkål med kartofler og fløde
Se opskriften

Lolland: Grønkålen koges i flæskesuppe og vrides derefter tør. Så finhakkes kålen, varmes med smør og lidt mælk , hvorefter den serveres drysset med kanelsukker.

Grønkål med kanel skal spises med saltet flæsk og kogt medisterpølse.

Vendsyssel: Grønkålen koges i en suppe, der er tilbage, efter man
man har kogt flæsk og pølse. Herefter formes kålen som boller, der skæres i skiver. Disse skiver stuves med smør og fløde.

Sydfyn: Her hedder grønlangkål højkål. Grønkålen koges, hvorefter den formes til kugler og spises med kogte kartofler og kogt svinekød.

Fanø: Retten her kaldes storkål. I følge mitfanoe.dk koges grønkål og kartofler i suppen fra letsaltet svinekød.

Kålen presses fri fra saft og hakkes groft. Kartoflerne hakkes ligeledes. Spæk skæres i tern og svitses, hvorefter kål og kartofler kommes i. Til sidst får retten et skvæt fløde.

Spises til hamburgerryg eller Fanø-pølser. 

Hvorfor har retten det navn?

Ja, hvorfor hedder det grønlangkål? Det ser ikke særlig langt ud. Årsagen skal findes i den måde, man tilberedte grønkålen på.

Før i tiden skar man grønkålen i strimler, lange strimler, før den blev kogt. Derfor sneg ordet lang sig ind i midten af ordet grønkål.

Denne grønlangkål er en opskrift, som efterhånden er ved at have vundet indpas i de fleste hjem uanset hvilken egn, man bor i.

billederesultat for grønlangkål med skinke
Grønlangkål
Se opskriften

Kilder: Smagens dag, mitfanoe.dk, 'Danske Egnsretter' af Erik Koed-Westergaard.

Din vurdering
  • Grønlangkål med kanel eller kålpølse? Se egnsretterne
Sending
Stem her
5 (1 stemme)
Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 12
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Delt
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Julemad: Her er 10 ting du ikke vidste om julens mad
And - fakta, opskrifter, arter og alt om ænder til mad »

Populært indhold lige nu

billede med ristaffel

Ristaffel - hyggemad med kylling, karry, ris og tilbehør

billede med kartoffel porre suppe

Kartoffel porre suppe med bacon

billede med franskbrød

Luftigt franskbrød bagt med mælk og smør

gnavegrønt

Gnavegrønt - de bedste grøntsager til børn

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

Nyeste opskrifter og artikler

  • Stegte nudler med æg og kylling
  • Ny kontrol: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter
  • Sønderjyske herrnhut kager med sirup
  • Kålsalat med mandler og sennep
  • Ugens madplan uge 49

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!