Man kan let komme i tvivl om opbevaring af frugt og grønt, men her er en liste over, hvordan du bedst opbevarer frugter og grøntsager hjemme.
Opbevaring af frugt og grønt er nærmest en videnskab, for der er mange ting man skal huske på.
Det er nemlig ikke ligegyldigt om du putter de enkelte frugter og grøntsager i køleskabet eller ej.
Og nogle må slet ikke opbevares med andre, for det ødelægger holdbarheden.
Men her en overskuelig liste med den korrekte opbevaring af frugt og grønt:
Agurk: Agurker er ret nemme at håndtere, for de skal blot opbevares i en plasticpose i køleskabet, hvor de kan holde op til en uge. Har du mange agurker, kan du med fordel lave en hjemmelavet agurkesalat.
Appelsin: Appelsiner er ret ligeglade med hvor de opbevares. De kan både lægges på køkkenbordet og i køleskabet, og holdbarheden er omkring to uger. De holder dog lidt længere på køl.
Aubergine: Opbevares bedst på køl, hvor de er frisk i en lille uges tid. Auberginer er en af de frugter og grøntsager, der udskiller ethylen - som blandt andet æbler og pærer. Stoffet er med til at forkorte holdbarheden.
Avocado: En avocado kan opbevares på køkkenbordet, og hvis du vil modne den hurtigere, kan du lægge den sammen med andre frugter, der producerer ethylen. Blandt andet som nævnt auberginer. En moden avocado lægges i en frysepose og derefter i køleskabet.
Bananer: Bananer må aldrig komme i køleskabet, men skal i stedet opbevares ved stuetemperatur, hvor de kan holde sig i op til en uge. Typisk modner de dog inden. Modne bananer er gode i en banankage.
Blomkål: Blomkål er en af de mere robuste grøntsager, der har det bedst på køl. Her kan den faktisk holde i op til fire uger, og du skal blot pakke den ind i en plasticpose.
Broccoli: Broccoli opbevares ligeledes i køleskabet, hvor den kan klare op til et par uger. Men hold den adskilt fra frugt og grønt der udskiller ethylen, da det forkorter holdbarheden.
Bønner: Grønne bønner kan holde sig en lille uges tid på køl.
Champignon: Champignon kan klare op til en uge i køleskabet.
Citron: Citroner kan opbevares både i køleskabet og ved stuetemperatur. På køkkenbordet skal du regne med en holdbarhed på omkring et par uger, mens de på køl klarer en måned. Økologiske citroner har en kortere holdbarhed, og bør lægges på køl. Citroner udskiller i øvrigt også ethylen, så vær forsigtig i opbevaring med andre frugter og grøntsager.
Forårsløg: Forårsløg holder godt en uge i køleskabet.
Gulerødder: Holdbarheden på gulerødder er op til tre uger i køleskabet, men det er godt at sørge for lidt udluftning til dem. Så klip gerne et hul i plasticposen, for det forøger holdbarheden.
Hvidløg: Hvidløg er bedst at opbevare på køl, hvor det faktisk kan klare sig i op tl et halvt år. På køkkenbordet er det kun en lille måneds tid.
Ingefær: Frisk ingefær holder sig et par uger på køl.
Hvidkål: Hvidkål skal på køl, og her er holdbarheden et par uger. Måske lidt længere.
Jordbær: Jordbær holder blot et par dage i køleskabet, og her er holdbarheden altså ret kort. Når vi taler opbevaring af frugt og grønt, så placerer jordbærrene i den absolut korte ende. Så skynd dig at spise dem.
Kartofler: Kartofler vil faktisk helst ikke i køleskabet, hvor der er en smule for koldt. Kartoflerne opbevares bedst ved mellem 8 og 10 grader, hvor de kan holde i månedsvis. Hvis de kommer i køleskabet er det min erfaring, at de højest holder en måned.
Kiwi: Kiwier har også en ret kort holdbarhed. De skal opbevares ved stuetemperatur, hvor de kan kan klare omkring fem dage.
Løg: Egentlig bør løg opbevares en smule varmere end i køleskabet, men det kan gå an på køl. Holdbarheden er typisk op tl tre måneder.
Mango: Mango har en ret kort holdbarhed. Mangoer opbevares på køkkenbordet, og her klarer de sig i op til fem dage.
Melon: Du skal altid opbevare melon ved stuetemperatur, og her er holdbarheden på op til et par uger.
Peberfrugt: Peberfrugter har en lidt forskellig holdbarhed, afhængig af farven. De grønne kan klare et par uger i køleskabet, mens de gule og røde blot holder op til en uge.
Porrer: Porrer kommes i en pose i køleskabet, og der kan de holde sig i op til et par uger.
Pærer: Pærer opbevares bedst ved stuetemperatur, hvor de kan holde sig en lille uges tid. Men de udskiller også ethylen, så hold dem adskilt fra andre frugter.
Salat: Salat kan holde sig op til en uge i køleskabet, og hvis salaten er blevet lidt trist, kan den kvikkes op i koldt vand. Eventuelt kan du tilsætte lidt citronsaft.
Spinat: Du skal opbevare spinat i køleskabet, og her er holdbarheden op til fem dage.
Spidskål: Spidskål har samme holdbarhed som hvidkål, hvilket vil sige et par uger i køleskabet.
Squash: En squash opbevares ligeledes på køl, og her kan den holde sig i en uges tid.
Tomater: Tomater klarer sig bedst ved stuetemperatur, da kulde ødelægger smagen. Til gengæld forlænges holdbarheden en smule i køleskabet. Holdbarhed ved stuetemperatur er op til fem dage. Tomaterne skal holdes væk fra blandt andet æbler og pærer.
Æbler: Æbler hører til i ethvert hjem, og de opbevares bedst i køleskabet. Her kan de klare op til en lille måneds tid. På køkkenbordet skal du regne med en 3-4 dage.
Dette er mine erfaringer med opbevaring af frugt og grønt. Kom med gerne med dine kommentarer herunder.
Se også disse artikler:
-> Sådan undgår du glaspest i opvaskemaskinen
-> Sådan rengør du gryder med fastbrændt mad
-> Sådan laver du den bedste chokoladekage
Hvad synes du om denne guide?
-
Opbevaring af frugt og grønt
Stem her
( stemme)
Del dine ideer og tanker med os andre her: