• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Olivenolie - fakta og om hvorfor olien er sund

Olivenolie - fakta og om hvorfor olien er sund

Billede med olivenolie.
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  14. april 2025 - Udgivet:  14. april 2025

Olivenolie er en plantebaseret og vegetabilsk olie, og stammer fra frugterne fra oliventræet, hvor olien bliver udvundet fra.

Olivenolie er en af de sunde olier, fordi den indeholder gode nærings- og fedstoffer, som har en sundhedsfremmende effekt på kroppen.

Desuden er denne olie god til madlavningen, da den er modstandsdygtig overfor meget høje og varme temperaturer.

Dette gør olivenolien til et sundt og godt valg i køkkenet, blandt andet når du steger frikadeller eller spejlæg.

Derfor er olivenolie sund

Her kigger vi på nogle af olivenoliens sundhedsfremmende egenskaber, og dem er der faktisk en del af.

Olien er rig på sunde fedtsyrer, da den mest består af monoumættet fedt (især oleinsyre). Oleinsyre kan blandt andet sænke det "dårlige" LDL-kolesterol, men også øge det "gode" HDL-kolesterol og mindske risikoen for hjertekarsygdomme.

Ekstra jomfruolivenolie indeholder polyfenoler og E-vitamin, som beskytter cellerne mod oxidativt stress – det vil sige, de hjælper kroppen med at bekæmpe inflammation og aldring.

Flere studier viser også, at folk, der spiser meget olivenolie (eks. i Middelhavskosten), har lavere risiko for hjerteproblemer og slagtilfælde.

Olivenolie kan desuden forbedre insulinfølsomheden og dæmpe blodsukkerstigningen efter et måltid – især når det bruges sammen med grøntsager og fuldkorn.

Og så har olivenolie har en mildt afførende effekt og hjælper fordøjelsen, især når den spises rå. Den stimulerer også galdeproduktionen, hvilket er godt for tarmene.

Se også vores smagstest af olivenolier.

Derfor bør du altid vælge ekstra jomfru olivenolie

Ekstra jomfru olivenolie er nemlig af den bedste kvalitet, og er også den som smager bedst. Her er der ingen fup og fiduser, og kun de fineste oliven er blevet brugt til at presse olien.

Jomfru olivenolie, kan have fejl på op til 20% af de oliven der bliver brugt til at presse olien.

Ved fejl kan der være tale om at de anvendte oliven har været opbevaret på frost, eller har ligget på jorden inden de er blevet brugt til fremstillingen af olien.

Olivenolie er af den dårligste kvalitet, hvor der må være op mod 20-25% fejl på de oliven, der bliver brugt til olien. Så den er altså ringere end jomfru olivenolien.

Desuden er værre fejl tilladt med denne olie (så de har højst sandsynligt ikke kun været på frost, eller ligget på jorden).

Så selv om ekstra jomfru olivenolien måske koster lidt mere end de andre i supermarkedet, så er der god grund til ikke at spare på pengene hvad angår en god olivenolie.

Typer af olivenolie

Der findes grundlæggende 5 forskellige typer af olivenolien, og de er meget rare at kende inden du køber ind i supermarkedet. Det drejer sig om disse:

🟢 Ekstra jomfruolivenolie (Extra Virgin Olive Oil)

– Fineste kvalitet
– Koldpresset uden brug af kemikalier
– Har lav syreindhold (under 0,8%)
– Smag: Frugtig, frisk, let bitter eller peberagtig
✅ Perfekt til salater, dressinger, dips og som finish på varme retter


🟡 Jomfruolivenolie (Virgin Olive Oil)

– Også koldpresset, men lidt højere syreindhold (op til 2%)
– Smag: Lidt mildere og mindre intens end ekstra jomfru
✅ Kan bruges til stegning ved lav til middel varme og madlavning generelt


⚪ Raffineret olivenolie (Refined Olive Oil)

– Fremstillet af lavere kvalitet olivenolie, renset med varme/kemikalier
– Næsten ingen smag eller aroma
✅ Bruges mest til stegning og bagning, hvor smagen ikke er vigtig


🔶 Olivenolie (Pure eller "Classic" Olive Oil)

– En blanding af raffineret og jomfruolivenolie
– Mild i smag og billigere
✅ Velegnet til stegning, bagning og daglig madlavning


🟤 Pomace-olivenolie

– Fremstillet af restproduktet (presserester) fra oliven
– Ekstraheret med varme og kemikalier
– Lavest i kvalitet og næring
❌ Ikke anbefalet til mad, men bruges nogle gange i industrien

Fakta om olivenolien

Her får du 5 fakta i overblik om den sunde olie.

Olivenolie presses af olivenfrugten

Den fremstilles ved at presse modne oliven. Den første, koldpressede olie kaldes ekstra jomfruolivenolie og er den fineste kvalitet med mest smag og næring.

Den er rig på sunde fedtsyrer

Olivenolie indeholder især monoumættet fedt, som er godt for hjertet og kolesteroltallet. Den er også fuld af antioxidanter og E-vitamin.

Smagen varierer efter sort og område

Ligesom vin har olivenolie forskellige smagsnoter – fra mild og nøddeagtig til stærk og peberagtig – afhængig af olivensorten, klimaet og høstmetoden.

Bruges både kold og varm – med omtanke

Ekstra jomfruolivenolie er fantastisk i dressinger, marinader og over salater. Den kan også bruges til stegning, men tåler ikke ekstrem høj varme som eks. raffinerede olier.

Olivenolie har været brugt i tusinder af år

Den har været en del af kosten, kulturen og medicinen i Mellemøsten og Middelhavet siden oldtiden – og er en hjørnesten i den anerkendte Middelhavskost.

Opskrifter med olivenolie

Her får du nogle lækre opskrifter med olivenolien.

Italiensk focaccia brød

4.7 fra 136 stemmer
Focaccia er et lækkert madbrød med olivenolie, flagesalt og frisk rosmarin. Det italienske brød bages i form og er nemt at lave i ovnen.
Gå til opskrift
billede med italiensk focaccia brød

Vinaigrette

4.8 fra 5 stemmer
Sådan laver du den en rigtig god og hurtig vinaigrette til din salat. Vinaigretten er pikant og lækker - og den kan laves på 2 minutter.
Gå til opskrift
billede med vinaigrette dressing

Pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio

4.9 fra 12 stemmer
Her får du min opskrift på pasta med hvidløg og olie, som italienerne kalder spaghetti aglio e olio. Super nem og hurtig pastaret uden kød.
Gå til opskrift
billederesultat for pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio

Italiensk pesto med basilikum (hjemmelavet pesto opskrift)

4.8 fra 5 stemmer
Opskrift på verdens bedste pesto med basilikum, der er en basis pesto fra Italien med hvidløg, pinjekerner, olivenolie og parmesan.
Gå til opskrift
billede med italiensk pesto

Bagte hvidløg

4.9 fra 10 stemmer
Få opskriften på de sprøde og velsmagende bagte hvidløg. Perfekt som tilbehør eller som snack. De hele hvidløg er nemme at bage i ovnen.
Gå til opskrift
billede med bagte hvidløg

Hvidløgsmarinade

4.7 fra 95 stemmer
Her får du min nemme opskrift på hjemmelavet hvidløgsmarinade. Denne marinade med hvidløg og soja er god til alt fra kylling til svinekød og meget andet.
Gå til opskrift
billede med hjemmelavet hvidløgsmarinade

Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning

4.8 fra 139 stemmer
Opskrift på verdens mest sprøde ciabattabrød. Hemmeligheden er en rimelig tynd dej, der får lov at hæve i fem timer.
Gå til opskrift
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.

Tomatsalat med rødløg og balsamico (klassisk opskrift)

5 fra 22 stemmer
Sådan en lækker tomatsalat er en salat, der er fyldt med sommer og sødme. Krydret med balsamico og rødløg. Den er perfekt til bla. kylling.
Gå til opskrift
billederesultat for tomatsalat

Pastasalat

4.7 fra 9 stemmer
Pastasalat er en populær salat med masser af pasta og grønt. Her er min opskrift på en nem og fyldig salat med pasta, bacon og peberfrugt.
Gå til opskrift
billede med pastasalat med bacon

Olie eddike dressing - den sikre grundopskrift

4.7 fra 22 stemmer
Her får du min opskrift på en olie eddike dressing. En grundopskrift på dressing med olivenolie, eddike og lidt sennep. God til alle salater.
Gå til opskrift
olie eddike dressing
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Billede af wokret med stangbønner.

Wokret med stangbønner og kylling

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Forsiden lige nu

Madplan uge 24
Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter→ Se opskriften
10 retter med få ingredienser
10 retter med få ingredienser→ Se opskriften
billede med flødebollekage
Flødebollekage opskrift med makroner og jordbær→ Se opskriften
salat med paneret kylling
Salat med paneret kylling, ærter og asparges→ Se opskriften
billederesultat for mini grovflutes
Mini grovflutes - opskrift på nemme kuvertbrød→ Se opskriften
billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grøntsager→ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbær og jordbær
Sommerlagkage med flødecreme, hindbær og jordbær→ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidløg og rosmarin
Grillet Ibérico Presa med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grønne asparges.
Sauce gribiche med grønne asparges→ Se opskriften
billede med jordbær trifli opskrift
Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her