Sylte med sennep og rødbeder hører til julefrokosten. Her får du opskriften på den lækreste sylte, der er lavet af nakkefilet og stegeflæsk.
Sylte deler vandene. Nogen elsker det og glæder sig over juletidens første syltemad med rødbeder og sennep. Andre hader det.
Jeg tror nu, at de fleste sylte-modstandere holder sig fra den, fordi de ved, at den traditionelt er lavet på et grisehoved.
Men man kan sagtens lave en rigtig god sylte med nakkefilet og svær eller flæsk. Og det er lige præcis det, du får opskriften på her.
Opskrift på hjemmelavet sylte
Ingredienser
- 1,2 kg nakkefilets - svinekød
- 400 gram flæsk - eller svær
- vand - så det dækker kødet
- 1 spsk groft salt
- 3 stk nelliker - hele
- 8 stk peberkorn
- 1 bundt persille
- 2 stk laurbærblade
- 1,5 stk løg - store både
- 1 stk gulerod - delt i fire stykker
Sylten
- 2 spsk eddike
- 1 tsk allehånde
- 1 stk løg - finthakket
- 5 blade husblas
Sådan gør du
- Skær kødet i store stykker og kom det i en gryde. Hæld koldt vand over, så det lige dækker.
- Bring vandet i kog, sørg for at skumme godt, og lad kødet koge videre en halv times tid, hvor du af og til skummer.
- Skær guleroden i fire stykker, del løgene i både og kom dem i gryden. Skyl persillen og tilsæt den sammen med hele nelliker, allehånde, peberkorn og laurbærblade, Kog videre på lav varme i to timer.
- Nu tager du kødet op ad suppen, tilsætter lidt eddike og lader suppen koge videre i en times tid. Smag til med salt og peber og si herefter suppen.
Selve sylten
- Sæt husblas i blød i koldt vand i ti minutter. Når de er udblødte, vrider du dem og rører dem godt rundt i den siede suppe.
- Hak et løg fint, hæld dem ned i suppen og rør godt rundt.
- Skær kødet i tern eller riv dem fra hinanden, så de bliver til trevlede stykker. Læg kødet ned i suppen og rør rundt.
- Kom indholdet ned i tre aluforme a 0,5 liter eller en rugbrødsform. Rør lidt rundt, så kødet bliver fordelt. Læg låg på og sæt i køleskab.
- Efter et halvt døgn i køleskabet, er din hjemmelavet sylte klar til at blive spist på en skive rugbrød.
Tip
Holdbarheden er en uge i køleskab. Du kan godt fryse sylte, men gelatinen bliver blød af det.
Så når du har optøet, skal du varme den op i ca. 10 minutter ovnen for derefter at køle den ned. Så er den fin igen.
Server sylten til godt rugbrød, hjemmelavede syltede rødbeder og en stærk sennep.
Hvis du skal gå hele vejen, kan du smøre brødet med hjemmelavet krydderfedt.
Se vores julemad - og andre opskrifter til julefrokosten:

christian høj
hvad præcis er meningen med de 400 g flæsk ??? skal de bare koge med eller skal de bruges i selve sylten ?
Klavs
Smager rigtig rigtig godt.
Nem at lave
Kasper
Hvad betyder 400 gram flæsk eller svær? Er det skiver flæsk som til stegt flæsk og er svær bare flæskesvær eller?
Bh
Kasper
Danni
Det vil jeg også gerne vide