Madens Verden har testet ekstra jomfruolivenolie. De dyreste olivenolier vinder i denne smagstest af olivenolie.
I denne smagstest af olivenolie undersøges fem forskellige varianter for at finde ud af, om der er forskel på smagen og i så fald, hvad forskellen er.
Olivenolie fås i mange forskellige prisklasser, men hænger pris, smag og kvalitet sammen?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet fem forskellige slags ekstra jomfruolivenolie for at finde ud af, hvad forskellen er og hvilke, der smager bedst.
Forskellige typer olivenolie
Selvom der findes mange forskellige kvaliteter af olivenolie, er det typisk to slags du finder på hylderne i Danmark: Jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie.
De bliver fremstillet på sammen måde, forskellen består i kvaliteten af den færdige olie. Kvaliteten afgøres af både sensoriske og kemiske analyser og ekstra jomfruolivenolien er den fineste og bedste kvalitet.
De fleste af de olivenolier, der sælges i Danmark, er den fine ekstra jomfruolivenolie, og det er også denne type, der er testet i denne smagstest af olivenolie.
Smagen af grønt græs
Jomfruolivenolie fremstilles ved at presse olien ud af friske oliven. Så selvom man måske umiddelbart skulle tro, at olivenolie smager af oliven, så er smagen af en god jomfruolivenolie dog betydeligt anderledes.
Jeg husker tydeligt første gang, jeg smagte en rigtig god olivenolie – den havde en duft og smag, jeg slet ikke genkendte fra de lidt halvdårlige olivenolier, jeg indtil da kun havde smagt. Denne olivenolie var helt klar og grøn i farven og duftede og smagte af friskklippet grønt græs.
Og det er netop kendetegnet ved gode olivenolier – en ren og frisk duft og smag af grønt græs. Derudover kan der være noter af grøn banan, tomat, mandel, artiskok og andet.
Den gode olivenolie har en frisk, klar grøn farve og kan godt have lidt bid på tungen. Den grønne farve kommer fra klorofylindholdet og kendetegner olier, der er presset kort tid efter høsten.
En god olivenolie giver desuden en behagelig mundfornemmelse, der ikke er for olieret eller fedtet i munden.
Smagstest af olivenolie
I denne smagstest af olivenolie indgår fem forskellige varianter af ekstra jomfruolivenolie. De er smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, mundfornemmelse, duft og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er olivenolierne blevet inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er olivenoliernes bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * *
Il Fornaio
Økologisk siciliansk extra jomfru olivenolie
Olivenolien fra Il Fornaio har en svag grønlig farve og en mild og frisk duft af nyslået græs. Den har en mild smag med fine noter af grønt græs og en mild bitterhed. Det er en rund, mild og afbalanceret olivenolie uden meget bid.
Literpris: 200 kr (100 kr for 500 ml i Føtex).
Oprindelsesland: Italien.
* * * *
L’Alqueria
Økologisk ekstra jomfru olivenolie
Olivenolien fra L'Alqueria har en svag grønlig farve og en frisk duft af nyslået græs og grøn tomat. Den har masser af smag og bid med dybe toner og en bitter og lidt stærk eftersmag. Det er en olivenolie med knald på smagen.
Literpris: 290 kr (145 kr for 500 ml på olivenolie.shop.dk).
Oprindelsesland: Spanien.
* * *
Salling
Ekstra jomfru olivenolie
Salling olivenolie har en gullig farve og en svag duft af grønt græs. Den er temmelig bitter med grønne noter og et godt bid. Den har masser af smag, der dog ikke er helt så frisk som de to testvindere.
Literpris: 47 kr (35 kr for 750 ml i Føtex).
Oprindelsesland: Spanien.
* * *
De Cecco
Ekstra jomfruolie classico
De Cecco olivenolie har en gullig farve og en svag duft af grønt græs. Den har en mild bitter smag, men mangler aroma og bid. Den smager ikke af så meget andet end den let bitre smag og svage noter, men mangler friskhed. Ok til stegning og opvarmning.
Literpris: 90 kr (45 kr for 500 ml i Bilka).
Oprindelsesland: EU - ikke nærmere angivet.
* *
Urtekram
Økologisk extra virgin olive oil
Urtekram olivenolie har en meget lys gul farve og næsten ingen duft. Den har en kedelig og neutral smag med kun en smule bitterhed. Den mangler aroma, smag og friskhed.
Literpris: 120 kr (60 kr for 500 ml på nemlig.com).
Oprindelsesland: Tunesien.
To testvindere med forskellig smag
Generelt er der temmelig stor forskel på intensiteten af aroma og smag i de forskellige olier i denne smagstest af olivenolie.
Der er ingen af olierne, der er direkte harske i smagen, men der er alligevel stor forskel på, hvor friske de er i smagen.
To af olivenolierne skiller sig ud ved at have en mere frisk og afbalanceret smag, nemlig de to olivenolier med højest bedømmelse: Il Fornaio og L’Alqueria.
Selvom de to olivenolier får samme bedømmelse, er de dog temmelig forskellige i smagsudtrykket.
Den italienske olivenolie fra Il Fornaio er mild i smagen med fine friske noter af grønt græs, en mild bitterhed og svagt bid.
Derimod er der knald på smagen i den spanske olivenolie fra L’Alqueria, der har masser af bid, dybe toner og en bitter og stærk eftersmag.
De er altså begge rigtig lækre olivenolier med en duft af grønt græs, men på hver deres måde.
Dyrest er bedst
De to olivenolier med højest bedømmelse - Il Fornaio og L’Alqueria - er også testens dyreste varianter med en literpris på henholdsvis 200 og 290 kroner.
De er begge økologiske og Il Fornaio er desuden Slow Food certificeret, der er et mærke, der vidner om, at produktet er produceret med omtanke for råvarernes kvalitet og det lokale håndværk.
Il Fornaio er produceret på den italienske ø Sicilien og er lavet på olivensorten Nocellara del Belice.
L’Alqueria er produceret i Alicante i Spanien og er lavet på olivensorten Blanqueta.
For begge de vindene olivenolier kan man læse om deres oprindelse, hvem der har produceret dem, hvordan de produceres osv. Du kan altså få hele historien om, hvordan netop disse olivenolier er blevet til.
Det samme er ikke gældende for de øvrige tre varianter i denne smagstest af olivenolie. Her angives blot oprindelsesland, hvis du er heldig.
Salling er fremstillet i Spanien, mens Urtekram er fremstillet af oliven fra Tunesien.
De Cecco angiver kun, at den er ”fremstillet af oliven høstet og presset i EU”, hvilket i princippet betyder, at olien kan stamme fra flere forskellige EU-lande.
Bedst til prisen
Testens billigste olivenolie fra Salling har en literpris på knap 47 kroner og er altså hele 4-6 gange billigere end testvinderne.
Selvom den er testens billigste olivenolie, får den dog ikke den laveste bedømmelse.
Ekstra jomfruolivenolien fra Salling får en middel bedømmelse, da den har en udmærket smag. Den er dog ikke økologisk produceret, hvilket er med til at forklare den lavere pris.
I bunden af smagstesten ligger Urtekrams tunesiske olivenolie, der mangler smag og friskhed og har en næsten neutral smag.
Sundhedsskadelige stoffer i olivenolie
I februar 2020 undersøgte Forbrugerrådet Tænk indholdet i forskellige olivenolier og fandt, at nogle olivenolier indeholdt små mængder af sundhedsskadelige mineralske olier.
De mineralske olier kan for eksempel være smøreolie, der er brugt til de maskiner, der producerer olivenolien.
De mineralske olier er sundhedsskadelige for mennesker og mistænkes blandt andet for at være kræftfremkaldende.
En af olivenolierne Tænk fandt de sundhedsskadelige mineralske olier i, var ekstra jomfruolivenolien fra De Cecco, som også er med i denne smagstest.
De Cecco var for mange år siden en slags kvalitetsstempel, inden det væltede frem med specialprodukter. I dag har den dog stor konkurrence fra mange andre producenter, og får da også kun en middel bedømmelse af smagen i denne smagstest.
Om De Cecco siden undersøgelsen i TÆNK har ændret på sin produktionsmetode er uvist.
Læs mere om undersøgelsen og de skadelige olier her: Ny test viser skadelige olier i jomfruolivenolie
Hvad skal olien bruges til
Olivenolie kan bruges til mange forskellige ting i madlavningen: Til stegning eller ovnbagte retter, i dressinger og på salater eller blot til at dyppe brødet i.
Olivenolie er sund, da den indeholder sunde fedtsyrer og andre plantestoffer som polyfenoler. Den er desuden varmestabil og egner sig dermed godt til for eksempel stegning.
Vælg olivenolie alt efter, hvad du skal bruge den til. Der er for eksempel ingen grund til at bruge den fine og dyre olivenolie med masser af fine aromastoffer til stegning eller bagning. Når du varmer olien op, vil mange af de fine aromastoffer nemlig forsvinde.
Brug den dyre og fine slags til salater, dressinger og som dip til brødet, så du får glæde af den lækre smag. Så kan du sagtens have en billigere variant, som du bruger til stegning og opvarmning.
Og som så meget andet, så har vi alle forskellige præferencer – også når det gælder olivenolie. Vil du have kraftig smag eller skal den være mild og blid? Smag dig frem og find din egen favorit.
Sådan har vi gjort
Vi har testet ekstra jomfruolivenolie, der kan købes i supermarkeder og på nettet.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Olivenolierne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Kilder: Tænk, Fødevarestyrelsen.
Sigurd Møller
Hvor er den Marokkanske sorte ørkenolivenolie henne i denne test?????