Jordbær er en af de mest populære fødevarer. Jordbærret, som faktisk er en nød, smager fantastisk, og her kan du se alt om opbevaring, sæson og opskrifter.
Friske røde jordbær er smagen af sol og sommer. Sådan er det, og sådan har det været gennem generationer.
Jeg husker stadig tydeligt de varme sommerdage i min barndom, hvor min mormor i Skolegade i Holsted i Sydjylland serverede de friskplukkede bær med masser af fløde. Og intet andet.
Det var en højt skattet dessert gennem det meste af sommeren, og jeg elskede det.
Jordbærrene blev serveret i skåle, som kun en mormor kan, og smagen var intet mindre end himmelsk. Jeg glemmer det aldrig.
Indrømmet, man kan købe jordbær i de danske supermarkeder året rundt - importeret fra varmere himmelstrøg.
Men der er intet, der i smag og duft slår de danske jordbær, når de først på sommeren begynder at fylde grønthylderne og de små boder langs vejkanten.
Det er smagen af dansk sommer og de søde røde bær skal naturligvis nydes friske eller helt klassisk med sukker og fløde – men gør dig selv en tjeneste.
Prøv nogle af mine mange opskrifter med jordbær – der er en masse at vælge imellem, og kan også laves med udenlandske jordbær året rundt.
Jordbær i madlavningen
De smukke bær giver smag og farve til en række lækre desserter, is, smoothies og kager.
Men prøv det også i salater sammen med f.eks. asparges og bønner som tilbehør til dit grillkød.
Opskrifter med jordbær
Sæson
Sæsonen for danske jordbær er kort og intens – og strækker sig over de to sommermåneder juni og juli.
Modningstidspunktet afhænger af sorten, men naturligvis også af det danske sommervejr.
Anvendelse og opbevaring
Jordbær smager bedst, den dag de er købt, men ellers kan jordbær holde sig i køleskabet i et par dage.
Tag jordbær ud et par timer inden de skal spises, så jordbærrene når at få stuetemperatur.
Dermed får du fuldt udbytte af den søde smag.
Skyl først, lige inden jordbærrene skal serveres – med stilk på, så der ikke løber vand ind i jordbærrene.
Har du jordbær i overskud, kan du fryse dem og bruge dem fx i smoothies, til saft eller til marmelade.
I fryseren kan jordbærrene holde sig 8 til 10 måneder.
Her i Danmarks store råvareguide kan du læse meget mere om råvarer.
Vitaminer
Jordbær er sprængfyldte med c-vitaminer, men disse forsvinder hurtigt ved opbevaring og tilberedning, så spis jordbærrene så hurtigt som muligt efter høst – eller frys dem.
Fakta om jordbær
- Vidste du, at jordbær slet ikke er et bær botanisk set? Faktisk er det en nød – eller endnu mere præcist: en flerfoldssamfrugt – også kaldet en falsk frugt.
- Et jordbær er en samling af nødder. Prikkerne på jordbærret er nødderne. Selve jordbærret er udvendigt frugtkød, der holder på nødderne.
- De kalorielette bær er fyldt med C-vitaminer er den perfekte slankemad, så guf bare løs hele sommeren af de friske bær.
- Spis dem som snack eller brug de friske bær i din skyr, havregryn eller som en frisk juice eller smoothie.
Jordbærsorter
De mest almindelige sorter i Danmark er Korona, Senga Sengana og Polka.
Dyrkning
Det er meget nemt at dyrke jordbærrene selv.
Bedst er det at have jordbærplanterne et solrigt sted i haven, for her får du flest bær.
Samtidig skal jordbærplanterne have det fugtigt, og faktisk en del vand.
Det er selvfølgelig især når planterne sætter bær, at de virkelig kræver noget vand for at du kan få masser af flotte, røde bær.
Når jordbærrene så først er kommet, kan du sagtens få et større slagsmål med fuglene, som også elsker de søde bær.
Især solsorten vil kigge misundeligt på jordbærrene, og her kan det være nødvendigt at overdække jordbærplanterne med et stykke net, så fuglene ikke har adgang til dem.
Når det så er sagt, så er det ret nemt at dyrke jordbærrene selv, og man kan endda sagtens også gøre det i krukker på altanen.
Og det er hele arbejdet værd. For hvad er bedre end helt nye jordbær, som man netop lige har plukket.
Orker man ikke at dyrke jordbærplanterne selv, kan du landet over plukke dine jordbær som pluk-selv hos de mange jordbæravlere. Det er stort set lige så godt som at dyrke jordbærrene selv, og her slipper du for besværet.
Her kan du i øvrigt læse mere jordbærdyrkning.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gr, bær.
Kalorier: 32
Fedt: >1 gram
Kulhydrater: 8 gram
Protein: 1 gram
Kostfibre: 2 gram
Se mere indhold:
Comments
No Comments