Få den klassiske opskrift på sønderjysk surrib, der er en traditionel ret til jul i Sønderjylland. Kan laves med ribbensteg eller kamsteg.
Sønderjysk surrib er en vaskeægte klassiker, og intet julebord i Sønderjylland uden denne traditionelle ret.
Normalt laves den med ribbensteg eller kogeflæsk, men ønskes en lidt mere fedtfattig udgave kan du bruge nakkefilet eller kamsteg. Og bruger du en meget fed ribbensteg, kan du faktisk undvære husblas i opskriften.
Retten tager et par timer at lave, og dertil skal du blot lægge tiden til afkøling af kødet og når surriben til sidst skal have tid til at sætte sig.
Ekstra tip: Inden du lægger kødskiverne i fadet, kan du lægge et mønster af laurbærblade og tynde stænger af syltede agurker i bunden af et glasfad. Det gør retten smukkere at se på ved servering.
Opskrift på sønderjysk surrib
Surrib
Ingredienser
- 1,2 kilo kamsteg - nakkesteg eller ribbensteg kan også bruges
- 7,5 deciliter eddike - alm. eddike uden farve
- 7,5 deciliter vand
- 1 stort løg - hakkes groft
- 1 stor gulerod - skåret i mindre tern
- 3 laurbærblade
- 20 peberkorn
- 2 teske salt
Desuden anvendes
- 1,5 liter suppe
- 18 blade husblas
Sådan gør du
- Til sønderjysk surrib starter du med, at lægge kødet i en gryde sammen med eddike, vand, løg, gulerod, laurbærblade, peberkorn og salt.
- Kog nu kødet indtil det er mørt, og det tager ca. 1,5 time.
- Tag kødet op og lad det køle helt af. Lad det gerne stå på køl til dagen efter, da du så kan skære det i pænere skiver.
- Den kolde steg skæres i tynde skiver, der kommes i en passende form.
- Læg husblas i koldt vand i 10 minutter.
- Mål 1,5 liter af suppen af, og kog den op i en gryde.
- Tag suppen af kogepladen og rør de afdryppede blade husblas i.
- Hæld suppen over kødet i formen, og det er vigtigt at skiverne netop er dækket.
- Stil på køl indtil retten er stivnet helt.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Sønderjysk surrib serveres med rugbrød, rødbeder og lidt sennep.
Og som man siger i Sønderjylland: Ingen julefrokost uden surrib. Velbekomme.
Se også mine opskrifter på:
Del dine ideer og tanker med os andre her: